News Flash:

Consiliul NATO, intrunire de urgenta: Rezolutia de condamnare a atacurilor din Siria, ceruta de Rusia, respinsa la ONU

15 Aprilie 2018
922 Vizualizari | 0 Comentarii
nato

Consiliul Aliantei Nord-Atlantice se intruneste sambata la sediul NATO din Bruxelles pentru a discuta despre atacul efectuat de SUA, Marea Britanie si Franta impotriva regimului de la Damasc si despre cele mai recente evolutii ale situatiei din Siria, se arata intr-un comunicat al NATO. Sedinta Consiliului de Securitate a inceput la ora 17.00, ora Romaniei.
UPDATE 20.49 Consiliul de Securitate al ONU a respins proiectul de rezolutie de condamnare a atacurilor din Siria

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au votat impotriva adoptarii unui proiect de rezolutie ce prevedea condamnarea actiunii militare efectuate de Statele Unite, Marea Britanie si Franta in Siria, catalogata drept o "agresiune" impotriva Siriei, informeaza site-ul cotidianului The Telegraph.

Proiectul de rezolutie stipula condamnarea de catre Consiliul de Securitate a "agresiunii SUA si aliatilor sai impotriva Republicii Arabe Siriene" si cerea "incetarea imediata si fara intarziere a agresiunii impotriva" regimului de la Damasc.
Rusia avea nevoie de votul a cel putin noua membri ai organismului pentru adoptarea rezolutiei. De asmenea, niciunul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franta, China, Rusia) nu trebuie sa-si exercite dreptul la veto.

Rusia, China si Bolivia au votat in favoarea adoptarii proiectului de rezolutie, opt state au votat impotriva, iar patru s-au abtinut (Peru, Kazakhstan, Etiopia and Guineea Ecuatoriala).

Cu ocazia sedintei Consiliului de Securitate, Nikki Haley, ambasaodrul SUA la ONU a avertizat ca "daca regimul sirian foloseste din nou gaze toxice, Statele Unite sunt gata de actiune".

Vassili Nebenzia, ambasadroul rus la ONU a acuzat Statele Unite, Franta si Marea Britanie ca au "a dat dovada de un dispret flagrant fata de dreptul international".

UPDATE 17.55 Rusia a inaintat o propunere catre CS al ONU pentru condamnarea atacului asupra Siriei

Rusia a propus Consiliului de Securitate al ONU o rezulutie prin care cere condamnarea agresiunilor impotriva Siriei de catre Statele Unite, Marea Britanie si Franta, informeaza site-ul agentiei de presa Reuters.

Astfel, potrivit textului rezolutiei, Rusia cere condamnarea ”agresiunii impotriva Siriei de catre SUA si aliatii sai, care au incalcat normele de drept international si Carta ONU”.

Potrivit sursei citate, este putin probabil ca rezolutia sa fie adoptata de catre Consiliul de Securitate, din moment ce Rusia are nevoie de votul a cel putin noua membri ai organismului. De asmenea, pentru ca rezolutia sa fie adoptata, niciunul dintre cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate (SUA, Mare Britanie, Franta, China, Rusia) nu trebuie sa-si exercite dreptul la veto.

La intrunire participa ambasadorii statelor membre NATO, dar si Jens Stoltenberg, secretarul general al Aliantei.

”Va fi o intalnire a Consiliului Nord-Atlantic in aceasta dupa-amiaza. Franta, Marea Britanie si Statele Unite vor informa aliatii despre actiunile luate in Siria”, a precizat un oficial NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat anterior ca sprijina actiunile militare efectuate de Statele Unite, Mare Britanie si Franta impotriva unor tinte asociate capabilitatilor de arme chimice ale regimului din Siria, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul organizatiei de securitate.

"NATO a condamnat in mod constant utilizarea continua a armelor chimice de catre Siria drept o incalcare clara a normelor si acordurilor internationale. Folosirea de arme chimice este inacceptabila, si cei responsabili trebuie trasi la raspundere" , a declarat Stoltenberg.

Oficialul NATO a mai adaugat ca atacurile fortelor americane, britanice si franceze vor "reduce capacitatea regimului de a mai ataca poporul sirian cu arme chimice".

O alianta formata din SUA, Marea Britanie si Franta a lansat, sambata dimineata (04.00, ora Romaniei), un atac cu rachete de croaziera in Siria, cu scopul declarat de a sanctiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia orasului Damasc. Anuntul bombardamentului a venit de la presedintele SUA, Donald Trump, intr-o declaratie de la Casa Alba, in care preciza ca a ordonat armatei Statelor Unite lansarea unor "bombardamente punctuale" asupra unor tinte asociate capabilitatilor de arme chimice ale "dictatorului" Bashar al-Assad. Presedintele american avertizase inca de miercuri ca Statele Unite vor ataca Siria in urma unui atac chimic atribuit Administratiei Bashar al-Assad. Regimul aflat la conducere in Siria, precum si Rusia au negat insa orice implicare acuzand ca este o inscenare, un pretext pentru o operatiune militara.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1389 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006848 (s)