News Flash:

Ce boli grave poate anunta "pielea de gaina" si cum se explica acest fenomen

27 Februarie 2016
1733 Vizualizari | 0 Comentarii
pielea gaina
Asemenea stranutului, zbarlirea pielii - "pielea de gaina" sau in limbaj medical "cutis anserina" reprezinta unul dintre raspunsurile automate ale organismului menite sa creasca sansele de supravietuire intr-un mediu ostil. 

Cutis anserina reprezinta un fenomen fiziologic mostenit de la stramosii nostri din regnul animal care presupune mici denivelari la nivelul tegumentului care se aseamana pielii de la gaini, dupa ce acestora le-au fost indepartate penele (de unde si denumirea populara de "piele de gaina"; in limba engleza, germana, italiana se foloseste termenul de "piele de gasca").

Acest aspect se datoreaza contractiei muschilor atasati folicului de par. Stimularea simpatica (din cadrul sistemului nervos vegetativ) determina muschii erectori atasati foliculului de par sa se contracte, ceea ce face ca firele de par sa adopte o pozitie verticala. Aceasta stimulare este strict involuntara, muschii neputandu-se afla sub un control constient. Fiecare contractie produce o mica depresiune la nivelul suprafetei pielii, facand astfel ca zona din jur sa iasa in relief.

Insa acest fenomen nu este important in randul populatiei umane, ci in randul animalelor, pozitia verticala a firelor de par permitandu-le acestora sa formeze un strat izolator in apropierea pielii, astfel incat transferul de caldura sa fie mult redus. Cu cat este mai gros stratul de par, cu atat mai multa caldura este retinuta. Exista si un consum de energie in urma contractiei musculare care genereaza o oarecare caldura, dar de intensitate redusa. In cazul animalelor acest efect este utilizat si pentru aparare, intrucat ridicarea parului si incordarea sa confera impresia ca animalul respectiv este mai mare. 

Semn al unor boli grave
In randul oamenilor, aparitia pielii de gaina este corelata cu situatiile emotionante, cum ar fi sustinerea unui examen, aflarea unei vesti neplacute, dar si in cazul rememorarii unor evenimente din trecut cu o anumita incarcatura emotionala.

Acest fenomen fiziologic este si un simptom clasic al unor afectiuni precum epilepsia - cu origine la nivelul lobului temporal, unele tumori cerebrale sau ale hiper-reflxului autonom. Reflexul apare si in cazul consumatorilor de droguri de inalt risc precum heroina si se manifesta atunci cand acestia nu isi procura in timp dozele.

zbarlirea pielii cutis anserina
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1113 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004570 (s)