News Flash:

CATASTROFA NATIONALA IN NEPAL! Mii de oameni au murit in urma unui cutremur devastator

26 Aprilie 2015
1191 Vizualizari | 0 Comentarii
O replica puternica, avand magnitudinea de moment 6,7, a avut loc duminica in Nepal. Eforturile de salvare se intensifica in urma seismului, numeroase tari si organizatii internationale trimitand ajutoare, in conditiile in care bilantul cutremurului puternic produs sambata in Nepal depaseste 1.900 de morti, 17 alpinisti, intre care un inginer Google, fiind ucisi de avalansa de pe Muntele Everest.
O replica puternica a seismului din Nepal a declansat noi avalanse pe Everest
O replica puternica, cu magnitudinea de 6,7, s-a inregistrat duminica in regiunea Kathmandu, la o zi dupa seismul devastator din Nepal, declansand, potrivit alpinistului roman Alex Gavan, alte trei avalanse de mici dimensiuni pe Muntele Everest.
Replica produsa duminica in Nepal a generat panica, numeroase persoane strigand si alergand pentru a se adaposti, relateaza Associated Press in pagina electronica.
Potrivit Institutului american de Geofizica (USGS), epicentrul seismului produs duminica a fost localizat la adancime mica, de numai 10 kilometri.
Alpinistul roman Alex Gavan a anuntat pe Facebook, la ora 10.17 (ora Romaniei) ca a avut loc un nou cutremur care a declansat trei avalanse de mici dimensiuni.
Bilantul seismului a depasit 1.900 de morti. Eforturile de salvare se intensifica
Politia nepaleza a anuntat ca bilantul seismului a ajuns la 1.910 morti si 4.625 de raniti, relateaza Reuters in pagina electronica. Cel putin 700 de persoane au murit numai in capitala, Kathmandu, un oras cu aproximativ un milion de locuitori, unde numeroase case sunt vechi, fragile si inghesuite.
Cutremurul cu magnitudinea 7,9, cel mai grav din Nepal din ultimii 81 de ani, a declansat o avalansa pe Muntele Everest, care a ingropat partial tabara de baza folosita de alpinistii care urca pe cel mai inalt varf din lume, la un an dupa ce o avalansa a provocat moartea a 16 ghizi nepalezi. Cadavrele a 17 alpinisti au fost recuperate de pe Everest duminica, dar alte cateva sute de persoane, multe dintre ele ranite, raman blocate pe munte.
Un prim elicopter a decolat duminica dimineata din Kathmandu pentru a transporta ranitii de pe munte, dupa ce zborurile au fost intarziate din cauza conditiilor meteorologice.
Alpinistul roman Alex Gavan, primul care a informat despre avalansa pe retelele de socializare, a postat duminica un nou mesaj pe Twitter, in care anunta ca primii raniti au fost preluati de elicoptere. "Toti ranitii grav evacuati cu elicopterele. Ingrijindu-i pe cei care au nevoie. Vreau somn", a scris romanul.
Printre cei ucisi pe munte se numara si Dan Fredinburg, un inginer Google originar din California. El a fost ranit la cap in momentul producerii avalansei, potrivit unui comunicat al companiei turistice care l-a dus la tabara de baza.
Oficialii din Ministerul Turismului au estimat ca cel putin 1.000 de alpinisti, inclusiv circa 400 de straini, se aflau la tabara de baza sau in zone mai inalte de pe munte in momentul cutremurului.
Intr-un alt mesaj postat pe Twitter, Alex Gavan a anuntat ca alpinistul Willie Benegas a fost transportat cu elicopterul la tabara 1 pentru a duce franghii si alte instrumente necesare alpinistilor blocati acolo.
In conditiile in care Guvernul nepalez este coplesit de situatie, India a trimis avioane militare cu echipamente medicale si echipe de salvare, in timp ce China a trimis o echipa formata din 60 de persoane. In urma seismului, care a fost resimtit si in statele invecinate, 44 de persoane au murit in India si alte 17 in regiunea autonoma chineza Tibet.
Mai multe organizatii internationale se pregatesc sa trimita personal in Nepal pentru a furniza apa potabila, echipamente medicale si alimente, in timp ce Statele Unite, Marea Britanie si Pakistanul sunt printre tarile care ofera experti in operatiuni de salvare.
Cutremurul de sambata a provocat prabusirea a numeroase imobile in capitala nepaleza, inclusiv cladiri istorice, precum Turnul Dharahara, construit in 1832, si temple hinduse.
Salvatorii, unii purtand masti pe fata din cauza prafului, cautau in continuare eventuali supravietuitori printre daramaturi. Unii dintre ei sapau cu mainile goale prin moloz.
Mii de persoane si-au petrecut noaptea afara, pe temperaturi apropiate de limita inghetului si in ploaie, de teama sa se intoarca in casele avariate.
Mediafax.ro 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1236 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007366 (s)