News Flash:

Ce suplimente trebuie sa ia orice femei in functie de varsta

23 Iulie 2018
906 Vizualizari | 0 Comentarii
SUPL

Probabil dumneavoastra deja luati anumite suplimente de vitamine si minerale si va întrebati daca cu adevarat sunt utile, daca doctorii dezaproba acest lucru si daca luati cantitatea de vitamine necesara sau poate luati ceva ce va este inutil.

Studiile efectuate au rezultate diferite, asa ca si doctorii au pareri împartite. Cel mai important lucru de retinut este ca fiecare varsta aduce anumite schimbari în viata noastra. Atunci cand alimentatia noastra este haotica si nu reusim sa-i oferim organismului nostru toata gama de vitamine naturale, în ajutor ne vin suplimentele.

Asadar, de ce fel de suplimente avem nevoie? Unele femei recurg la varianta cea mai simpla - iau un supliment care contine o varietate de vitamine si minerale. Trebuie sa stiti însa ca aceasta nu este întotdeauna cea mai potrivita solutie. Iata si explicatia - unele suplimente complexe contin cantitati ridicol de mici de anumite minerale, iar altele pot fi în cantitati foarte mari, dar absolut inutile pentru organism. De exemplu numeroase multivitamine furnizeaza cantitati crescute de vitamina A. Daca sunteti însarcinata sau aveti probleme hepatice, acest aspect poate constitui o problema, deoarece doze mai mari de 10.000 UI de vitamina A cresc riscul de malformatii congenitale sau leziuni hepatice. Zincul este un alt mineral care poate crea probleme daca este luat în cantitati mai mari. De exemplu luat în doze de 25 de miligrame si mai mult, acesta poate afecta capacitatea de absorbtie a cuprului.

În plus, uneori producatorii de minerale încearca sa impresioneze cumparatorul prin indicarea fiecarui nutrient imaginabil, chiar a celor despre care specialistii nu au certitudinea ca sunt necesari. Cand cititi eticheta unui supliment si gasiti nichel, staniu sau siliciu, cel mai probabil riscati sa dati bani pentru ceva de care corpul dumneavoastra nu are nevoie.

Nu luati suplimente cu vitamine de capul vostru!

Probabil, agerea unor suplimente este extrem de complicata din cauza ofertelor mult prea impunatoare. Iata cateva vitamine absolut recomandate si necesare pentru femei:

Vitamina C - recomandam o doza zilnica între 100 si 500 de miligrame. Un antioxidant puternic, vitamina C poate preveni depunerea colesterolului la nivel arterial. De asemenea, creste nivelul de lipoproteine cu densitate mare (HDL - colesterol bun), amelioreaza tensiunea arteriala si stimuleaza absorbtia fierului în organism. Un studiu efectuat pe 11 000 de persoane a evidentiat ca mortalitatea din diferite cauze era mai mica la cei care luau pana la 300 de miligrame de vitamina C zilnic. Suplimentele de vitamina C par sa fie utile si pentru persoanele cu hipertensiune arteriala usoara sau moderata, deoarece reduce tensiunea. Persoanele care au hipertensiune trebuie sa ia în continuare si medicatia obisnuita. Trebuie sa mentionam si anumite riscuri ale vitaminei C, chiar daca este vorba despre un singur studiu care le-a evidentiat. Astfel, un studiu al Asociatiei Americane de Cardiologie a scos la iveala ca persoanele care luau cate 500 de miligrame de vitamina C erau mai predispuse sa dezvolte ateroscleroza (...), ceea ce duce la randul sau la boli de inima. Totusi, este vorba despre un singur studiu. Daca decideti sa luati vitamina C, tineti cont de sfaturile specialistilor si nu întreceti norma zilnica admisibila.

Vitamina E - Cautati suplimente individuale care furnizeaza cantitati între 100 si 400 UI. Vitamina E este importanta în special pentru femeile care au ajuns la menopauza, cand riscul de a dezvolta boli de inima creste dramatic. Vitamina E ajuta la prevenire oxidarii sau lezarii de catre radicalii liberi a colesterolului de la nivelul arterelor, proces care determina o aderenta mai mare si acestuia la peretele arterial si creste riscul de boli cardiace.

Formele naturale de vitamina E sunt usor absorbite de catre organism, dar tind sa fie mult mai scumpe decat formele sintetice.

Daca luati un tratament cu medicatie anticoagulanta, chiar si aceeasi aspirina, discutati în prealabil cu medicul. Vitamina E inhiba capacitatea de coagulare a sangelui, ceea ce poate fi periculos pentru persoanele care iau acest tip de preparate.

Calciul si Vitamina D - Daca aveti sub 50 de ani ar trebui sa luati un supliment zilnic de calciu care contine 500 de miligrame, daca aveti peste 50 de ani doza trebuie sa fie dubla. Puteti alege un supliment de calciu care contine si vitamina D, care va ajuta organismul sa absoarba calciul si va mentine capacitatea de functionare a sistemului imunitar

Vitaminele de grupa B - acesta sunt foarte utile organismului în procesul de a transforma alimentele consumate în energie. Medicii sfatuiesc femeile sa ia un complex de vitamina B, care contine B6, B12, acid folic, tiamina, riboflavina, niacina, biotina si acid pantotenic.

