News Flash:

Concerte simfonice de exceptie in Pestera Romanesti

9 Octombrie 2014
1325 Vizualizari | 0 Comentarii
La fel ca in fiecare toamna din 1984 incoace, octombrie vine pentru melomani cu un eveniment ramas unic in Romania: concertul simfonic din Pestera Romanesti. Cea de-a XXX-a editie a speoconcertului va insemna nu doar unul, ci doua concerte, iar orchestra Filarmonicii Banatul va fi condusa, la evenimentul aniversar, de patru dirijori.
Muzica lui Mozart va rasuna din nou in Pestera Romanesti duminica, 26 octombrie 2014. Concertele vor incepe la ora 12 si la ora 14, iar publicul va avea acces liber la ambele.
„Vom avea la acest concert aniversar patru dirijori: cei trei dirijori ai Filarmonicii Banatul, Gheorghe Costin, Radu Popa si dirijorul corului, Iosif Todea, si un dirijor invitat din Olanda. Programul muzical este pregatit de ei in aceste zile, insa ce pot sa va spun sigur este ca va cuprinde si o creatie a lui Mozart, a carui muzica s-a cantat in absolut toate concertele din Pestera Romanesti”, ne-a declarat doctorul Constantin Lupu, initiatorul speoconcertului.
„Stim deja ca atunci cand Pestera Romanesti este arhiplina, incap, cu tot cu muzicieni, putin peste 3.000 de oameni in ea. Estimam ca la concertul aniversar publicul va fi mult mai numeros, asa incat am decis sa sustinem doua reprezentatii in aceeasi zi. Va asigur ca va fi un eveniment deosebit”, promite Ioan Coriolan Garboni, presedintele Fundatiei Academice Culturale Timisoara si director al Filarmonicii Banatul.
Prima editie a speoconcertului de la Romanesti a avut loc in 1984. Povestea concertelor din pestera banateana a inceput la o intalnire a membrilor Speotimis, organizata de presedintele clubului, medicul psihiatru Constantin Lupu.
„Voiam sa le oferim ceva deosebit invitatilor nostri, iar intr-o noapte am visat ceva cu muzica si lumini in pestera. Asa mi-a venit ideea unui concert in inima muntelui Poiana Rusca. Primul eveniment a fost un succes remarcabil. Ziarele din Elvetia si Germania au alocat un spatiu important evenimentului, titrand: Mozart intr-o grota din Carpati. Asta ne-a incurajat, iar membrii Speotimis au facut tot posibilul pentru a perpetua acest eveniment. Acustica este unica in Europa. Mai ales ca este o sala din calcar dolomitic, veche de peste o suta de milioane de ani. Aceasta manifestare unica in Romania este gandita ca un moment de intalnire a omului cu natura, cu aurul luminos al muntilor toamna, cu muzica clasica, adevarata. In fiecare an, vin mii de oameni. Practic, muntele prinde viata”, subliniaza Constantin Lupu pentru tion.ro.

filarmonicii banatul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1156 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006929 (s)