News Flash:

Ce pastile iti afecteaza grav rinichii

2 Decembrie 2014
1917 Vizualizari | 0 Comentarii
Orice organ al corpului uman este afectat de consumul de medicamente. Printre medicamentele care dauneaza rinichilor se numara antiinflamatoarelenesteroidiene. Ibuprofenuldiclofenaculpiroxicamul sau naproxenul sunt deosebit de nocive pentru rinichi.

„Acestea sunt folosite frecvent pentru tratamentul febrei si a durerilor musculo-scheletale. Alterarea fluxului sangvin renal sta la baza afectarii renale, din fericire nu atat de frecvent intalnita. O incidenta crescuta se observa totusi in anumite conditii, cum ar fi deshidratarile (de exemplu, din diareea acuta!) sau insuficienta cardiaca congestiva. Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene in sarcina poate fi chiar implicata in afectarea ulterioara a rinichilor fatului“, precizeaza medicul Ovidiu Constantin Limoncu, pentru clicksanatate.ro.

Nu lua diuretice la intamplare!

Acestea sunt folosite pentru eliminarea excesului de apa si de sare. Diureticele sunt necesare in anumite boli de inima sau de rinichi, dar pot fi periculoase atunci cand sunt utilizate pentru a scapa de kilogramele in plus, fara supraveghere medicala.

Acestea provoaca deshidratare si hipokaliemie (scaderea nivelului de potasiu din sange), ce duc, in cele din urma, la formarea unor leziuni renale.

Antibioticele pot cauza boli renale

Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la insuficienta renala. Aceste medicamente „pe langa afectarea auzului, au un potential nefrotoxic dovedit (pana la 20% toxicitate renala)“, precizeaza medicul Ovidiu Constantin Limoncu. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infectiilor grave, inclusiv cele urinare.
Aceste antibiotice sunt folosite in marea majoritate a cazurilor pe cale intravenoasa, in spitale. Toxicitatea lor este controlata de catre medici, pentru a evita supradozajul in sange. Unele medicamente antivirale, cum este aciclovirul intravenos, trebuie administrate cu atentie, deoarece si acestea pot fi toxice pentru rinichi.

La randul lor, medicamentele anticancer pot fi toxice pentru rinichi. Aceste tratamente sunt esentiale pentru cei care se lupta cu cancerul, iar toxicitatea lor este controlata de catre un medic. Acesta poate decide hiperhidratarea pacientului, pentru a remedia efectele nefrotoxice ale medicamentelor.

Evita ierburile chinezesti

Nu cumpara ierburi chinezesti de pe diverse site-uri sau din unele magazine de plante. „Folosite de mii de ani in China, ierburile chinezesti s-au dovedit utile in tratamentul unor afectiuni cronice. Însa, folosirea lor incorecta, atat ca doza, cat si compozitie, dar si reactiile alergice la acestea, au dus la cresterea numarului de cazuri de insuficienta renala.

Acidul aristolochic prezent in plantele din familia Aristolochiacee, este de departe cel mai incriminat in afectarea renala si nu numai. Acesta poate cauza si cancer al vezicii urinare“, explica medicul Ovidiu Constantin Limoncu. 

medicamente antiinflamatoarele ibuprofenul diclofenacul piroxicamul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1249 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005860 (s)