News Flash:

Ce nu stiai despre contraceptia de urgenta

21 Mai 2015
1552 Vizualizari | 1 Comentarii
Chiar daca ai avut un contact sexual neprotejat trebuie sa stii ca poti preveni osarcina nedorita daca iei masuri in primele zile. Ai doua variante: asa-numita pilula de a doua zi sau steriletul. 

Pentru situatii de urgenta, cand s-a rupt prezervativul sau poate v-a luat valul pe amandoi si nu ati folosit o metoda contraceptiva, exista doua optiuni pentru a preveni o sarcina nedorita: o pilula hormonala sau un dispozitiv intrauterin. Niciuna nu este insa 100% sigura si amandoua au efecte adverse, pe care nu trebuie sa le neglijezi.

Cand iei pilula

Pilula de a doua zi contine hormoni care inhiba ovulatia sau impiedica fertilizarea si implantarea ovulului fertilizat in uter, in functie de momentul ciclului menstrual in care o folosesti.

In farmacii vei gasi doua marci de asemenea pilule. Una dintre ele contine doua pastile: pe prima trebuie sa o iei la cel mult 72 de ore de la contactul sexual, iar pe cea de-a doua la 12 ore dupa prima.

Cea de-a doua marca de pilule se administreaza intr-o singura doza, ceea ce o face mai usor de folosit. Chiar daca se numeste pilula de a doua zi, nu inseamna ca trebuie sa astepti pana a doua zi ca sa o poti lua. Cu cat o iei mai repede dupa contactul sexual, cu atat va fi mai eficienta.

Are efecte secundare

Nu ai nevoie de reteta pentru a lua de la farmacie pilula de a doua zi. Trebuie sa stii insa ca ea contine o cantitate mare de hormoni, iar acestia pot da reactii adverse, precum greata, voma, diaree, dureri de cap, tensiune in sani, ameteala, oboseala, dureri in partea de jos a abdomenului, sangerari intre menstruatii si dereglare menstruala (de obicei, menstruatia apare mai devreme decat trebuia).

Din cauza acestor reactii adverse, medicii nu recomanda administrarea pilulei mai des de doua ori pe an.

Sterilet, in loc de pastile

Pilulele de a doua zi sunt considerate de ginecologi drept cele mai nocive anticonceptionale, o optiune mai sanatoasa fiind steriletul. Si acest dispozitiv, ca si pilula, poate provoca sangerari intre menstruatii si poate modifica ciclul menstrual.

Printre efectele secundare ale steriletului se numara, de asemenea, sangerarile menstruale mai abundente in primele luni de la insertie si dureri mai mari in timpul menstruatiei. El nu este insa la fel de nociv ca pilulele si nu da reactii alergice, greata sau oboseala.

Are o siguranta mai mare

Steriletul impiedica implantarea ovulului in uter. Daca este introdus in primele 5 zile (120 de ore) de la contactul sexual neprotejat, dispozitivul are o siguranta de peste 99%, deci este mai eficient decat pilula de a doua zi.

Cu cat se monteaza mai tarziu, cu atat este mai ineficient. Un alt avantaj al steriletului este acela ca il poti folosi pe termen lung ca metoda de contraceptie, asta in cazul in care nu vrei copii prea curand.

Ce trebuie sa stii despre pilula de a doua zi

Daca o administrezi in primele 24 de ore de la contactul sexual, eficienta pilulei ajunge pana la 95%. Procentul se reduce pe masura ce intarzii administrarea ei.

Daca o elimini prin voma in mai putin de doua ore de la administrare, trebuie sa iei alta pilula (si pe cea de-a doua dupa 12 ore, daca folia contine doua pastile).

Nu trebuie sa o iei daca ai o boala de ficat, astm, probleme renale, tromboflebita (inflamatie a venelor), hipertensiune, migrene sau diabet zaharat.

Nu o folosi ca metoda de contraceptie de rutina, pentru ca este ca o „bomba” cu hormoni.

Nu mai are efect daca ovulul a fost fertilizat si s-a implantat in uter.

Nu te va proteja de o sarcina nedorita daca ai mai avut un contact sexual neprotejat dupa ce ai luat-o.

Pilula care se ia in doua doze (doua pastile) costa intre 62 si 66 de lei. Pilula cu administrare unica este ceva mai scumpa: intre 81 si 88 de lei. (sursa: clicksanatate.ro)

sarcina nedorita
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1215 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006094 (s)