News Flash:

Ce se intampla daca economisesti in fiecare luna 60 de lei. Vezi acest experiment

17 Octombrie 2017
9277 Vizualizari | 0 Comentarii
economie
„Luna de luna, putin cate putin. Asa se aduna pensia. Nu va bazati insa numai pe veniturile de la stat. Nu! Sa cautam si alte solutii…”
Experimentul de astazi se leaga de valoarea de 60 de lei. Ce se intampla daca adunam luna de luna acesti bani? Vedem imediat, in cateva simulari facute de specialisti…
Primul lucru important pe care trebuie sa-l scoatem in evidenta este urmatorul.
Daca punem la saltea luna de luna o anumita suma, nu este suficient. Cei 60 de lei pe care i-am economisi in exercitiul nostru s-ar putea sa fie loviti de devalorizare. Trebuie sa facem un pas mai departe. Sa-i investim. Un depozit bancar are un randament scazut. Un fond de pensii aduce un venit mai mare. Chiar si asa, lucrurile sunt complicate. Sa le explicam, pe rand…
In 2016, valoarea unui punct de pensie este de 871,7 lei. De la 1 ianuarie, aceasta va creste la 1.072 de lei.
Deschide dosarul si vedem ca in trimestrul II din 2016 in tara au fost 5 milioane 260 de mii de pensionari. Pensia medie lunara: 943 de lei. Mai mare cu 0,3 la suta fata de trimestrul II din 2015.
Desigur, pensia medie este o chestiune discutabila. Nu e greu sa gasim exemple de romani cu pensii de-adreptul mizerabile, care viseaza la acesti 900 de lei, adica putin peste 200 de euro.
In sectorul 1 din capitala descoperim cea mai mare pensie medie: 1370 de lei. La polul opus este judetul Giurgiu, cu numai 749 de lei.
Haideti sa ne uitam mai bine la aceste date. Trebuie sa stim ca Pilonul I se refera la sistemul pensiilor de stat. Nu este singurul…
milioane de romani au avut contributii lunare in perioada mai 2008-martie 2016, in Pilonul II.
Sa analizam mai atent cifrele oficiale. Valoarea medie a unui cont, in acest pilon a fost de 5.917 lei. Adica, aproximativ 1323 de euro. E mai bine fata de anul trecut cu 23,4 la suta.
peste 3 milioane de romanii care au contributii in Pilonul II pot afla ce fond le investeste banii intrand pe site-ul ASF si completand un formular. Tot aici vedem ca exista 7 fonduri de pensii care functioneaza in cadrul acestui pilon.
Calculele arata ca in 2032 vor iesi la pensie majoritatea romanilor care au contribuit la sistemul pensiilor private obligatorii. Adica Pilonul II.
Sa rasfoim… internetul si sa analizam estimarile facute de specialisti. Un roman va primi de la stat mai putin de 30 la suta din ultimul salariu.
Pilonul II, sistemul pensiilor private obligatorii mai contribuie cu 40 la suta din venitul lunar incasat inainte de iesirea la pensie.
Asadar, nu ne putem baza doar pe pensia de la stat. Este suficienta investitia privata obligatorie in Pilonul II?
Sa analizam calculele facute de specialisti, cu o investitie lunara de 60 de lei la un fond privat facultativ.…
Daca un tanar de 25 de ani care primeste in mana, lunar, 776 de lei investeste inca 60 de lei pe luna in Pilonul III, pilonul pensiilor private facultative, aduna, dupa pensionare, un venit total de peste 1600 de lei. In Romania functioneaza in prezent 10 fonduri de pensii private facultative.
Important este insa si raportul dintre numarul pensionarilor si cel al angajatilor.
Asadar, va propun sa analizam, din nou, cifrele. Raportul total a fost de 9 pensionari la 10 angajati. Insa, in teritoriu exista variatii importante.
Spre exemplu, in Bucuresti sunt 5 pensionari pentru 10 salariati. Iar in Teleorman, 17 pensionari la 10 angajati.
In prezent, pentru a avea o pensie completa trebuie sa ai un stagiu de 35 de ani de cotizare la sistem. Lipseste o perioada din acesti 35 de ani? Esti penalizat. O lege care permite cumpararea de vechime a fost votata deja.
Conform actului normativ, cine vrea sa-si cumpere vechimea pentru perioada in care nu a lucrat cu acte trebuie sa plateasca cel putin 5,5 la suta din salariul minim pe economie.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1241 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007556 (s)