News Flash:

CNCD: Exista discriminare intre utilizatorii de cartele pre-pay si abonati

20 Ianuarie 2015
1244 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) considera ca exista o forma de discriminare intre utilizatorii de cartele preplatite si cei care au abonament de telefonie mobila, intrucat, la nevoie, autoritatile nu ii pot trage la raspundere pe cei din prima categorie.
Punctul de vedere al CNCD a fost transmis, la cerere, Asociatiei pentru Implementarea Democratiei.
Pentru elaborarea unui punct de vedere, CNCD a cerut la randul sau pozitia Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si operatorilor de telefonie mobila.
Colegiul director al consiliului a constatat ca, indiferent de modalitatea de achizitionare a serviciilor de telefonie mobila/date/interne, toti consumatorii au obligatia sa foloseasca aceste servicii cu buna credinta si in scopuri legale, insa obligatia de a oferi datele de identificare operatorilor o au numai posesorii de abonamente, nu si beneficiarii cartelelor.
"Autoritatile statului nu dispun de instrumentele necesare identificarii si tragerii la raspundere legala a acelor detinatori de cartele pre-pay care utilizeaza serviciile de telefonie/date/internet cu rea credinta, in scopul savarsirii de infractiuni grave. Situatia existenta intre cele doua categorii constituie o forma de discriminare", potrivit punctului de vedere al CNCD.
Grupul Interministerial Strategic pentru prevenirea si combaterea macrocriminalitatii a stabilit recent ca legea "Big Brother" si cea privind cartelele preplatite sa fie repuse pe agenda Guvernului, a Parlamentului si a societatii civile, directorul SRI sustinand ca aceste mijloace sunt necesare intrucat exista nevoia identificarii tuturor factorilor de risc, in contextul noilor amenintari teroriste.
Legea 82/2012, cunoscuta drept legea "Big Brother", prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina, timp de sase luni, anumite date ale abonatilor, care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale pentru actiunile de prevenire, cercetare, descoperire si urmarire a infractiunilor grave. Curtea Constitutionala a decis, in 8 iulie 2014, ca Legea "Big Brother" este neconstitutionala.
Legea cartelelor pre-pay (pentru modificarea si completarea OUG nr.111/2011 privind comunicatiile electronice) prevedea ca persoanele care detin o cartela telefonica si cele care urmeaza sa isi cumpere trebuie sa furnizeze operatorului de telefonie datele de identitate, din 2015. Totodata, legea obliga persoanele care doresc sa se conecteze la retelele de internet publice sa se legitimeze.
In 16 septembrie 2014, legea a fost declarata neconstitutionala in ansamblu de catre CC, care a stabilit ca dispozitiile legii nu au un caracter precis si previzibil. Curtea a constatat ca modalitatea prin care sunt obtinute si stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1319 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007898 (s)