News Flash:

CNA vrea sa limiteze difuzarea la TV a imaginilor cu Gigi Becali si cu alti detinuti

4 Februarie 2014
1339 Vizualizari | 0 Comentarii
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) vrea sa interzica difuzarea la TV a imaginilor si a înregistrarilor cu persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor în care acestea demonstreaza încalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat.
Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a adoptat, în sedinta de marti, un articol dintr-un proiect de modificare si completare a Codului de reglementare a continutului audiovizual.
"(1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de înregistrari cu persoane aflate în stare de retinere sau arest, fara acordul acestora. (2) Este interzisa difuzarea de imagini sau de înregistrari cu persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate, cu exceptia situatiilor în care acestea demonstreaza încalcari ale unor drepturi sau exista un interes public justificat. (3) Imaginile si/sau înregistrarile cu persoane aflate în stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv si nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune marturie în instante judecatoresti", se spune în articolul nou propus sa fie introdus în Codul audiovizualului.
În fapt, acest articol propus a fi introdus în legislatia audiovizualului modifica întregul articol 42 din Codul audiovizual, care este în vigoare si care prevede ca: "(1) Este interzisa difuzarea de imagini sau de înregistrari cu persoane aflate în stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate, fara acordul acestora, având în vedere ca orice persoana acuzata sau cercetata pentru savârsirea unei infractiuni este prezumata nevinovata atât timp cât nu a fost condamnata printr-o hotarâre judecatoreasca definitiva. (2) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense si nu pot fi facute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune marturie în instante judecatoresti".
Noul articol din acest proiect de modificare si completare a Codului audiovizual a fost adoptat cu sase voturi "pentru" (Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Rasvan Popescu si Cristina Trepcea).
Initial, Cristina Trepcea a sustinut o alta varianta de modificare a articolului, propusa de membrul CNA Narcisa Iorga si care a întrunit numarul minim necesar de voturi, sase (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Cristina Trepcea si Radu Calin Cristea), însa, ulterior, Trepcea si-a retras votul, dupa ce a ascultat o explicatie a sefului Serviciului Juridic al CNA, Dumitru Ciobanu. Acest lucru a nemultumit-o pe Narcisa Iorga, care a spus ca membrii CNA nu pot sa îsi retraga un vot, dupa ce au votat într-un anumit sens.
"Pe mine ma intereseaza sa nu existe interdictia ca în închisori sa se filmeze lucruri extraordinare din punctul de vedere al interesul publicului", a spus Cristina Trepcea. Ea a precizat ca s-au mai întâmplat cazuri în CNA când membri ai Consiliului si-au retras un vot.
Varianta votata de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos si Radu Calin Cristea si, initial, de Cristina Trepcea spunea: "(1) "Este interzisa difuzarea de imagini sau de înregistrari cu persoane aflate în stare de retinere sau arest, fara acordul acestora. (2) Este interzisa difuzarea de imagini sau de înregistrari cu persoane care executa o pedeapsa privativa de libertate. (3)Imaginile si/sau înregistrarile cu persoane aflate în stare de retinere, arest sau care executa o pedeapsa privativa de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv si nerezonabil".
În fapt, modificarea actualului articol 42 din Codul audiovizualului a pornit de la nemultumirea membrului CNA Christian Mititelu privind faptul ca unele televiziuni difuzeaza în mod repetat imagini si înregistrari care prezinta modul în care Gigi Becali îsi petrece timpul în închisoare.
Rasvan Popescu a sustinut ca este bine ca în textul noului articol sa apara mentionat expres posibilitatea ca imagini din penitenciare sa poata fi difuzate în conditiile unui interes public justificat.
"Chiar daca în practica noastra, acolo unde am considerat ca exista un interes public justificat, nu am intervenit, cred ca e mai bine ca aceasta prevedere sa existe în mod explicit (…) Cred ca cel mai importanta este introducerea acestei posibilitati de difuzare în conditiile unui interes public justificat, chiar si cu acordul persoanei", a spus Rasvan Popescu.
Narcisa Iorga si Valentin Jucan au sustinut ca articolul 42 din Codul audiovizualului în forma actuala este suficient de cuprinzator, însa el trebuie aplicat de CNA.
"Eu cred ca, chiar si în cazul condamnatilor, trebuie sa introducem acordul acestora. Deschidem o portita care nu stiu ce va fi. Probabil, daca modificam si permitem difuzarea imaginilor cu cei condamnati fara acordul acestora, probabil vom vedea ore în sir ce face Nastase sau Fenechiu în penitenciar, pentru ca este interes public", a spus si Lorand Turos.
