News Flash:

Comisia de control SRI: Serviciul nu a avut mandat de securitate nationala in cazul Condrea

25 Mai 2016
1068 Vizualizari | 0 Comentarii
sri2
Comisia parlamentara de control SRI precizeaza, miercuri, ca Serviciul nu a avut mandat de securitate nationala pentru Hexi Pharma si Dan Condrea, intrucat nu au fost intrunite conditiile juridice pentru o astfel de solicitare care presupune restrangerea temporara a unor drepturi.
"In activitatile Serviciul Roman de Informatii, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative. In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale" se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei, semnat de presedintele Georgian Pop.
Potrivit sursei citate, in urma controlului realizat de Comisie, a reiesit ca in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa.
"Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative ("cazurile de securitate nationala")", se mai arata in comunicat.
De asemenea, referitor la clasificarea cazului Hexi Pharma drept caz de securitate nationala, Comisia precizeaza ca, in urma verificarilor, a rezultat ca Serviciul Roman de Informatii este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala, insa dosarul nu este unul de securitate nationala.
"Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului. In concluzie, la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, un caz de securitate nationala", mentioneaza sursa citata.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1183 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004745 (s)