News Flash:

Ciolos i-a trimis lui Pavel Filip lista cu reforme pe care Chisinaul trebuie sa le adopte

31 Ianuarie 2016
1083 Vizualizari | 0 Comentarii
ciolos
Premierul Dacian Ciolos i-a trimis sambata omologului sau din R. Moldova, Pavel Filip, o scrisoare care detaliaza reformele pe care Chisinaul trebuie sa le adopte ''in termenul cel mai scurt'' pentru deblocarea celor 60 de milioane de euro din acordul de imprumut semnat de cele doua tari.
Lista include 7 masuri pentru crearea conditiilor necesare transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro. Ciolos afirma ca pe langa sustinerea financiara, indeplinirea acestor recomandari va crea "premisele relansarii parteneriatelor Republicii Moldova cu alti parteneri internationali si financiari''.
Prezentam integral lista acestor refome, asa cum a fost ea transmisa de Guvern:
''(...)Apreciem necesar ca autoritatile Republicii Moldova sa intreprinda, in termenul cel mai scurt, inaintea transferului acestei prime transe, actiuni decisive care sa asigure urmatoarele:
- Prioritizarea clara a implementarii Agendei de Asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova. In acest sens, salutam un prim pas facut prin adoptarea in sedinta de guvern din 27 ianuarie a Planului National de Armonizare a Legislatiei pentru evidenta transpunerii actelor UE in legislatia nationala.
- Un proces transparent si credibil care sa duca la numirea neintarziata a Guvernatorului Bancii Nationale, cu respectarea criteriilor de profesionalism si integritate si care sa contribuie la recredibilizarea BNM, ca institutie independenta si responsabila, capabila sa asigure politici bancare prudente. O atentie deosebita trebuie acordata procesului de audit al bancilor importante din Republica Moldova.
- Invitarea la Chisinau a unei misiuni a Fondului Monetar International a fost un pas important. Acum este esentiala stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cat mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui sa includa masurile cerute de FMI ca pre-conditii si un calendar de negocieri menit sa conduca la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.
- Initierea unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, in baza unui proces de consultare transparenta a societatii civile si a reprezentantilor mediului de afaceri.
- Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Bancii Nationale, asigurarea transparentei actionariatului si tranzactiilor din sistemul bancar, contracararea spalarii banilor si a transferurilor prin circuite nereglementate.
- Prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie, inclusiv o evaluare a performantei Procuraturii si Centrului National Anticoruptie. Aducerea la zi a cadrului legal anticoruptie, in vederea consolidarii si integrarii lui. Adoptarea si implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Nationale de Integritate, controlul averilor, notiunea de conflicte de interese si o institutie puternica de implementare) ar ilustra vointa politica de reforma asteptata de cetatenii Republicii Moldova si de partenerii internationali.
- Consultarea si conlucrarea stransa cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele mentionate mai sus''.

pavel filip
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1579 (s) | 43 queries | Mysql time :0.030665 (s)