News Flash:

Cristoiu: ”Albirea” Codrutei Kovesi in 2012 - un mis-mas la nivel inalt

29 Septembrie 2016
1143 Vizualizari | 0 Comentarii
cristoiu
Intimplarile cu valoare de eveniment de marti, 27 septembrie 2016- autodenuntul lui Sebastian Ghita, dezvaluirile lui Traian Basescu- nu pot fi intelese in afara unei intoarceri in trecut, la zbuciumatul an 2012, cind a dat sa se aprinda Scandalul plagiatul Codrutei Kovesi.

Marti seara, la emisiunea lui Silviu Manastire, am descris reactia mea din 2012 la acuzatiile de plagiat aduse Codrutei Kovesi.

Ne aflam in plina confruntare, o confruntare fara mila, intre Mastodontul numit USL si Traian Basescu. Din cite se stie, pe 7 mai 2012,  Romania are un nou Guvern:

Ponta 1, format de cea mai puternica coalitie din Istoria postdecembrista, PSD-PNL.

Fata de partidul lui Traian Basescu, PDL, USL e ca un Elefant fata de un soricel.

Dupa cum era de asteptat, primii amenintati de instalarea noii Puteri sunt sefii institutiilor de forta, toti numiti de Traian Basescu, toti loiali lui Traian Basescu, toti alcatuind ceea ce Elena Udrea numea marti seara, la aceeasi emisiune, Echipa, iar dusmanii fostului presedinte, Gasca.

Printre acestia la loc de frunte se numara si Codruta Kovesi, procuror general pus si raspus de Traian Basescu.

La vremea respectiva, ma aflam in tabara lui Traian Basescu.

Pina in toamna lui 2009, fusesem un adversar consecvent al lui Traian Basescu. In toamna lui 2009, mi-am dat seama ca impotriva lui Traian Basescu se formase cea mai puternica Coalitie politico-mediatica din Istoria Romaniei. Coalitiei politice, PSD-PNL, i se adauga Coalitia mediatica Sorin Ovidiu Vantu-Dan Voiculescu-Dinu Patriciu. Pentru ca prezenta mea la Trustul lui Dan Voiculescu risca sa fie folosita in interesele acestei Coalitii, cu antipatia mea innascuta fata de Conspiratii, chiar si fata de cele asa-zis pozitive, am decis sa demisionez. Asa cum aratam intr-un interviu luat de Robert Turcescu dupa demisie, nu intentionam sa ma lipesc de nici un alt post tv. Ceea ce s-a si intimplat. Pe perioada campaniei si in zilele celor doua tururi am urmarit batalia din fotoliu de telespectator. Plecasem de la Antena 3, pentru ca nu-i dadeam lui Traian Basescu nici o sansa in fata acestei Coalitii. Ma pregateam sa fac Opozitie alaturi de Traian Basescu. Ghinionul meu:

Traian Basescu a ramas presedinte.

De ce precizez aceste lucruri?

Pentru ca pina-n 2014, am combatut ca ziarist alaturi de Echipa lui Traian Basescu. N-am fost in Conspiratiile puse la cale de aceasta Echipa. Am luat cele ce se intimplau in spatiul public drept realitati in varianta lor oficiala.

 In aceste conditii, mi-am dat seama de  nelinistea membrilor Echipei in 2012, anul Marii Suspendari, pe care eu am considerat-o si continui s-o consider, chiar si acum, Tentativa de lovitura de stat parlamentara.

Mecanismul s-a pus in miscare pe 3 iulie 2012.

Eram invitatul permanent al unei emisiuni facute de Robert Turcescu la B1tv.

Daca unii cititori mai au tinere de minte, bazat pe informatii si pe intuitie, cu citeva zile inainte de 3 iulie 2012, am anuntat ca va avea loc Suspendarea.

Ceasul ticaie! ziceam eu.

