News Flash:

CONCLUZIILE ANCHETEI privind accidentul din Muntenegru: Soferul a fost de vina

18 Februarie 2014
1334 Vizualizari | 0 Comentarii
Procurorii Parchetului ICCJ au clasat dosarul privind accidentul rutier produs în 23 iunie 2013, în Muntenegru, în care au murit 19 persoane si alte 29 au fost ranite, stabilind ca soferul este de vina, întrucât a condus cu 80 km/h, o viteza mult mai mare decât cea permisa pe acel sector de drum.
"Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile în cauza privind accidentul rutier produs la data de 23.06.2013, în Muntenegru, soldat cu decesul a 19 persoane (printre care si soferul, n.r.) si ranirea altor 29 si au dispus clasarea cauzei, în temeiul disp. art. 315 rap. la art. 16 lit. a, b, e si f din Noul Cod de procedura penala", se arata într-un comunicat de presa de marti al Ministerului Public.
Astfel, pe baza probatoriului administrat în cauza s-a stabilit ca accidentul rutier s-a produs ca urmare a neglijentei în trafic a soferului autocarului, care se deplasa pe drumul principal dinspre Kolasin în directia Podgorica cu o viteza de 80 kilometri pe ora, mult mai mare decât cea permisa pe acel sector de drum, "neadaptând viteza de deplasare a autocarului la limitele impuse prin semnele de circulatie, la banda marcata pe sosea, la starea suprafetei acesteia, soseaua fiind umeda si alunecoasa".
"Aceste împrejurari au condus la destabilizarea intensa a autocarului, la pierderea echilibrului si rasturnarea lui, urmata de coliziunea cu trotuarul podului si gardul metalic al acestuia si, ulterior, caderea în prapastia care duce la râul Moraca", a precizat sursa citata.
Potrivit procurorilor, procesul verbal de autopsie emis de Departamentul de Medicina Legala din Podgorica a concluzionat ca moartea soferului Ciobanu George a fost violenta, ca urmare a "distrugerii centrilor nervosi vitali, din cauza fracturilor osoase craniene si a hemoragiei interne, rani cauzate de forta mecanica, în momentul decesului neexistând stare de alcoolemie".
De asemenea, prin nota de serviciu din 20 septembrie 2013, emisa de Parchetul de pe lânga Tribunalul Bjelo Polje, se mentioneaza faptul ca, "deoarece soferul autobuzului Ciobanu George a decedat în accidentul de circulatie în cauza, nu exista temei pentru derularea procedurii penale".
Având în vedere ca împrejurarile producerii accidentului si stabilirea persoanei vinovate si a culpei acestuia au facut obiectul unei cercetari penale finalizate cu o solutie  de neurmarire dispusa de autoritatile judiciare din Muntenegru, s-a constatat ca lipseste o conditie prevazuta de lege necesara pentru punerea în miscare a actiunii penale, "motiv pentru care s-a dispus clasarea cauzei privind pe Ciobanu George sub aspectul savârsirii infractiunii de ucidere din culpa în forma calificata prevazuta de art.178 alin.1, 2 si 5 din vechiul Cod penal", a precizat sursa citata.
Totodata, din probatoriul administrat în cauza, respectiv procesul verbal de cercetare din 12 decembrie 2012 al Inspectoratului Teritorial de Munca, s-a stabilit faptul ca, întrucât cauza producerii accidentului de circulatie din 23 iunie 2013 a fost nerespectarea de catre soferul George Ciobanu a vitezei maxime permise pe portiunea respectiva de drum, în conditiile unui carosabil umed, au fost încalcate prevederile articolului 22 din Legea securitatii si sanatatii în munca nr.319/2006.
Urmare a acestui lucru, având în vedere împrejurarile si cauzele producerii evenimentului, în conformitate cu reglementarile legislatiei în vigoare privind securitatea si sanatatea în munca, Inspectoratul Teritorial de Munca a încadrat evenimentul la accident de munca colectiv de circulatie. Astfel, s-a declarat ca George Ciobanu si M.M. au suferit un accident de munca mortal, iar M.D. a fost victima unui accident de munca cu incapacitate temporara de munca.
În urma celor constate de catre Inspectoratul Teritorial de Munca, s-a dispus clasarea cauzei si fata de reprezentantii firmei transportatoare - Gregory Tour Serv, pentru savârsirea infractiunii prevazuta de articolul 349 din noul Cod penal, având corespondent în articolul 37 din Legea 319/2006, abrogat prin Legea 187/2012 de punere în aplicare a Codului penal, deoarece fapta nu este prevazuta de legea penala.
Totodata, din verificarile efectuate s-a constatat faptul ca soferul George Ciobanu avea un aviz medical obtinut în 23 octombrie 2012 si un aviz psihologic obtinut 2 octombrie 2012, documente medicale aflate la angajatorul SC A.E. SRL.
În ceea ce priveste relatiile comerciale între firmele implicate, în urma verificarilor efectuate s-a constatat ca relatiile comerciale dintre agentia de turism Gregory Tour Holiday si firma de transport Gregory Tour Serv pe de o parte, si SC G.T.S. SRL si SC M.C. SRL, pe de alta parte, sunt înregistrate în evidentele celor doua societati, neevidentiindu-se încalcari ale dispozitiilor legale, astfel încât în cauza s-a dispus clasarea sub aspectul savârsirii infractiunii prevazuta de articolul 9 litera a) din Legea 241/2005, deoarece fapta nu exista în materialitatea sa, a mai aratat Parchetul instantei supreme. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006648 (s)