News Flash:

Ce este anusul contra naturii?

8 August 2018
2269 Vizualizari | 0 Comentarii
anusul contra naturii

Anusul contra naturii (ACN) este in principiu o supapa pentru evacuarea materiilor fecale, atunci cand acestea nu pot progresa natural spre orificiul natural al anusului.

Prin propria lui definitie, tubul digestiv asa cum ii spune numele trebuie considerat ca un furtun intre gura si anus, cu o lungime de aproximativ 6 metri si cu calibrul diferit in diversele lui parti. Oriunde pe aceasta distanta s-ar instala o obstructie, tranzitul alimentar de la orificiul de intrare la orificiul de iesire ar fi perturbat. Obstructia poate sa survina din interiorul tubului digestiv si atunci este cel mai probabil cauzata de o tumora sau din afara tubului digestiv cand este produsa de o compresiune. Anusul contra naturii se asociaza intotdeauna intestinului gros, iar dintre afectiunile care se pot solda cu un ACN cel mai frecvent vorbim despre cancerul colorectal.

Exista doua tipuri de ACN:

• ACN terminal atunci cand o portiune din intestinul gros se excizeaza, capatul distal al intestinului gros fiind infundat si scos din tranzitul intestinal (operatie Hartmann);

• ACN lateral atunci cand cancerul care a produs obstructia nu poate fi indepartat, iar ACN-ul reprezinta o veritabila supapa la piele creata pentru ca materile fecale sa nu migreze ascendent spre gura, ci sa se evacueze intr-o punga lipita pe pielea abdomenului (punga ACN sau punga de colostoma).

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1272 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008444 (s)