News Flash:

Ce pot manca de sarbatori diabeticii si cardiacii

28 Decembrie 2015
1767 Vizualizari | 0 Comentarii
cardiaci

In mod normal, dieta persoanelor care sufera de diabet, obezitate sau afectiuni cardiovasculare este restrictiva, insa in ziua de Craciun, puteti face cateva abateri. Daca va plac caltabosii, friptura de porc, sarmalele si cozonacul, le puteti consuma, dar in cantitati mici. De asemenea, este important ca alimentele mai greu digerabile sa fie distribuite pe tot parcursul zilei, in loc sa le concentrati pe toate la o singura masa.


O alta recomandare este sa incercati sa nu preparati mancarea doar cu carne de porc, ci sa folositi un amestec cu carne de curcan sau de vita. Spre exemplu, racitura poate fi facuta din carne de curcan, iar sarmalele pot fi preparate cu carne de vita si porc. „Masa trebuie asezonata cu salate, pentru ca satietatea apare mai repede. In plus, cand mancam alimente foarte bogate in lipide, trebuie sa aducem si furnizori de glucide curate, precum fructe si legume", spune Eduard Adamescu, medic diabetolog la Spitalul Malaxa din Bucuresti, citat de Romania Libera.


La desert, sunt recomandate fructe si legume sau o felie de cozonac in loc de prajituri cu siropuri si creme. Masa de Craciun e bine sa fie urmata de o plimbare, pentru ca miscarea scade glicemia si ajuta digestia.


O alta recomandare importanta pentru persoanele care sufera de diabet si pentru cele care au probleme cu greutatea este sa nu prelungeasca masa de Craciun pana dupa Revelion. „Oamenii obisnuiesc sa aiba mese copioase in tot acest interval si aici este marea problema. Pacientii care vin cu glicemia foarte ridicata la spital nu au avut doar o masa mai bogata, ci mai multe. Fiind iarna, multi dintre ei n-au mai facut nici miscare dupa masa", mai spune Eduard Adamescu.


Persoanele care sufera de obezitate, fara sa mai aiba si alte boli asociate, trebuie doar sa-si mentina greutatea. Pot gusta cantitati mici din fiecare fel: doua sarmale, o felie de cozonac si 100 de grame de friptura de porc. Celelalte produse care se prepara din carne de porc este bine sa fie consumate la micul dejun, nu la pranz. La cina, puteti manca o salata cu o bucata de friptura.


Spirtoasele nu sunt recomandate nici persoanelor cu diabet, nici obezilor, dar ei pot bea un pahar cu vin in ziua de Craciun. Mesele bogate in grasimi combinate cu alcoolul pot cauza pancreatite acute. „Cei cu dislipidemie necontrolata prin tratament si care asezoneaza cu mult alcool masa de Craciun risca sa faca pancreatita acuta ce poate cauza mari neplaceri", avertizeaza medicul.


Si cardiacii pot consuma moderat alimente de sezon, precum caltabos, friptura de porc si sorici, dar trebuie sa evite slanina. „Cei care se afla sub tratament medicamentos pentru scaderea colesterolului trebuie sa dubleze dozele in perioadele aferente Sarbatorilor, cu patru-cinci zile inainte de Craciun si cinci zile dupa", recomanda Luminita Iliuta, medic cardiolog la Institutul „C.C.Iliescu" din Bucuresti.


Bolnavii care fac tratamentu cu anticoagulante pot consuma alcool la masa de Craciun, dar nu mai mult de 50 ml de tarie sau un pahar cu vin. „Daca aveti hipertensiune, nu beti mai mult de un pahar de vin rosu la o masa, pentru ca doua pahare pot ridica pulsul", spune Luminita Iliuta. Este important ca in aceasta perioada sa beti 2,5 litri de lichide sau chiar si 3 litri. Imediat dupa Sarbatori, este necesar sa intrati la un regim complet.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1124 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005507 (s)