News Flash:

Ce s-a intamplat cu baile turcesti descoperite in centrul Timisoarei

19 August 2015
1161 Vizualizari | 0 Comentarii
baile turcesti
Baile turcesti descoperite de arheologi in Piata Libertatii din Timisoara, in timpul lucrarilor de reabilitare a centrului istoric al municipiului, vor fi ingropate in nisip pentru a fi conservate, urmand sa existe un marcaj in pavaj si placute informative, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Reprezentantii Primariei Timisoara au anuntat, marti, printr-un comunicat de presa, ca arhitectii si arheologii, cu acordul Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, au gasit o solutie pentru Baile turcesti, cea mai importanta descoperire facuta de arheologi in ultimii ani in centrul Timisoarei.
"Vestigiile Bailor turcesti (Baia mare a orasului/Baia Imparatului) sunt considerate cele mai importante, Timisoara fiind primul oras medieval din tara care a beneficiat de servicii publice de acest fel, ca dovada a importantei care se acorda in perioada otomana curateniei trupesti si spirituale (baia fiind in stransa legatura cu moscheea si ritualul religios)", se arata in comunicat.
Reprezentantii Primariei Timisoara spun ca, initial, au existat doua variante pentru aceste vestigii, iar cei de la Comisia Nationala de Monumente Istorice au ales prima varianta.
"Avand in vedere importanta vestigiilor arheologice descoperite si necesitatea protejarii integrale a acestora, precum si constrangerile tehnologice si financiare ale solutiilor tehnice de executie, proiectantul a propus doua variante de punere in valoare a vestigiilor: Varianta 1 - conservarea in situ, protejarea prin acoperire cu folie si nisip si punerea in valoare prin marcaj in pavaj, prin placute informative si amplasarea unei machete din bronz cu reconstituirea istorica, volumetrica, a cladirii bailor turcesti; Varianta 2 - conservarea in situ prin scufundarea nivelului de calcare al pavajului, conservarea si prezentarea libera a unei portiuni din vestigiile baile turcesti. Sectiunea Tehnica de Arhitectura si Inginerie a Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice, intrunita in 22 iulie 2015, a aprobat varianta 1 a proiectului de punere in valoare a bailor turcesti", se arata in comunicat.
Complexul arheologic Baile otomane din Piata Libertatii are o suprafata de aproximativ 1.000 de metri patrati si a fost descoperit in luna decembrie 2013.
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
Finalul lucrarilor era programat pentru iulie 2015, insa termenul s-a amanat pentru sfarsitul anului. Dupa finalizarea lucrarilor, zece strazi vor deveni pietonale. In plus, vor fi schimbate aproape in intregime Pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, unde se vor face doar lucrari pentru inlocuirea retelelor subterane si a pavajului.
Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
Durata de executie a lucrarilor este de 21 de luni, iar valoarea totala a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adauga TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contributia eligibila a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adica 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primariei Timisoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibila este de 12.410.137,20 lei. Mediafax.ro

conservate
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1163 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006502 (s)