Magneziu - permite arterelor sa se relaxeze, ceea ce ajuta la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, magneziul joaca un rol important în transmiterea impulsurilor electrice, care mentin bataile cordului. Majoritatea femeilor reusesc sa obtina aproximativ 230 de miligrame de magneziu zilnic, cantitate mai redusa decat cea recomandata, care este 320 de miligrame pentru femeile de peste 30 de ani si 310 miligrame pentru femeile pana la 30 de ani.

Acestia sunt doar o parte din nutrientii principali de care aveti nevoie zilnic, dar daca acestia sunt combinate cu oligomineralele, va vor proteja sanatatea pe termen lung.

Femei diferite, suplimente diferite
Un plan corect de nutritie trebuie ales în fiecare deceniu de viata. O femeie de aproximativ 20 de ani, care are în vedere o sarcina, trebuie sa ia nutrienti diferiti comparativ cu o femei care a ajuns la menopauza. Vitaminele si mineralele de care aveti nevoie la 30 de ani nu vor suficiente si pentru varsta de 50 de ani. Din acest motiv este important sa respectati varsta atunci cand trebuie a stabiliti cantitatea de nutrienti.

Intervalul 20 - 30 de ani:
Ameliorarea sindromului premestrual - În cazul majoritatii femeilor, balonarea sensibilitatea la nivelul sanilor si alte simptome ale sindromului premestrual tind sa se amelioreze cu varsta. Totusi, pentru femeile aflate în jurul varstei de 20 de ani, aceasta ar putea constitui o problema reala. Exista dovezi ca un consum suplimentar de vitamina B6 poate ameliora anxietatea, balonarea premenstruala si alte senzatii neplacute provocate de menstruatie. Magneziul si calciul sunt la fel de importante pentru ameliorarea simptomelor sindromului premestrual.

Prevenirea diabetului - Este timpul sa te gandesti la acest lucru foarte serios, întrucat în ultimul timp tot mai multi adolescenti si femei tinere, ajung sa sufere de diabet de tip 2, care este declansat de cresterea în greutate. În trecut, aceasta afectiune era întalnita la femeile cu varsta de peste 45 de ani.

Este putin probabil sa previi diabetul doar consumand suplimente alimentare, dar poti reduce gravitatea si potentialele complicatii, în cazul în care suferiti de aceasta afectiune. De-a lungul timpului, studiile au aratat ca persoanele care consumau vitamina E prezentau un risc mai scazut de a dezvolta diabet. În plus, este bine sa aveti grija sa consumati crom si magneziu. Ambele minerale sensibilizeaza celulele organismului la efectele insulinei, reducand astfel riscul de aparitie a diabetului.

Mentinerea unor gingii sanatoase - Femeile care nu primesc suficienta vitamina C si calciu tind sa sufere mai des de paradontoza, o infectie a gingiilor si tesuturilor care sustin dintii. Astfel, este recomandabil sa luati cel putin 60 de miligrame de vitamina C. Pentru calciu, femeile cu varsta cuprinsa în intervalul 20 -30 de ani ar trebui sa ia 500 de miligrame pe zi.

Un sistem osos puternic - Cand femeile ajung la menopauza sunt mai predispuse la osteoporoza, o stare în care structura osoasa se subtiaza si care prezinta principala cauza a fracturilor la persoanele în varsta. Mentinerea masei osoase în tinerete este cel mai bun lucru pe care îl puteti face, iar asta înseamna ca trebuie sa va asigurati ca primiti suficient calciu si vitamina D.

Daca va aflati în intervalul de varsta 20 - 30 de ani, planificati-va sa luati 500 de miligrame de calciu zilnic. Organismul este capabil sa absoarba dintr-o data doar aceasta cantitate, de aceea este cel mai bine sa luati aceste suplimente între mese sau în timpul meselor sarace în calciu. Vitamina C este importanta si pentru rezistenta osoasa, deoarece contribuie la stimularea productiei osoase si de colagen a organismului.

Intervalul 30 - 40 de ani
Protectia inimii - Una din trei femei va dezvolta pe parcursul vietii o boala cardiaca. Un mod eficient de a proteja inima, alaturi de exercitiul fizic regulat, evitarea fumatului si grasimilor saturate, este sa obtineti suficienti nutrienti si antioxidanti din alimente.

Am precizat deja despre efectele benefice ale vitaminei E asupra inimii. Aceasta vitamina este importanta chiar daca suferiti deja de o afectiune a inimii. Ea relaxeaza vasele de sange si ajuta la prevenirea cheagurilor care blocheaza fluxul sanguin. Studiile au aratat ca daca persoanele care sufera de o boala cardiaca iau suplimente cu vitamina E, riscul de deces scade cu 40 pana la 60 la suta. Medicii recomanda femeilor administrarea între 100 si 400 UI de vitamina E zilnic. În acelasi timp, este utila administrarea unui supliment cu vitamina C, aceasta „reîncarca" vitamina E din organism, crescandu-i totodata eficienta. Este binevenit sa luati seleniu si complexul de vitamina B.

