News Flash:

Corneliu Coposu, comemorat la Timisoara

12 Noiembrie 2013
1416 Vizualizari | 0 Comentarii

In 11.11, ora 11, ţărăniştii din Timiş l-au comemorat pe Corneliu Coposu, lider marcant al PNŢCD. Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat Timișoara l-a comemorat pe Corneliu Coposu, personaj marcant în politica romanească și fost lider PNȚCD, născut la 20 mai 1914, la Bobota, județul Sălaj.

„Corneliu Coposu a fost și va rămane un simbol al moralității în politica din țara noastră”, spune Valentin Moldovan, președinte PNȚCD Timiș, prezent la comemorare, la bustul seniorului, cu o coroană de flori, alături de Adrian Orza, președinte PNȚCD Timișoara, Dorin Hehn, secretar general, Tănase Tăvală, fost senator PNȚCD, reprezentanți ai Organizației de Tineret, vechi membri și simpatizanți țărăniști.

Despre Corneliu Coposu


Corneliu Coposu s-a născut la data de 20 mai 1914, în comuna Bobota, județul Sălaj. Tatăl său, Valentin Coposu, a fost protopop greco-catolic al Șamșondului, doctor în teologie, președintele Ligii Antirevizioniste, prieten și colaborator cu Iuliu Maniu. „Valentin Coposu a fost închis pentru înaltă trădare, de autorităție austro-ungare, la Vaț, Seghedin și Budapesta, de unde a fost eliberat în anul 1919 de către generalul Traian Moșoiu, odată cu intrarea trupelor romane în Ungaria. La varsta de 5 ani, Corneliu Coposu a fost înscris la școala confesională romană unită, pe care a terminat-o la 28 martie 1923. A intrat la Colegiul Sf. Vasile din Blaj, doar după ce a urmat clasa a cincea în particular și după ce a obținut o dispensă de varstă. La numai 16 ani, a intrat la Facultatea de Drept și Științe de Stat din Cluj. După absolvire, în 1934, s-a înscris la doctorat, pe care l-a obținut după 3 ani”, după cum scrie wikipedia. In această perioadă a devenit campion de haltere în cadrul Clubului Sportiv Universitar. In 1933 înființează filiala Cluj a PNȚ, iar în 1935 a fost ales președinte al Uniunii Studenților Democrați din Universitatea Cluj și președinte al Tineretului Național Țărănesc. In 1937, în urma procesului Skoda, în care Romulus Boilă a fost acuzat de corupție în cadrul unui contract de armament, Coposu este condamnat la 3 luni și o zi de închisoare, pentru lezmajestate, fiind acuzat pentru posesia unor documente. Intre 1937 și 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu, pe care l-a însoțit în toate misiunile sale politice. In 1940 a primit funcția de secretar politic al lui Iuliu Maniu. In 1945 a devenit președinte al filialei PNȚ Sălaj. Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ, în ceea ce s-a numit Inscenarea de la Tămădău. Pană în 1956 a fost ținut în arest preventiv, fără să fie judecat. In 1956 i s-a înscenat un proces pentru "înaltă trădare a clasei muncitoare" și pentru "crimă contra reformelor sociale". A fost condamnat la muncă silnică pe viață. Pană în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare, la Penitenciarul Ramnicu Sărat. In aprilie 1964 a fost pus în libertate, după 17 ani de detenție. A fost angajat ca muncitor necalificat la Intreprinderea de Construcții-Montaj București, atelierul de tamplărie mecanică. In ianuarie 1990 reînființează Partidul Național Țărănesc sub titulatura Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, al cărui președinte va fi pană la moarte. Este unul din inițiatorii Convenției Democrate Romane, alianță de partide creată în 1992, cu scopul de a contracara guvernarea de stanga a lui Ion Iliescu. In mai 1995 a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție acordată de Republica Franceză cetățenilor străini. A murit în noiembrie 1995, fără să beneficieze de funeralii naționale, la înmormantarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Ziuadevest.ro

 


corneliu coposu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1150 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006790 (s)