News Flash:

COD ROSU de canicula in doua judete, COD PORTOCALIU si GALBEN in restul tarii

9 Iulie 2015
1172 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula5
Judetele Arad si Bihor au fost avertizate cu cod rosu de canicula, iar codul portocaliu a fost extins in 18 judete din Banat, Crisana, Maramures, Transilvania si Moldova, unde temperaturile vor ajunge, miercuri dupa-amiaza, la 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Potrivit avertizarii emise de Administratia Nationala de Meteorologie, in judetele Arad si Bihor se vor inregistra, miercuri, temperaturi maxime de 38-39 de grade, apropiindu-se de recordurile absolute de temperatura ale regiunii.
Codul portocaliu emis anterior a fost extins si in judetele Vrancea, Gorj si Mehedinti, care pana miercuri dimineata au fost sub avertizare cod galben. De asemenea, raman sub avertizare cod portocaliu judetele Caras-Severin, Timis, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu Mare, Salaj, Botosani, Iasi, Neamt, Bacau, Vaslui si Galati.
In cele 18 judete din Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, precum si din cea mai mare parte a Moldovei, miercuri dupa-amiaza vor fi temperaturi maxime de 37-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.
Bucurestiul si judetele Suceava, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi si Ialomita sunt miercuri sub avertizare cod galben de canicula.
Temperaturile in Capitala si in cele 21 de judete vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.
Valul de caldura va persista si joi, in regiunile sudice si sud-estice, iar instabilitatea atmosferica se va accentua treptat incepand din vestul tarii.
Potrivit directorului Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, Romania va trece prin intervale scurte de coduri portocalii sau rosii de canicula, alternate cu furtuni si descarcari electrice.
In partea de sud si est s-ar putea extinde joi codul galben de canicula, iar joi noaptea s-ar putea sa fie instabilitate si furtuni.
Directorul ANM a atras atentia ca Romania va traversa o perioada cu intervale scurte de coduri portocalii sau rosii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atat de violente ca in partea de vest a Europei, unde sunt tari sub cod rosu de o saptamana.
"Numai ca trebuie sa fim atenti ca pana la sfarsitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar daca nu vom ajunge la 35 - 40, o luna de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioada grea, pentru ca este posibil sa ne duca in foarte multe zone din Romania la seceta extrema", a spus Ion Sandu.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005687 (s)