News Flash:

Cine sunt victimele accidentului de elicopter din Constanta

16 Decembrie 2014
1447 Vizualizari | 0 Comentarii
Pilotul elicopterului SMURD care s-a prabusit in lacul Siutghiol, comandor Petre Corneliu Catuneanu, lucra in Ministerul Afacerilor Interne de 10 ani si avea 2.900 de ore de zbor, iar copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, avea 1.600 de ore de zbor si era angajat in MAI de sapte ani.
Comandorul Petre Corneliu Catuneanu, capitanul comandor Ginel Claudiu Cracanel, medicul Laura Vizireanu si asistenta medicala Gabriela Camelia Harton si-au pierdut viata in urma prabusirii, luni, in lacul Siutghiol din judetul Constanta, a elicopterului SMURD, de tip EC 135, cu care se intorceau dintr-o misiune aeromedicala, dupa ce au transportat un pacient la Spitalul Judetean Constanta.
Pilotul elicopterului, comandorul Petre Corneliu Catuneanu, avea 47 de ani, era casatorit si avea un copil. El era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de 10 ani si absolvise Scoala Militara in urma cu 23 de ani. Avea la activ 2.900 de ore de zbor, dintre care aproximativ 2.000 pe elicopter de tip EC 135, potrivit MAI.
Copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, avea 42 ani, era casatorit si avea un copil minor. Copilotul avea la activ 1.600 de ore de zbor, dintre care 500 pe elicopter de tip EC 135, era angajat al Ministerului Afacerilor Interne de sapte ani si absolvise cursurile Scolii Militare in urma cu 18 ani.
Medicul Laura Vizireanu, de la SMURD Constanta, avea 39 de ani.
Asistenta medicala, Gabriela Camelia Harton, avea 38 de ani si lucra in cadrul SMURD din anul 2008.
Familiile celor care si-au pierdut viata in misiune au fost anuntate, a precizat MAI.
Laura Vizireanu, medicul aflat in elicopterul SMURD prabusit, a fost prima persoana recuperata de pompieri din apa. Aceasta a fost resuscitata initial de medicii de pe ambulanta timp de aproximativ 45 de minute, ea raspunzand manevrelor de resuscitare. Ulterior, femeia a fost transportata la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta si internata in stare critica la sectia de terapie intensiva, unde a murit cateva ore mai tarziu.
A doua persoana gasita, dupa peste trei ore de cautari, a fost copilotul elicopterului, care a fost adus cu salupa la mal in jurul orei 21.30, la aproximativ cinci ore de la prabusirea elicopterului. Medicii i-au facut masaj cardiac si apoi l-au transportat la spital, unde au continuat manevrele de resuscitare timp de peste o ora, cadrele medicale facand tot posibilul sa-l resusciteze, incalzind corpul si incercand repornirea inimii, insa fara rezultat.
A treia persoana, pilotul elicopterului, a fost adusa la mal la miezul noptii, si in cazul acesteia fiind facute manevre de resuscitare timp de cateva zeci de minute, tot fara rezultat.
La aproximativ 12 ore de la prabusirea elicopterului SMURD, scafandrii au reusit sa gaseasca si trupul celei de-a patra persoane care se afla in aparatul de zbor, fiind vorba despre asistenta medicala Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata.
Trupul acesteia a fost gasit in jurul orei 04.30, decesul femeii fiind declarat chiar la fata locului.
Elicopterul SMURD s-a prabusit in Lacul Siutghiol luni dupa-amiaza, in jurul orei 16.10, dupa ce transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogalniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Accidentul a fost semnalat prin sistemul de urgenta 112 la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac. La ora 16.45, medicul Laura Vizireanu a fost gasita, resuscitata si transportata la Spitalul Judetean Constanta, unde insa a incetat din viata, arata MAI, intr-un comunicat de presa.
Mai multi martori ai accidentului aviatic au spus ca imediat dupa prabusirea aparatului de zbor s-au auzit strigate de ajutor si a durat cateva zeci de minute pana la sosirea primei ambarcatiuni de salvare. Martorii au spus, de asemenea, ca primele echipaje ajunse la locul tragediei au venit nepregatite.
Anca Chiritescu, purtatorul de cuvant al ISU Dobrogea, declara ca primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta au ajuns la locul prabusirii elicopterului SMURD la 15 minute de la anuntul primit la 112 si ca primul echipaj a ajuns la fata locului cu o barca penumatica cu motor, al carei motor nu a pornit insa, astfel ca pompierii au decis, ca sa nu piarda vremea, sa foloseasca vaslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea ca s-a prabusit elicopterul.
La randul sau, secretul de stat in MAI Raed Arafat spunea ca primul apel telefonic privind prabusirea elicopterului a fost la 6.11, iar la 16.14 au plecat primele echipaje.
"Au fost intrebari ca de ce sunt barci cu vasle. Barcile cu vasle sunt pentru ca daca sunt scafandri jos, nu poti sa ai barci cu motor. Eu stiu ca s-a intervenit cu trei barci, dintre care la doua motoarele au functionat si s-a reusit sa fie scoasa prima persoana la 15 minute dupa sosirea lor. La 16.11 a fost primul apel telefonic, iar la 16.14 au plecat deja echipajele, la 16.30 au sosit la fata locului, iar la 16.45, daca informatiile nu sunt gresite, prima victima care a fost gasita a fost dusa in barca sub resuscitare. Deci acestia au fost timpii de reactie si de interventie", a afirmat Raed Arafat, care luni seara a mers la locul prabusirii elicopterului, impreuna cu vicepremierul Gabriel Oprea.
Zeci de persoane au participat la operatiunea de cautare si salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, la fata locului fiind prezenti peste 40 de scafandri, atat ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta cat si militari ai Fortelor Navale, carora li s-au adaugat cadrele medicale de la SMURD si Serviciul Judetean de Ambulanta, jandarmi si politisti. Au fost folosite mai multe barci, ale ISU, Garzii de Coasta, dar si civile, iar un elicopter MAI a survolat aria dupa caderea noptii, zeci de minute, pentru a lumina cu un reflector zona de cautare.
"Interventia a fost in dinamica, fiind implicate in total peste 180 de forte, cautarile fiind ingreunate, potrivit scafandrilor, de temperatura scazuta a apei si cantitatea mare de mal de pe fundul lacului", a precizat MAI.
Scafandrii au reusit sa gaseasca si mare parte din elicopter, care a fost adus la mal pe bucati, unele nu mai mari de cateva zeci de centimetri.
Ancheta cu privire la accident a fost preluata de Parchetul Militar, procurorii incercand sa stabileasca acum cauzele care au dus la producerea tragediei.
Elicopterul EC 135 care s-a prabusit in lacul Siutghiol a fost preluat de Inspectoratul General de Aviatie de la Consiliul Judetean Constanta in 25 noiembrie 2014, pentru a fi utilizat in misiuni de tip SMURD, potrivit MAI.
Secretarul de stat in MAI Raed Arafat a mai anuntat, luni seara, ca, in urma unei decizii a Inspectoratului de Aviatie, toate elicopterele SMURD de la serviciile din tara vor fi oprite la sol pana se va stabili ca este sigur sa se zboare cu ele.
Viceprim-ministru pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea isi exprima profundul regret pentru decesul celor patru colegi, care si-au dedicat viata salvarii altor vieti, si transmite condoleante familiilor si camarazilor acestora. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1147 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006344 (s)