News Flash:

Casatoria intre persoane de acelasi sex, recunoscuta in 18 tari din lume

26 Decembrie 2015
1251 Vizualizari | 0 Comentarii
gay
Slovenii au respins duminica, prin referendum, eforturile Parlamentului de a extinde dreptul la casatorie pentru cupluri de acelasi sex, dupa ce Irlanda a devenit in mai prima tara care a aprobat acest tip de casatorie prin referendum, relateaza AFP, care prezinta o situatie pe aceasta tema in lume.
Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala in 18 tari, dintre care 13 se afla in Europa.
- Europa
OLANDA: In aprilie 2001, Olanda devine prima tara care le permite gay-ilor si lesbienelor sa se casatoreasca - intr-o ceremonie civila - si sa adopte copii.
BELGIA: Casatoria intre persoane de acelasi sex este legalizata in 2003, cu unele restrictii. Cuplurile de acelasi sex au primit in 2006 permisiunea sa adopte copii.
SPANIA: Guvernul socialist a legalizat casatoria intre persoane de acelasi sex in iulie 2005. Cuplurilor gay li s-a permis totodata sa adopte copii, indiferent de statutul lor marital.
NORVEGIA: Toate cuplurile au primit drepturi egale in ianuarie 2009, permitandu-li-se sa se casatoreasca, sa adopte copii si sa foloseasca tehnologii de reproducere asistata.
SUEDIA: Cuplurilor de acelasi sex li s-a permis sa se casatoreasca - in ceremonii civile sau luterane - in mai 2009. Adoptia este legala pentru toti incepand din 2003.
PORTUGALIA: Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala din iunie 2010, insa nu si adoptia de catre persoane gay.
ISLANDA: Casatoriile intre persoane de acelasi sex au fost legalizate in iunie 2010, iar adoptiile de catre cupluri gay in 2006.
DANEMARCA: Incepand din 2012, gay-ilor si lesbienelor li s-a permis sa se casatoreasca - in ceremonii luterane. Danemarca a fost prima tara din lume care a legalizat uniunile civile ale cuplurilor de acelasi sex, in 1989.
FRANTA: Casatoria intre persoane de acelasi sex si adoptiile de cattre persoane de orientare homosexuala au fost legalizate in mai 2013.
ANGLIA si TARA GALILOR: O lege care autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex a fost adoptata in iulie 2013, urmata de SCOTIA in februarie 2014. IRLANDA DE NORD este profund divizata pe aceasta tema.
LUXEMBURG: Casatoria intre persoane de acelasi sex a fost legalizata in ianuarie 2015, iar premierul Xavier Bettel s-a casatorit cu partenerul sau in mai 2015.
IRLANDA: Egalitatea in privinta casatoriei a fost autorizata prin referendum in mai 2015 si a devenit lege in octombrie.
FINLANDA: A votat pentru egalitate in privinta casatoriei in 2014, iar legea urmeaza sa intre in vigoare in 2017.
SLOVENIA: Alegatorii au respins casatoriile intre persoane de acelasi sex printr-un referendum, pe 20 decembrie 2015, infirmand o decizie a Parlamentului din martie de a le legaliza. Slovenii au spus "nu" si intr-un referendum anterior, in 2012.
- America de Nord
CANADA: O lege care autorizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex si adoptia a intrat in vigoare in iulie 2015.
STATELE UNITE: O decizie istorica a Curtii Supreme, in iunie 2015, a introdus egalitatea in ceea ce priveste casatoria pe intregul teritoriu al tarii.
MEXIC: Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala in cinci state, dupa ce capitala federala a legalizat-o prima, in 2009.
- America de Sud
ARGENTINA: In iulie 2010, Argentina devine prima tara latino-americana care legalizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex. Cuplurile gay pot, de asemenea, sa adopte.
URUGUAY: In aprilie 2013, Uruguay devine a doua tara din America Latina care aproba acest tip de casatorie. Adoptiile de catre cuplurile de acelasi sex au fost legalizate in 2009.
BRAZILIA: A autorizat de facto casatoria intre persoane de acelasi sex pe 14 mai 2013, dupa ce Consiliul National al Justitiei a dispus inregistrarea tuturor casatoriilor, pana la adoptarea unei legi de catre Parlament.
- Africa
AFRICA DE SUD: In noiembrie 2006, a devenit prima tara africana care a legalizat parteneriatul civil sau mariajul intre persoane de acelasi sex, permitand totodata adoptia.
- Asia-Pacific:
NOUA ZEELANDA: Casatoria intre persoane de acelasi sex a fost legalizata in aprilie 2013, la aproximativ 27 de ani dupa ce homosexualitatea a fost dezincriminata penal, prima decizie de acest fel in regiune.

- europa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1288 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007693 (s)