News Flash:

Ce cota are la casele de pariuri Mircea Cartarescu pentru castigarea Premiului Nobel

6 Octombrie 2014
1198 Vizualizari | 0 Comentarii
cartarescu
Mircea Cartarescu detine o cota egala - 25 la 1 - cu cele atribuite scriitorilor Milan Kundera, Thomas Pynchon si Cees Nooteboom si cantaretului american Bob Dylan in ceea ce priveste sansele de a castiga premiul Nobel pentru literatura pe 2014, informeaza site-ul casei de pariuri Ladbrokes.
Incepand din 1901, premiul Nobel pentru literatura este decernat in fiecare an unui autor din orice tara de pe Glob care, potrivit cuvintelor lui Alfred Nobel, "a produs in domeniul literaturii cea mai remarcabila lucrare intr-o tendinta idealista". Desi lucrarile individuale sunt uneori citate de Academia suedeza in comunicatul care motiveaza alegerea laureatilor, in sintagma de mai sus termenul "lucrare" se refera la intreaga opera literara a unui scriitor.
Academia suedeza va anunta joi numele laureatului premiului Nobel pentru literatura pe 2014. Juriul care va desemna castigatorul din acest an este alcatuit din 18 scriitori, profesori si alti membri ai institutiei suedeze.
Ghicirea castigatorului reprezinta un exercitiu care se bazeaza mai putin pe date stiintifice si mai mult pe speculatii si noroc. Ca in fiecare an, casele de pariuri din Marea Britanie acorda cote scriitorilor creditati cu sanse reale de a castiga premiul Nobel pentru literatura. Potrivit casei Ladebrokes, pe primul loc in randul favoritilor din acest an se afla la egalitate scriitorul japonez Haruki Murakami si scriitorul kenyian Ngugi wa Thiong'o. Ambii au o cota de 4 la 1.
Pe locul al treilea se afla scriitoarea belarusa Svetlana Alexievici, cu o cota de 7 la 1.
Scriitorul roman Mircea Cartarescu se afla intr-o companie selecta, din acest punct de vedere, avand o cota de 25 la 1, la egalitate cu scriitorii Milan Kundera, Thomas Pynchon si Cees Nooteboom si cantaretul american Bob Dylan. Scriitorul roman a primit cote similare si din partea altor case de pariuri cunoscute, precum Nicerodds, Paf si Unibet.
Grupul celor cinci este devansat, in afara de scriitorii de pe "podium", de poetul Adonis si scriitorul Patrick Modiano (ambii cu o cota de 10 la 1), Jon Fosse, Philip Roth, Peter Handke (cota de 12 la 1), Assia Djebar, Peter Nadas, Ismail Kadare (cota 14 la 1), Joyce Carol Oates (cota 16 la 1), Adam Zagajewski si Nawal El Saadawi (cota 20 la 1).
Printre scriitorii creditati cu sanse mai mici decat aceea atribuita lui Mircea Cartarescu se afla cateva nume sonore ale literaturii universale, precum Umberto Eco, Margaret Atwood, Don DeLillo, Amos Oz si Don Paterson (cu totii avand o cota 33 la 1) si Salman Rushdie, Cormac McCarthy, John Le Carre si Colm Toibin (cu totii avand o cota de 50 la 1).
Considerat cea mai prestigioasa si mai intens mediatizata distinctie literara din lume, premiul Nobel aduce la cunostinta publicului larg un autor si opera sa. Trofeul ii aduce acestuia o promovare la scara planetara, renume pe plan international si castiguri financiare deloc de neglijat.
Nu de putine ori premiul Nobel pentru literatura a avut si o semnificatie politica, avand uneori valoarea unei dezavuari a regimurilor autoritare. Intr-adevar, mai multi scriitori exilati, disidenti, contestatari, persecutati si interzisi la publicare in tarile lor au fost recompensati cu Nobelul pentru literatura, printre acestia numarandu-se nume sonore precum Boris Pasternak, Pablo Neruda, Aleksandr Soljenitin si Gao Xingjian.
Premiul Nobel recompenseaza in special romancieri, eseisti, poeti si dramaturgi. Totusi, lista laureatilor include si trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson si Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) si un sef de stat (Winston Churchill, distins pentru discursurile sale politice).
In 2013, scriitoarea canadiana Alice Munro, supranumita "maestra nuvelei contemporane", a devenit primul scriitor din lume care a publicat exclusiv nuvele si care a fost recompensata cu premiul Nobel pentru literatura.
In ultimii ani, scriitorul Mircea Cartarescu s-a numarat printre favoritii la premiul Nobel pentru literatura, potrivit caselor de pariuri internationale. Anul acesta, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) l-a propus pe Mircea Cartarescu, alaturi de Nicolae Breban, Norman Manea si Varujan Vosganian, pentru premiul Nobel.
Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A urmat cursurile Facultatii de Filologie a Universitatii din Bucuresti si a debutat ca poet, publicand cateva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literara a numit "generatia optzecista". Treptat, s-a indepartat de poezie, dedicandu-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din "Nostalgia" le-au urmat un scurt roman ("Travesti", 1994) si apoi unul in trei volume, "Orbitor" (1996-2007), privit de critica drept un reper al prozei romanesti contemporane. Trei volume de publicistica completeaza chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului romanesc.
Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania (ASPRO), Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania, precum si de revistele Cuvantul, Ateneu, Flacara, Tomis si Ziarul de Iasi. Volumele sale au fost nominalizate in Franta pentru premiile Médicis - Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul "Nostalgia" a primit in 2005 premiul "Giuseppe Acerbi", Castel Goffredo, Italia. Cartarescu a fost invitat la targuri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg si Torino.
Mircea Cartarescu a fost decorat, in 2010, cu Ordinul Artelor si Literelor in grad de Cavaler, o prestigioasa distinctie acordata de statul francez in domeniul culturii. In 2006, scriitorul a fost decorat de presedintele Romaniei cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Mare Ofiter. Mediafax.ro

mircea cartarescu bob dylan academia suedeza
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1256 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007241 (s)