News Flash:

Cel mai vechi spital din tara, Clinica de Oftalmologie din Timisoara, a fost reabilitat de municipalitate

19 August 2014
1153 Vizualizari | 0 Comentarii
Clinica de Oftalmologie din Timisoara
Clinica de Oftalmologie din Timisoara, cel mai vechi spital din tara, a fost reabilitata de municipalitate, valoarea investitiei ridicandu-se la aproape 1 milion de lei, cu circa o jumatate de milion de lei mai putin decat se estimase initial.
Lucrarile au constat in decopertari, reparatii la acoperis, tratarea umiditatii peretilor, refacerea tencuielilor, tamplariei si a fatadei si trebuiau finalizate pana in 24 august. 
'La Clinica de Oftalmologie s-au finalizat lucrarile de reabilitare pe venituri proprii ale municipalitatii. Santierul a cuprins o suprafata construita de 1.500 mp, iar cea desfasurata de 3.000 mp. Durata de executie a fost de sase luni. Am satisfactia ca nu mai avem o priveliste de tara a nimanui, asa cum era zona aceea pana acum', a declarat luni presei primarul Nicolae Robu.

Clinica de Oftalmologie a fost ridicata pe ruinele fostei manastiri, in urma cu aproape trei veacuri. Fiind prima cladire ridicata pe teren mlastinos, constructia nu are fundatie, peretii erau crapati, igrasia macinase caramida, iar bucati de tencuiala cadeau in interiorul saloanelor. Din cauza acestor neajunsuri, medicii sustin ca exista riscul permanent de infectie a pacientilor. 
Ambulatoriul de specialitate cu Unitatea de Primire Urgente a Clinicii de Oftalmologie a fost ridicat in anii '60 si este in subordinea Ministerului Sanatatii, spre deosebire de restul cladirii, care apartine Bisericii Greco-Catolice. 
Aici fac practica si studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie 'Victor Babes' din Timisoara, dar si circa 30 de rezidenti, iar zilnic trec pragul pentru consultatii intre 80 si 100 de pacienti.
In 1726 este infiintata 'Asociatia Fratilor de Cruce ai Sfantului Ioan de Nepomuk', asociatie deosebit de activa in primii zece ani de existenta. Pe langa ridicarea primei statui a Sf. Nepomuk in Piata Libertatii din Timisoara, asociatia reuseste sa construiasca un spital si o farmacie, intre 1735 si 1737. 
La finalizare, spitalul si farmacia au fost predate Ordinului Mizericordienilor, chemat la Timisoara in 1737 special pentru aceasta. Un an mai tarziu, Timisoara era lovita de epidemia de ciuma, iar spitalul construit primeste o importanta colosala.
Potrivit documentelor istorice, manastirea a fost ridicata de asa-numitii 'popi negri' care au apartinut Asociatiei religioase 'Sf. Ioan Nepomuk'.
In perioada 1748-1753 langa spital s-a ridicat o biserica ce a fost distrusa de revolutionarii pasoptisti maghiari, in anul 1849. Pe locul respectiv, se inalta Biserica Greco-Catolica si Spitalul de Oftalmologie, construite in anii 1850.
Din 1948 pana dupa Revolutia din 1989, biserica a fost inchisa de regimul comunist, ramanand functionala doar partea spitaliceasca. AGERPRES

municipalitate nicolae robu bisericii greco-catolice
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1155 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007152 (s)