News Flash:

Care trebuie sa fie meniul zilnic al unei persoane cu probleme la ficat

17 Ianuarie 2016
3163 Vizualizari | 0 Comentarii
ficat
Alimentatia pentru bolile ficatului, regim alimentar pentru afectiuni hepatice. Regimul pentru bolnavii de ficat trebuie sa aiba in vedere in primul rand protejarea ficatului asa incat acesta sa nu munceasca prea mult si sa functioneze cat mai bine posibil. Atunci cand este diagnosticata cu afectiuni hepatice ingrijorarea fiecarei persoane se indreapta de obicei si catre dieta sanatoasa si regim alimentar. Intrebarile puse de obicei sunt: Ce alimente sunt bune intr-un regim pentru ficat? Exista alimente care pot afecta negativ ficatul? Este necesar sa luam suplimente alimentare daca avem afectiuni hepatice? Cat de multe proteine putem include in regimul alimentar pe care trebuie sa-l urmeze bolnavul de ficat?

FicatFicatul functioneaza ca un filtru, protejand organismul de substante nocive si ajutand la procesarea celor mai multe substante nutritive. Prin urmare, tot ceea ce este ingerat are efect asupra ficatului, efect care este uneori pozitiv alteori negativ. De aceea este recomandabil ca bolnavii de ficat sa fie foarte atenti asupra regimului alimentar. Reglementarile Uniunii Europene si ale Organismelor de Stat specializate impun ca etichetele produselor alimentare sa indice continutul. Este usor asadar sa aflam continutul de proteine, glucide si lipide al alimentelor si substantele, eventual nocive, care pot afecta ficatul. Bolnavii de ficat ar trebui sa citeasca cu mare atentie etichetele tuturor alimentelor cumparate din comert. Restrictionarile alimentare nu trebuie privite ca o pedeapsa ci mai degraba ca un pas catre un ficat sanatos.
Dieta bolnavului de ficat

Din pacate, nu ne putem astepta ca daca intram in cabinetul doctorului sa primim pe loc o “dieta pentru bolnavii de ficat.” O astfel de dieta trebuie personalizata in functie de particularitatile bolii hepatice. Sunt foarte multi factori care trebuie luati in considerare inclusiv variatiile intre diferitele tipuri de boli hepatice (de exemplu, boala hepatica alcoolica comparativ cu ciroza biliara) si stadiul bolii hepatice (de exemplu, boli hepatice stabile, fara prea multe daune asupra ficatului comparativ cu ciroza decompensata instabila). Trebuie avute in vedere si alte probleme medicale, chiar daca nu au legatura cu afectiunile hepatice, cum ar fi diabetul sau bolile de inima. Si acestea pot influenta modul in care bolnavul de ficat va urma regimul alimentar. Fiecare persoana are propriile ei cerinte nutritionale iar aceste cerinte se pot schimba in timp. PROTEINELE. Proteinele ajuta in mod normal organismul la repararea tesuturilor. In plus, proteinele previn depunerile de grasime si deteriorarea celulelor hepatice. Persoanele cu probleme de sanatate a ficatului (cu un ficat grav avariat) sunt in situatia in care proteinele nu sunt prelucrate in mod adecvat. Anumite produse ale organismului gen “deseuri” sunt otravitoare si pot chiar sa afecteze creierul. Pentru persoanele cu boli ale ficatului, consumul de proteine trebuie sa fie limitat. 