Narcisa Iorga a spus ca, daca nu se face precizarea "este interzisa difuzarea de imagini sau de înregistrari cu persoane aflate în stare de retinere sau arest, fara acordul acestora", televiziunile se vor prevala de interesul public si vor difuza în continuare imagini cu persoane arestate. "Domnul Mititelu spunea ca sunt foarte multe imagini din închisoare cu Becali (...) În cazul asta, vom vedea în continuare situatii de genul asta, pentru ca radiodifuzorii vor spune ca este interes public justificat si vor fi prezentate imagini (...) Daca nu punem «fara acordul persoanelor», vom continua sa vedem astfel de imagini", a spus Narcisa Iorga.
În schimb, Laura Georgescu, presedintele CNA, a spus ca fotografiile si imaginile difuzate de unele televiziuni din penitenciare au fost realizate fara respectarea normelor în vigoare. Ea a mai spus ca astfel de imagini difuzate au fost facute de o persoana privata de libertate. Totodata, Georgescu a spus ca, prin modificarea articolului 42 al Codului audiovizualului, se poate stopa vânzarea de astfel de imagini catre televiziuni.
"Noi interzicem difuzarea de imagini, nu cum au fost ele realizate. De cum au fost ele realizate se ocupa penitenciarul (...) Pe mine nu ma intereseaza cine o înregistreaza si în ce conditii (...) pe mine ma intereseaza cine difuzeaza", a spus însa Narcisa Iorga.
"(...) chiar si în celelalte situatii de interes public justificat se difuzeaza imagini fara acord (...) Daca un detinut beneficiaza de conditii excesiv de bune, evident ca nu-si va da acordul sa fie difuzate imagini cu el din închisoare, pentru ca nu are interesul sa fie privat de aceste conditii (...) Daca este maltratat, evident ca îsi da acordul", a spus, pe de alta parte, Christian Mititelu.
"Daca exista un interes public justificat de a difuza imagini, sigur ca imaginile alea trebuie repetate ca sa se schimbe ceva (...) Daca s-ar da o singura data, foarte multa lume nici nu ar lua la cunostinta ca acolo s-a petrecut un abuz", a spus si Rasvan Popescu.
În schimb, Christian Mititelu a spus ca unele televiziuni ruleaza continuu astfel de imagini, "pe un sfert de ecran".
"Eu cred ca este nevoie de acord. Daca domnul Becali face ceva ciudat, face un chef, se distreaza, vrem sa vedem (...) Dar acolo mai sunt 20 de detinuti. Vedem imagini pe care le vedem (...) Ei nu sunt persoane publice, au viata lor acolo. De ce trebuie sa apara la televizor? (...) Daca un detinut îsi da acordul, iar restul, nu? Din acest motiv este nevoie de acordul unui detinut (ca sa fie difuzate imagini cu el, n.r.)", a spus si Lorand Turos.
Pe de alta parte, Cristina Trepcea a întrebat care este intentia cu care CNA face aceasta reglementare. "O sa scriem în decizie ca Becali n-are voie la televizior", a spus ironic Trepcea. "Care e intentia cu care noi facem acel gest? Eu nu înteleg ce urmarim, ce vrem sa obtinem (...) Sa nu-l mai vede pe Becali la televizor? Cred ca suntem caraghiosi (...) Poate ar trebui sa gasim o alta metoda (...) Nu putem sa oprim imagini, reportaje cum sunt cele ce privesc reeducarea sau cine stie ce detinut care capata nu stiu ce premiu dupa ce a facut nu stiu ce în penitenciar", a spus Trepcea.
Radu Calin Cristea a atras atentia ca CNA încearca sa elaboreze o decizie fara a avea un punct de vedere dinspre piata media. "Acele imagini cu Gigi Becali, care a fost filmat probabil de catre un coleg de detentie, ba facându-i-se masaj, ba în timpul programului de plimbare (...) Acele imagini împotriva difuzarii carora nimeni nu a protestat au fost date cu acordul sau fara acordul lui? Din punctul de vedere al interesului public, acele imagini se justificau, pentru ca dau o anumita perspectiva asupra împrejurarilor în care se afla Gigi Becali în penitenciar", a spus Cristea.
Însa, Valentin Jucan a spus ca detinutii nu au aceleasi drepturi ca o persoana libera. "Înteleg prin «interes public justificat» niste imagini dintr-un spatiu de privatiune de libertate atunci când e vorba de abuzuri (...) E de interes public ca Gigi Becali citeste o carte? (...) Am senzatia ca pregatim un articol fie pentru un om, fie ca unii dintre noi au banuiala ca urmeaza niste valuri de arestari (...) Noi discutam despre o presa care face abuz si care foloseste credulitatea oamenilor spunând ca este vorba despre interes public. România TV foloseste subiectul Gigi Becali pentru rating", a spus Jucan.
Pe de alta parte, Cristina Trepcea a spus ca, asa cum este ilegal sa vinzi un bun furat, la fel se întâmpla cu imaginile facute ilegal în închisori si difuzate de televiziuni. "Daca este ilegal sa filmezi în puscarie, atunci e ilegal si sa difuzezi respectivele imagini", a spus Trepcea.
"Dar, daca noi limitam posibilitatea de a folosi imagini cu camera ascunsa din puscarie, înseamna ca le limitam jurnalistilor exercitiul profesiei (...) În situatii exceptionale, daca vreau sa obtin o înregistrare, nu o sa o pot obtine legal, ci doar cu camera ascunsa (...) Interesul public justificat e prezumat în orice act jurnalistic", a atras atentia Narcisa Iorga.
Dupa cele 30 de zile de dezbatere publica, proiectul de Decizie de modificare si completare a Codului audiovizualului va fi supus votului membrilor CNA în vederea adoptarii. Mediafax.ro

rasvan popescu christian mititelu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005892 (s)