News Flash:

Cinci super-alimente de sezon care fac minuni pentru sanatate

4 August 2015
1376 Vizualizari | 0 Comentarii
dovleac
Vara inseamna prospetimevitamine si multa energie, dar asta doar daca te bucuri de bunatatile de sezon. Iata cu ce trebuie sa-ti rasfeti papilele gustative in ultima luna de vara.

Pepene galben

Cu un continut de 90% apa, albumine, fibre alimentare, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, magneziu, fosfor, calciu din belsug si potasiu, pepenele galben este unul dintre cele mai bune antioxidante, imbunatateste sistemul imunitar si reduce riscul atacului cardiac, are actiune reglatoare asupra apetitului, precum si efecte vitalizante puternice.

Dovlecei

Bogati in apa (aproape 95% din masa lor) si continand din belsug fosfor, potasiu, carbon, magneziu, calciu, dar si vitaminele A, B, C si E si antioxidanti carotenoizi, dovleceii contribuie la mentinerea sanatatii ochilor, reduc riscul de infarct si de accidente vasculare, au rol benefic in scaderea tensiunii arteriale, previn cancerul de colon si, nu in ultimul rand, ne feresc de astm. Se recomanda copiilor, persoanelor aflate in convalescenta, dar si celor care au probleme cu greutatea.

Vinete

In afara continutului foarte ridicat de apa (93%), vinetele contin potasiu – mineral care ajuta la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul sau de combatere a stresului, calciu – pentru intarirea sistemului osos, vitamina A si C pentru sistemul imunitar. Specialistii sunt de parere ca delicioasele vinete reprezinta alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorita continutului foarte mare de apa. In aceasta perioada, nutritionistii ne sfatuiesc sa recurgem la consumul salatei de vinete, atat pentru potolirea foamei, cat si a setei. Legumele sunt bogate in fibre, dar foarte sarace in grasimi.Aceste legume sunt indicate si in alimentatia persoanelor care vor sa tina cure de slabire, datorita numarului mic de calorii (circa 20 de calorii la 100 g).

Afine

Unele dintre cele mai gustoase, dar si sanatoase fructe ale padurii, afinele se situeaza in topul produselor naturii cu o puternica actiune antioxidanta. In plus, ele actioneaza benefic asupra creierului, protejeaza inima si intarzie instalarea diabetului la persoanele cu predispozitie la aceasta boala.

Conopida

Conopioda contine numeroase vitamine si este cunoscuta pentru proprietatile sale anticancerigene datorita continutului de indol-3- carinol si sulforan, benefic pentru combaterea cancerului de plamani ori prostata.

Pe langa faptul ca protejeaza impotriva foarte multor tipuri de cancer, conopida are importante beneficii si asupra sistemului cardiovascular.

In concentratii foarte mici, fitonutrientul indole-3-carbinol care se gaseste in legumele din familia cruciferelor, ajuta la scaderea colesterolului rau. De asemenea, asigura o protectie eficienta impotriva poliartritei si imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular. (sursa: doctorulzilei.ro)

prospetime vitamine energie pepene galben dovlecei vinete afine
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009837 (s)