Vezi si: 3 boli care pot fi "citite" in palma 
CARBOHIDRATII. O dieta axata pe carbohidrati ajuta organismul sa aiba rezerve suficient de glicogen (organismul nostru depoziteaza carbohidratii sub forma de glicogen). Carbohidratii ar trebui sa fie principala sursa de calorii pentru persoanele cu boli de ficat. Dar dezechilibrul dintre ponderea carbohidratilor vs. proteine si lipide poate genera deficiente nutritionale, probleme ale sistemului nervos sau sanguin. Aceste deficiente vor fi corectate si tratate la recomandarea medicului cu medicamente speciale si suplimente de vitamine. Carbohidratii pot reprezenta 70% din dieta zilnica a bolnavului de ficat. Este recomandabil sa predomine carbohidratii complecsi. O dieta echilibrata contine minim 400 de grame de carbohidrati. Daca sunt consumate prea multe proteine si prea putini carbohidrati ficatul va fi nevoit sa recurga la proteine pentru a furniza energie organismului. Acest lucru este nerecomandabil pentru ca principalul sens al proteinelor este acela de reconstructie a celulelor tesuturilor si muschilor. GRASIMILE. Ca regula generala, grasimile nu ar trebui sa constituie mai mult de 30% din aportul alimentar zilnic. Iar acesta este maximul acceptat. In mod ideal, regimul alimentar al bolnavului de ficat ar trebui sa contina intre 10 si 20% grasimi (o cantitate mica de grasimi este totusi necesara, nu incercati sa le anulati de tot). Grasimile sunt necesare si pentru absorbtia celor 4 vitamine solubile in grasimi – A, D, E si K. Fara grasimi sanatoase veti ajunge sa aveti si deficit de vitamine in organism si veti fi obligati sa luati suplimente alimentare. VITAMINELE. Ca si mancarea sau medicamentele si vitaminele trebuie sa treaca prin ficat pentru a fi metabolizate. Daca sunt luate in exces, vitaminele pot provoca probleme de sanatate foarte serioase chiar si pentru persoanele care nu au probleme cu ficatul. Bolnavii de ficat pot avea in vedere eliminarea din dieta lor zilnica a alimentelor care au fost imbunatatite cu vitamine (exemple: painea imbunatatita cu vitamine, cerealele de dimineata, magiunurile, sucurile naturale, margarinele, etc). Vitaminele vor fi luate numai la recomandarea doctorului si in cantitatile specificate de acesta. Nu cedati nici macar sfaturilor binevoitoare ale prietenilor sau vecinilor care va vor spune ca X sau Y a luat un supliment miraculos si se simte minunat. Nu uitati sa tineti vitaminele ascunse de lumina, in locuri racoroase si fara umiditate. Cumparati vitamine de cea mai buna calitate. MINERALELE. Persoanele care sufera de boli cronice de ficat prezinta un risc sporit de a face osteoporoza. De aceea calciul este de maxima importanta in dieta zilnica a bolnavului de ficat. Nu uitati ca alcoolul este toxic pentru organism si ca intervine negativ in absorbtia calciului. Este posibil ca doctorul sa va recomande suplimente de calciu si vitamina D (eventual si medicamente pentru a diminua aciditatea stomacului si pentru a favoriza absorbtia calciului).. SAREA. Majoritatea bolnavilor de ficat sunt nevoiti sa restrictioneze consumul de sare. Retentia de lichide si edemul la nivelul ficatului pot fi agravate de consumul de sare, fiind cunoscut faptul ca sarea face sa retinem apa in organism. Cu cat mai putina apa retineti in organism cu atat mai putine pastile diuretice veti fi nevoitu sa luati. Uneori consumam sare fara sa stim. Multe dintre alimentele pe care le cumparam au sare ascunsa in cantitati foarte mari. Nu uitati sa cititi etichetele cu foarte mare atentie. Mezelurile sunt cumparate adesea fara etichete dar trebuie sa stiti din start ca au foarte multa sare in compozitie. Cumparati cat mai putine spre deloc alimente in conserva. CAFEAUA. Cofeina poate fi gasita in cafea, ceai, ciocolata, cola sau diverse medicamente. Cofeina este metabolizata prin ficat dar nu este daunatoare direct ficatului. De fapt, anumite studii arata ca datorita cafelei (dar nu si altor bauturi) se poate intarzia progresia bolilor de ficat catre ciroza. Nu sunt recomandate cantitati mari de cafea pentru ca acestea pot conduce catre insomnii, oboseala, irascibilitate, palpitatii. Excesul de cafea poate conduce in timp catre probleme de sanatate precum osteoporoza sau fracturi ale oaselor. Persoanele care au ciroza nu ar trebui sa consume mai mult de una, doua cesti de cafea pe zi. Regimul alimentar pentru persoanele care sufera de boli de ficat trebuie personalizat in functie de gravitatea bolii. REGIM ALIMENTAR. Recomandarile dietetice pot varia oarecum in functie de cat de mult este afectat ficatul unei persoane. Este foarte important ca regimul alimentar pentru afectiuni hepatice sa fie in conformitate cu recomandarile unui medic. Atentie, malnutritia este foarte periculoasa si poate duce la probleme serioase. Regimul alimentar recomandat pentru bolnavii de ficat se incadreaza in urmatoarele linii directoare:

