News Flash:

Cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti acuzati de fapte de coruptie au fost arestati

21 Mai 2014
1186 Vizualizari | 0 Comentarii
Cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti (TB) acuzati ca primeau bani si bunuri pentru interventii in dosare de insolventa au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata marti de Curtea de Apel a Capitalei, la propunerea procurorilor anticoruptie.
Hotararea nu este definitiva si a fost deja contestata de cei patru la instanta suprema.
Judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru, toti de la Tribunalul Bucuresti - Sectia a VII-a civila, au fost retinuti de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in noaptea de luni spre marti, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat luarea de masuri preventive in cazul lor.
Mircea Moldovan este acuzat de cinci infractiuni de luare de mita, dintre care una in forma continuata (patru acte materiale) si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, Ion Stanciu de luare de mita in forma continuata (doua acte materiale), iar Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru de luare de mita.
Potrivit referatului cu propunerea de arestare preventiva, Mircea Moldovan ar fi luat cu titlu de mita diverse sume de bani, dintre care 3.000 - 4.000 de lei direct, 8.000 de lei prin Western Union sau altele direct pe cardul de salariu. De asemenea, acesta ar mai fi primit, in schimbul promisiunii unor interventii in dosare de insolventa, produse alimentare, cum ar fi peste sau carne de vita si de miel, cherestea si aproximativ 90 de metri patrati de lambriu, in valoarea totala de 6.652 de lei, precum si un televizor color.
Judecatorul Ion Stanciu ar fi primit 10.000 de lei reprezentand "rata de vacanta" si obiecte vestimentare achitate de un practician in insolventa, pentru sotia magistratului.
Tot 10.000 de lei ar fi primit si judecatorul Ciprian Viziru, precum si o sacosa cu produse, pentru a solutiona unele dosare de insoventa in favoarea unui lichidator.
Judecatoarea Elena Roventa ar fi primit tot 10.000 de lei, banii fiind pusi intr-un plic mascat intr-o revista. De asemenea, judecatoarea ar fi primit si o parte din suma de 174.000 de euro, reprezentand onorariul unui practician in insolventa, sustin procurorii anticoruptie.
Anchetatorii au mai stabilit ca activitatea infractionala a celor patru judecatori a fost structurata pe mai multe paliere. Astfel, acestia stabileau intalniri periodice, "aparent protocolare sau profesionale", chiar in incinta Tribunalului Bucuresti, in fata cladirii sau in proximitatea instantei.
De asemenea, cei patru magistrati aveau "intalniri periodice discrete", se plimbau cu masina prin Bucuresti pentru a putea fi discutate aspectele infractionale si aveau un mod conspirat de comunicare atunci cand vorbeau la telefoanele mobile, au mai scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare preventiva.
Judecatorii identificau dosarele de insolventa "bune" in care sa fie desemnati sau cele in care puteau pronunta "solutii favorabile mituitorilor si cumparatorilor de influenta", apoi formulau "ofertele", constand in hotarari judecatoresti favorabile, "prilej cu care nu era exclus din analiza niciun dosar", au mai aratat procurorii in documentul citat.
Potrivit anchetatorilor, judecatorii trimiteau mesajele catre si de la practicienii in insolventa prin intermediul unor persoane de incredere, "inclusiv prin intermediul unei rude a judecatorului Moldovan Mircea, angajata tocmai in acest scop, la societatea unui practician in insolventa".
Tot in referatul cu propunerea de arestare preventiva s-a aratat ca cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistratii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a indeplini sau a nu indeplini ori a intarzia un act privitor la indatoririle de serviciu in legatura cu contestatiile la tabelul preliminar al creantelor, pentru a decide privind modalitatile de inscriere la masa credala cu privire la creantele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferential administratori judiciari, pentru a atribui preferential dosare de insolventa sau pentru a-si exercita influenta pe langa judecatori de la diverse instante din Bucuresti si din tara, folosind informatii detinute prin prisma atributiilor de judecator, au mai scris procurorii in documentul citat.
Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca dosarul judecatorilor a fost deschis in urma mai multor denunturi, unul dintre acestea fiind formulat de un lichidator judiciar.
Aceleasi surse spun ca, pe parcursul anchetei, in cauza au fost infiltrati cinci investigatori sub acoperire si au fost facute numeroase inregistrari ambientale ce dovedesc acuzatiile aduse celor patru. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1328 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006503 (s)