La una dintre aceste emisiuni, daca nu ma insel chiar la prima la care am anuntat Suspendarea, invitata speciala era Codruta Kovesi. Tin minte si acum. Sedea la stinga mea, asa cum stau si in prezent, la emisiuni cu participarea mea, invitatii. Locul pe care a stat marti seara Elena Udrea! In pauza de publicitate, dupa ce-am anuntat ca ticaie ceasul, spre stupoarea lui Robert Turcescu si spaima Codrutei Kovesi, sefa Parchetului m-a intrebat de unde stiu. I-am inteles groaza. Daca Traian Basescu pleca, ea, ca si alti membri ai Echipei, luau drumul arestului preventiv. O reactie asemanatoare a avut si Klaus Iohannis, la emisiunea din octombrie 2014, de la Realitatea tv, cind am afirmat in direct ca i se pregateste Procesul de la ICCJ. Dupa emisiune, m-a intrebat nelinistit de unde stiu.

Am relatat aceste momente pentru a reaminti cititorilor adevarul confirmat de Istorie:

Oamenii, oricit de puternici, ar fi tot oameni ramin.

Ditamai Imparatul Napoleon a fost impachetat de sobolanul  Fouché!

Pe acest fundal apar in  18 mai 2012 dezvaluirile Grupului de Investigatii Politice si ale Militiei Spirituale  despre plagiatul Codrutei Kovesi. Textele reproduse, in circulatie si acum pe Internet, marturiseau in chip zdrobitor un plagiat. Pe 21 mai 2012, Codruta Kovesi se adreseaza CSM pentru apararea reputatiei.  Acum cind avem cronologia evenimentelor, dezvaluirea plagiatului lui Victor Ponta apare intr-o alta lumina. Ea a avut loc pe 18 iunie 2012. Intre timp, mai precis pe 22 mai 2012, GIP inaintase CNATDCU sesizarea privind plagiatul Codrutei Kovesi. E mai mult decit interesant un amanunt. Desi primise sesizarea pe 22  mai 2012, si o inregistrase sub numarul 4363/22.05.2012, CNATDCU n-o ia in dezbatere. O trimite spre judecare Consiliului  National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI), de pe langa Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica din cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, care o inregistreaza sub numarul 4470/24.05.2012.  Era vorba de o pasare  pur si simplu a cartofului fierbinte. CNATCDU era probasista. Lucrarea mirosea de la o posta a plagiat. Ca sa evite compromiterea, CNATCDU  trimite sesizarea la CNE, cind din punct de vedere legal, pe baza Regulamentului  aprobat in 2002 prin Ordin al Ministerului Educatiei, CNATDCU era organismul  obligat sa evalueze lucrarile de doctorat. CNECSDTI solicita acuzatei pe 28 mai 2012 ca, pana la data de 06.07.2012, sa inainteze Comisiei punctul de vedere cu privire la sesizarea inregistrata.

Nu acelasi lucru se petrece cu Victor Ponta. In cazul acestuia CNATDCU nu mai trimite sesizarea CNE si o judeca desi, in cazul Codrutei Kovesi, se derobase de la sarcina asta primejdioasa.  Pe 29 iunie 2012, CNATDCU decide ca Victor Ponta a plagiat.

Pe 2 iulie 2012, Victor Ponta acuza CNATDCU ca e un organism al PDL.

Pe 29 iunie 2012, Liviu Pop, ministrul USL al Educatiei, decide ca plagiatele vor fi analizate de CNE. Pe 19 iulie 2012, CNE decide ca Victor Ponta n-a plagiat. Vine rindul Codrutei Kovesi la albire. Pe 27 iulie 2012, Comisia tehnica a CNE anunta ca Lucrarea Codrutei Kovesi nu e plagiat. Pe  5 septembrie 2012, CNE se intruneste si decide ca lucrarea nu e plagiat. Temeiul il reprezinta, desigur, Raportul Comisiei Tehnice. Raportul final nr. 940  e semnat de vicepresedintele CNECSDTI Vergil Muraru.

