News Flash:

COD PORTOCALIU si GALBEN de furtuni si inundatii

13 Iunie 2016
1095 Vizualizari | 0 Comentarii
inundatii cod
Meteorologii au emis avertizari de timp portocaliu pentru jumatatea de Nord a Capitalei, zona de Nord a judetului Ilfov si pentru Constanta si Tulcea, fiind in vigoare si coduri galbene de ploi Gorj, Valcea si Braila.
ANM a emis o avertizare cod portocaliu de ploaie, valabila pana la ora 20.30, pentru jumatatea de Nord a municipiului Bucuresti si local in judetul Ilfov, in localitatile : Buftea, Chitila, Otopeni, Pantelimon, Voluntari, Afumati, Balotesti, Branesti, Chiajna, Ciolpani, Ciorogarla, Corbeanca, Dascalu, Dobroesti, Dragomiresti-Vale, Ganeasa, Gradistea, Gruiu, Moara Vlasiei, Mogosoaia, Nuci, Peris, Petrachioaia, Snagov, Stefanestii de Jos, Tunari.
In zonele mentionate se vor semnala averse ce vor cumula cantitati de apa pana la 25 l/mp, descarcari electrice, grindina de mici dimensiuni si intensificari de scurta durata ale vantului.
Tot pana la ora 20.30 este in vigoare un cod protocaliu de ploi in judetele Constanta si Tulcea, unde meteorologii anunta averse ce vor cumula izolat peste 35 l/mp, grindina de medii si mari dimensiuni, frecvente descarcari electrice si intensificari de vant ce pot lua aspect de vijelie.
De asemenea, ANM a emis avertizari cod galben in Gorj si Valcea, valabile pana la ora 20.30, in Braila fiind in vigoare atentionare cod galben, pana la ora 21.00
Cod galben de vijelii si grindina
Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizari de tip cod galben, cu ploi insemnate cantitativ, descarcari electrice si caderi de grindina, duminica dupa-amiaza, pentru judetele Alba, Buzau, Prahova, Arges, Dambovita, Olt,Valcea, Mehedinti,Gorj si Sibiu.
In judete Alba, Buzau, Gorj, Prahova, Arges, Dambovita, Olt, Valcea, Mehedinti si Sibiu sunt in vigoare, duminica dupa-amiaza mai multe avertizari de tip cod galben, emise de ANM pentru ploi, grindina si descarcarie electrice.
Reprezentantii ANM anunta ca in judetul Sibiu, inclusiv in localitatile Medias si Sibiu, duminica intre 14.35 si 16.00, se vor semnala averse de ploaie ce vor cumula 20-25 l/mp, grindina de mici dimensiuni, intensificari ale vantului, descarcari electrice.
Duminica, pana la ora 15.45, frecvente descarcari electrice, ploi de pana la 20 l/mp, intensificari de scurta durata ale vantului in judetele: Buzau , zona de munte, Arges, Prahova, zona de munte, si in Dambovita, zona de munte, anunta ANM.
In judetul Gorj, Mehedinti si Valcea, pana la ora 15.45, vor fi frecvente descarcari electrice, grindina de mici dimensiuni, fenomene asociate: averse ce pot cumula 20 l/mp si intensificari de scurta durata ale vantului.
In judetul Alba, inclusiv localitatile Alba Iulia, Aiud, Blaj si Sebes, pana la 15.30, este in vigoare o atentionare cod galben de ploi ce vor cumula 20-25 l/mp, grindina de mici dimensiuni, intensificari ale vantului si descarcari electrice.
O avertizare de instabilitate atmosferica, ce a intrat in vigoare duminica la ora 12.00, este valabila pana marti la ora 21.00, in intervalul mentionat fiind anuntate ploi, descarcari electrice, vijelii si pe alocuri caderi de grindina, in zona de vest si nord-vest a tarii.
“Cantitatile de apa vor depasi local 20 l/mp si izolat, mai ales la munte, 50 l/mp. Vor fi averse, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului ce vor lua si aspect de vijelie, precum si caderi de grindina.Astfel de fenomene se vor semnala pe arii si intervale de timp mai restranse si in regiunile sudice si sud-estice. In vest si nord-vest instabilitatea atmosferica se va manifesta si inainte de inceperea intervalului avertizat”, se noteaza in avertizarea meteorologica.
De asemenea, este in vigoare, de duminica de la ora 06.00 pana luni noapte, o avertizarea hidrologica de tip cod galben pentru raurile din bazinele hidrografice: Crisul Negru, Crisul Alb – judetele Bihor, Arad si Hunedoara, afluenti Mures inferior, Aries superior si mijlociu – judetele Alba, Hunedoara, Cluj si Arad, Bega – bazin superior, Timis – bazin superior si afluenti, Barzava, Caras, Nera – judetele Caras Severin si Timis.
De duminica, ora 12.00 pana luni noapte a fost emisa o avertizare hidrologica pentru raurile din bazinele hidrografice: Somesul Mic – bazin superior si afluenti, Crisul Repede – bazin superior si afluenti – judetele Cluj si Bihor, Olt – bazinele hidrografice ale afluentilor Oltului aferenti sectorului: S.H. Micfalau – Ac. Draganesti (judetele: Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Gorj, Arges si Olt), Ialomita – judetele Dambovita si Prahova, Buzau – bazin superior si afluenti – judetele Brasov, Covasna si Buzau, Ramnicu Sarat, Putna – bazin superior si afluenti – judetele Buzau si Vrancea.
Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor, in intervalele mentionate,"se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale pe unele sectoare de rau si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie. Se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenti de grad inferior ai raurilor marcate pe harta".
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006483 (s)