Intervalul de 40 - 50 de ani
Lupta împotriva cancerului - Studiile au aratat clar ca femeile care consuma din abundenta fructe si legume prezinta un risc de cancer mai mic. Anumite „merite" sunt atribuite acidului folic. Studiile au aratat ca femeile care consuma putin acid folic, prezinta un risc crescut de cancer de col uterin, de colon si rect, plamani, esofag, creier, pancreas si san.

Organismul utilizeaza acidul folic în sinteza ADN-ului. Daca nu reusiti sa obtineti cantitati suficiente de aceasta substanta, ADN-ul devine mai vulnerabil la leziuni, ceea ce creste riscul de cancer.

Medicii recomanda femeilor o ratie de 200 de micrograme de acid folic zilnic. În plus, verificati daca multisuplimentul dumneavoastra contine si B12. Acest nutrient este necesar utilizarii acidului folic de catre organism.

Alt nutrient care previne cancerul este calciul. Vitamina D poate fi si ea utila. Oamenii de stiinta au observat ca maladia este mai prezenta în regiunile putin expuse la razele soarelui. Amintiti-va ca lumina soarelui declanseaza sinteza vitaminei D în organism. Acest lucru este important, deoarece s-a demonstrat ca vitamina D inhiba dezvoltarea tumorilor. Seleniul este un alt nutrient care protejeaza împotriva cancerului.

Reducerea durerilor articulare - În momentul în care femeile trec de 40 de ani, articulatiile încep sa dea semne dupa o viata întreaga de solicitare. Poliartroza, cunoscuta ca si artrita prin uzura si distrugere, apare atunci cand tesuturile de la nivelul articulatiilor încep sa se distruga în timp. Un mod eficient consta în administrarea vitaminei E, care inhiba efectele moleculelor generatoare de inflamatie de la nivel articular. Vitamina C si calciul par sa protejeze, de asemenea, articulatiile.

Îmbunatatirea acuitatii vizuale - Studiile au sugerat ca persoanele care folosesc suplimente de vitamina C la varste tinere sunt mai putin predispuse sa sufere de cataracta la varsta înaintata, o cauza frecventa a pierderii vederii.

Cand trebuie sa iei suplimente de vitamina B12

Cataracta apare atunci cand proteinele din structura cristalinului sunt oxidate, lezate de catre radicalii liberi. Cand luati vitamina C, nutrientul satureaza tesuturile de la nivelul ochiului si previne oxidarea.

Intervalul de 50 - 60 ani
Readuceti imunitatea la capacitate maxima - Sistemul imunitar devine mai putin eficient în timp, ceea ce explica de ce femeile în varsta pot fi predispuse atat la infectii, cat si la cancer. Înca o data, vitamina E este foarte importanta. Studiile au aratat ca, în cazul adultilor varstnici care iau doar 222 UI de vitamina E pe zi, sistemul imunitar devine mult mai activ si mai capabil a combata infectiile.

Îmbunatatirea memoriei - Aproape fiecare persoana trece prin declinul memoriei de scurta durata în cea de-a doua jumatate a vietii. Medicii au elaborat o teorie conform careia aceasta problema este cauzata partial de efectele radicalilor liberi la nivelului creierului.

Consumul unui supliment de pana la 100 UI de vitamina E zilnic, care neutralizeaza radicalii liberi, poate constitui una dintre cele mai bune solutii în mentinerea memoriei.

Vitamina B12 joaca, de asemenea, un rol foarte important în pastrarea memoriei. Se întampla adesea ca persoane care se adreseaza medicului din acest motiv sa descopere ca au insuficienta de vitamina B12.

Adio litiazei renale - Daca nu obtineti suficienta vitamina B6 din alimentatie, va expuneti unui risc de a suferi dureri îngrozitoare din cauza litiazei renale. Pentru protectie, medicii recomanda consumul de 10 miligrame de vitamina B6.

Peste 60 de ani
Îmbunatatiti-va auzul protejati-va mintea - Va rugati prietenii sa vorbeasca mai tare? Este posibil ca lipsa de vitamina B12 si de acid folic sa afecteze auzul. Aproape 25 de procente dintre persoanele cu varstele cuprinse între 64 si 75 de ani prezinta diferite grade de pierdere a auzului, iar acest procent se ridica la 40 la suta dupa varsta de 75 de ani. Cea mai buna protectie poate fi administrarea zilnica a unui supliment care contine doza zilnica recomandata, adica 1,5 micrograme de B12, si 200 de miligrame de acid folic.

Aceiasi nutrienti par sa joace un rol important si în combarea Alzheimer.
Controlul îmbatranirii - Femeile au nevoie de aproape 2 miligrame de cupru zilnic. Din pacate, majoritatea obtin doar jumatate din aceasta cantitate. În timp, nivelurile scazute de cupru pot accelera unul dintre procesele îmbatranirii, numit glicarea proteinelor, care afecteaza tesuturile inimii si rinichilor. Daca sunteti în cautarea unui mutisupliment, alegeti unul care contine cuprul chelat cu un aminoacid.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006289 (s)