In dieta pentru afectiuni hepatice sunt indicate cantitati mari de alimente care contin in cea mai mare masura carbohidrati. Carbohidratii ar trebui sa fie principala sursa de calorii in acest tip de regim alimentar.

Pentru bolnavii de ficat este recomandat consumul moderat de grasimi, in functie si de prescrierea medicului specialist.

Aproximativ 1 gram de proteine per kilogram de greutate corporala. O persoana care cantareste 70 kilograme are nevoie de 70 de grame de proteine, doua pahare de lapte pe zi. Va recomandam totusi proteinele din legume. Persoanele care au probleme foarte grave de ficat vor fi si mai restrictive in regimul lor alimentar si vor lu suplimente alimentare recomandate de doctorul specialist.

Persoanele care sufera de probleme cu ficatul au nevoie de suplimente de vitamine in special cele din complexul B. Suplimente de coenzima Q10.

60 pana la 70 % carbohidrati de preferat complecsi cum ar fi paste si paine din cereale integrale.

20 – 30% proteine de origine animala, de preferat carne slaba si / sau proteine vegetale

10 – 20 % grasimi polinesaturate.

8 – 12 pahare de apa pe zi.

1000 pana la 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.

Evitarea unor cantitati excesive de vitamine si minerale, mai ales vitamina A, vitamina B 3 si fier.

Nu alcool.

Evitarea de alimente procesate si alimente in conserva.

Consum liber de fructe proaspete si legume organice.

Evitarea consumului excesiv de cofeina.

Vitamina D si suplimente de calciu.

Antioxidanti – vitamina si vitamina EEXEMPLE DE ALIMENTE PENTRU REGIMUL ALIMENTAR RECOMANDAT IN BOLILE FICATULUI

Mic dejun

O portocala

Fulgi de ovaz fierti cu lapte si zahar

1 felie de paine integrala prajita

2 linguri de margarina nehidrogenata

Gem de capsuni

Cafea sau ceai

Pranz

Peste sau carne slaba de pasare

Un aliment cu amidon (cum ar fi cartofi)

Legume fierte

Salata

2 felii de paine prajita din cereale

2 linguri de margarina nehidrogenata

1 lingura de jeleu

Fructe proaspete

Lapte

Gustare de pranz

Lapte sau iaurt cu biscuiti graham

Cina

Peste sau carne slaba de pasare

Un aliment cu amidon (cum ar fi cartofi)

Legume fierte

Salata

2 felii de paine prajita din cereale

Fructe proaspete sau desert

1 pahar de lapte

Gustare de seara

Lapte

De obicei, nu exista avertizari privind anumite produse alimentare. Cu toate acestea, multi oameni nu pot tolera legumele puternic aromate, produsele alimentare foarte grase, alimentele prajite, ciocolata, nucile si produsele alimentare cu multi coloranti.

Nu uitati ca proteinele si carbohidratii furnizeaza 4 calorii per gram iar grasimile (lipidele) sunt echivalentul a 9 calorii. Este bine de stiut ca alcoolul este echivalentul a 7 calorii per gram. Insa chiar daca alcoolul furnizeaza energie pentru organism trebuie sa avem in vedere faptul ca nu aduce nici un fel de valoare nutritionala. Caloriile din alcool sunt “calorii goale sau calorii oarbe”. Nu uitați de zicala “mănanc micul dejun ca un rege, pranzul ca un prinț și cina ca un cerșetor”. Bolnavii de ficat pot urma si ei acest dicton pentru a maximiza nivelul de energie si capacitatea de a digera si absorbi alimentele.

ficatficatul pranz lapte
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1258 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006142 (s)