Marti, 27 septembrie 2016, Sebastian Ghita se autodenunta la Parchetul General ca in vara lui 2012 a fost unul dintre cei care au pus la cale masluirea Raportului asumat de Comisia tehnica. Potrivit Autodenuntului, dar si marturiilor lui Sebastian Ghita chiar la emisiunea de marti seara, Raportul a fost scris in cladirea Guvernului. Ulterior, el si altii, au mers prin tara dupa membrii Comisiei pentru a le smulge semnatura. La intrebarea mea, Sebastian Ghita a dezvaluit ca membrii Comisiei nu citisera lucrarea. De asemenea, ca n-a fost usor in cazul unora sa le smulga semnatura, deoarece acestia se temeau de Antena 3.

Pe 2 octombrie 2012 Codrutei  Kovesi  ii inceteaza mandatul de procuror general.

Pe 3 octombrie 2012, se anunta ca Codruta Kovesi va pleca la Burxelles, ca reprezentant la Misiunea Romaniei pe probleme de anticoruptie, Pentru asta, a fost detasata la Ministerul de Externe  timp de trei ani.

Ministru de Externe era la vremea respectiva Titus Corlatean,  premier Victor Ponta.

Pe 23 octombrie 2012 Directia Juridica a Ministerului avizeaza  decizia CNE.

Pe data de 13 decembrie 2012, Plenul CSM, ia in discutie solicitarea Codrutei Kovesi din 21 mai 2012 de a-i apara reputatia.

Pe baza deciziei CNE, CSM o albeste pe sefa Parchetului General.

Pe  2 aprilie 2013, Victor Ponta e de acord ca Codruta Kovesi sa fie desemnata ca sefa DNA, desi fusese timp de sase ani, doua mandate la rind, sefa la Parchetul General.

Ce se constata la o prima vedere ?

Ca acelasi organism – CNE – decis de Victor Ponta pentru a-l albi a albit-o si pe Codruta Kovesi.

Pe cristoiublog.ro de miercuri, am scris ca noul organism insarcinat cu judecarea Plagiatelor – CNATDCU - decis prin Hotarirea de Guvern din 2 martie 2012 – ar trebui sa ia in discutie, cum a procedat si cu plagiatele lui Victor Ponta si Gabriel Oprea, albite de CNE, si plagiatul Codrutei Kovesi, albit de CNE.

Aici vreau insa sa ma opresc asupra unor conisderatiie generale, vizind cloaca numita Politica romaneasca:
La vremea respectiva, eu si altii, ne rupeam camasile pentru a lupta alaturi de Traian Basescu impotriva lui Victor Ponta de la USL. Albirea Codrutei Kovesi de catre institutia  pregatita de Victor Ponta ca sa-l albeasca pe el, e rezultatul unui mis- mas la nivel inalt. Cele doua Echipe negociaza, sub Inalta Protectie,  un armistitiu in materie de plagiate. Plagiatul Codrutei Kovesi contra plagiatului lui Victor Ponta.

Sebastian Ghita primeste dispozitie sa faca in asa fel incit Codruta Kovesi sa fie albita. Asta dupa ce Victor Ponta fusese albit.

De unde dracu sa stim noi, astia de pe margine, ca Victor Ponta nu numai c-a albit-o pe Codruta Kovesi, dar mai mult, ca sa nu ramina pe drumuri dupa incheierea mandatului, i-a facut cadou o sinecura la Bruxelles ? De unde sa stim noi, muritorii, de rind ca acelasi Victor Ponta o va propune pe Codruta Kovesi sefa la DNA, desi intre noi fie vorba venise momentul ca eterna sefa sa se intoarca in  productie ?
La vremea respectiva eu cel putin n-am luat in seama acuzatiile aduse Codrutei Kovesi, doarece le credeam parte a unei conspiratii a coruptilor. Acum stiu ca, indiferent de motivul publicarii lor, acuzatiile erau reale.  Ar trebui sa fie invatatura de minte si pentru cei care o apara acum pe Codruta Kovesi zicind in scris: Da, a plagiat, dar, spre deosebire de Victor Ponta, e de-a noastra!", incheie jurnalistul Ion Cristoiu.

silviu manastire plagiat traian basescu codruta kovesi cnatdcu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005807 (s)