News Flash:

Codul Rutier: ce surprize mai au alesii pentru soferi

7 Ianuarie 2016
1342 Vizualizari | 0 Comentarii
cod rutier31
Parlamentarii au pregatit mai multe modificari ale Codului Rutier care vizeaza majoritatea soferilor. Fie ca vorbim de sofatul agresiv sau de cei care conduc masini cu volanul pe partea dreapta, se doreste introducerea de sanctiuni si prevederi noi. De altfel, un grup de parlamentari vrea sa se renunte la trusa de prim ajutor si la stingatorul de incendiu, mentinand doar obligativitatea triunghiurilor reflectorizante, dar si a vestei, care in acest moment nu mai este obligatorie.

Cel mai cunoscut proiect este cel prin care 40 de parlamentari din toate partidele propun sanctiuni pentru sofatul agresiv, fapta care atrage retinerea permisului de conducere pentru 60 de zile si amenda de la 650 la 800 de lei. Un alt proiect de lege vizeaza soferii care conduc masini cu volanul pe partea dreapta. Deputatul Alexandrul Nazare sustine ca peste 90% din accidentele in care sunt implicate masini cu volanul pe partea dreapta sunt cauzate din vina soferilor neadaptati sofatului unui astfel de vehicul.

Conform expunerii de motive, soferii care exe-cuta depasiri la volanul unui astfel de autoturism se expun unui pericol extrem, din cauza lipsei de vizibilitate. Autovehiculele cu volan pe partea dreapta vor putea fi conduse pe drumurile publice din Romania doar in doua cazuri: fie de soferi care au obtinut permisul de circulatie in tari in care se circula in mod normal cu volanul pe partea dreapta, fie dupa ce soferii care vor sa conduca o astfel de masina au urmat cursuri suplimentare de minimum 20 de ore.

De asemenea, masinile cu volan pe partea dreapta trebuie sa fie dotate cu un sistem special de oglinzi peris-copice, care sa asigure o vizibilitate mai buna. Sanctiunile nu sunt de neglijat. Amenda se poate ridica pana la 800 de lei, plus ridicarea certificatului de inmatriculare. Proiectul este depus la Senat si va intra in dezbaterea Parlamentului in luna februarie.

Mai multi deputati si senatori considera inutila trusa medicala si stingatorul de incendiu, motiv pentru care vor sa elimine obligativitatea lor. Acestia sunt de parere ca actuala trusa medicala nu poate salva vieti, ci, eventual, poate face mai mult rau daca este folosita de o persoana neinstruita.

Dotarea trusei nu poate servi in cazul unui traumatism major, fiind utila cel mult la pansarea unei zgarieturi. In ceea ce priveste stingatorul de incendiu, initiatorii considera inoportuna folosirea lui, in conditiile in care, in cazul unui incendiu, pasagerii trebuie sa se indeparteze de masina, pentru a evita o eventuala explozie. In schimb, este reintrodusa obligativitatea vestei reflectorizante, dar si a cel putin doua triunghiuri reflectorizante.

Demararea in tromba, folosirea repetata si nejustificata a semnalelor luminoase sau a claxonului, slalomul printre masini, intoarcerea masinii cu frana de mana sau depasirea coloanei la semafor cu scopul de a plasa vehiculul in partea din fata a coloanei ar putea fi asociate comportamentului agresiv in trafic.

sanctiuni alexandrul nazare vizibilitate volanul senat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1334 (s) | 43 queries | Mysql time :0.020731 (s)