News Flash:

Ce nu iti spune nimeni despre pestele pe care il gasesti la vanzare in Romania

15 Decembrie 2015
1641 Vizualizari | 1 Comentarii
peste magazin
Un roman mananca de doua ori mai putin peste decat manca in perioada Comunismului, adica, in medie, 4,2 kilograme de peste si produse din peste, pe an, potrivit statisticilor, Romania clasandu-se astfel pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste consumul de peste pe cap de locuitor.

”Nicio masa fara peste a devenit pentru majoritatea romanilor un lux. In ultimii 25 de ani, romanii nu si-au modificat preferintele culinare. Ar manca la fel de mult peste daca nu ar fi asa de scump. In Romania, in proportie de 85-90% din pestele care se gaseste in magazine este de import, iar acest lucru influenteaza foarte mult pretul alimentului”, a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara. Acesta a explicat ca, in ultimii ani, s-a observat o usoara crestere a vanzarilor la carnea de peste, deoarece romanii acorda mai multa atentie dietei pe care o urmeaza.

”Cresterea nu este una spectaculoasa, avand in vedere veniturile scazute pe care le au romanii. Nu poti sa iti permiti sa mananci de trei ori pe saptamana peste asa cum iti recomanda nutritionistul, avand in vedere ca 80% dintre familiile de romani, care au si doi copii, raman cu 1.200 – 1.300 de lei dupa ce isi platesc toate facturile. Ca sa cumpere un crap sau un somn intreg trebuie sa investesti numai in carnea de peste in jur de 100 de lei. Pe langa asta trebuie sa mai cumperi si altceva pe post de aperitiv, iar astfel costurile pot ajunge chiar si pana la 200 de lei. Din banii astia, unele familii supravietuiesc chiar si o saptamana”, a mai spus Frumosu.  

Cum verifici daca pestele este proaspat

Perioada postului este cea mai profitabila in ceea ce priveste vanzarile de peste, spun reprezentantii patronatelor din industria carnii. Cu toate acestea, carnea de peste nu este cea mai "populara". ”Pretul unui kilogram de peste poate fi chiar si de doua ori mai mare decat cel al carnii de pui sau de porc. Un kilogram de somon costa in jur de 50 de lei, in timp ce un kilogram de piept de pui costa 20, iar kilogramul de pulpa de porc costa 18 lei”, a punctat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara.  

Reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANP) recomanda sa fim precauti atunci cand cumparam peste, deoarece acest aliment este usor perisabil si depozitat in locuri neadecvate deoarece poate deveni chiar periculos pentru organism. Pestele proaspat trebuie intotdeauna pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, partial acoperit de aceasta.

ANPC ofera sfaturi si in ceea ce priveste felul in care putem depista singuri, fara a apela la un laborator de analize, daca pestele este sau nu bun pentru a fi mancat. Astfel, un peste proaspat are ochii limpezi, curati si bombati, nu adanciti in orbite. Solzii se desprind usor de pe el, iar gura este inchisa. In cazul in care gasiti la pescarii peste acoperit cu mucus urat mirositor sau branhii sunt de culoare cenusie sau bruna, evitati sa cumparati alimentul din acel acel loc, deoarece este alterat si poate reprezenta un pericol pentru sanatate. Totodata, la pestele alterat spinarea este moale, iar atunci cand o apesi cu degetul urma nu dispare.

Nutritionistii ne recomanda sa optam pentru pestele proaspat, in detrimentul celui congelat, deoarece asa putem controla mai bine calitatea produsului. ”Pestele este alimentul perfect, din punct de vedere nutritional, dar mare atentie la prospetimea lui. Toxiinfectiile alimentare aparute in cazul in care mancam peste alterat sunt atat de grave incat putem ajunge la urgenta”, a declarat pentru gandul biologul Livia Nena.

Aceasta a vorbit si despre beneficiile pe care acest aliment le aduce organismului. ”Are un aport caloric mic, iar marele avantaj al acestui aliment este grasimea pe care o are. Omega 3 si Omega 6 sunt nutrienti recunoscuti pentru beneficiile pe care le au asupra inimii, asupra sistemului nervor central si periferic, imbunatateste sistemul imunitar si poate preveni guta”, a mentionat Nena.

Specialista recomanda pestele in special persoanelor care sufera de boli cardiovasculare, care au probleme cu ficatul si rinichii. ”Pestele ajuta chiar si la prevenirea bolilor reumatice, deoarece alimentul contribuie la sinteza lichidului sinovial, lichid secretat de membranele situate in cavitatea articulatiilor cu scopul de a inlesni alunecarea oaselor unele peste altele”, a mai precizat Livia Nena.

Nutritionista spune ca atunci cand cumparam un peste trebuie sa stim cu exactitate tara de provenienta, daca pestele este de acvacultura sau pescuit. ”Mercurul din peste nu este un mit. Mare atentie la locul de unde provine alimentul. Este indicat sa evitam pestele care provine din ape in care au avut loc accidente petroliere sau chiar nucleare. Pestele se afla la baza lantului trofic si se hraneste cu ceea ce gaseste in apa, inclusiv toxine”, a mai spus Nena.

Aproape 90% din pestele de pe piata este importat

Romanii consuma chiar si cu zeci de kilograme peste mai putin decat alti europeni. Principalele orase in care se consuma peste in Romania sunt Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Brasov. Daca un roman abia daca mananca intr-un an putin peste 4 kilograme de peste, un spaniol consuma 42 de kilograme de carne de peste in aceeasi perioada, in timp ce un francez mananca 35 de kilograme si un belgian 25 de kilograme de peste. Islandezii sunt, insa, campioni la acest capitol. Ei consuma anual circa 90 de kilograme de peste.

Aproape 90% din pestele care ajunge pe piata locala provine din import, sustin reprezentantii Asociatiei Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor si Comerciantilor de Peste din Romania Ro-Fish. "Doar 13% din necesarul intern provine din Romania si 87% din import, iar ca sa putem sa existam trebuie sustinut domeniul pescaresc pentru ca moare", a declarat recent Marian Cuzdrioreanu, presedintele Ro-Fish.

"Cele mai cautate specii de peste sunt, dintre speciile marine - macroul, heringul, sprotul si codul - iar dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul, carasul si salaul. Din categoria preparatelor din peste se constata o preferinta crescuta pentru salate de icre, marinate si peste afumat. Se mai cauta pestele viu sau prelucrat in diverse forme - fileuri, rondele, trunchi etc.", a declarat si Catalin Platon, director executiv al  Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie "Romfish", potrivit Mediafax.

Ce peste gasim in pepiniere si in crescatorii

In jur de 10.000 de tone de peste sunt obtinute intr-un an din acvacultura. Cele mai intalnite specii sunt ciprinidele asiatice (precum amurul, novacul, sangerul au scoicarul) si crapul romanesc. In pepiniere si crescatorii gasim insa si pastrav, salau, stiuca, biban, somn si sturioni. In total, 95.229 de hectare sunt utilizate pentru acvacultura, dintre care aproape 8.200 de hectare pentru pepiniere, iar restul pentru crescatorii, potrivit celor mai recente date ale Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). "In cadrul sectorului de acvacultura predominanta este activitatea de piscicultura in ape dulci, in timp ce cultivarea altor organisme acvatice de apa dulce (raci, scoici, plante acvatice) sau de apa marina este practic inexistenta", se explica in "Strategia Nationala a Sectorului Pescaresc 2014-2020".

 


peste uniunea europeana preferintele culinare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1184 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005193 (s)