News Flash:

Care sunt cele mai renumite agentii de turism din Romania

9 Iunie 2014
2151 Vizualizari | 0 Comentarii
Perfect Tour si Christian Tour au devenit cele mai mari agentii din Romania, cu afaceri de 206 milioane de lei, respectiv 195 milioane de lei anul trecut, dupa ce in ultimii zece ani topul a fost condus de Happy Tour, care a coborat acum pe locul 3 si a ajuns ca in ultimii doi ani sa aiba pierderi.
Cu o crestere a afacerilor de peste 87%, Perfect Tour, firma detinuta de Corina Pacuraru, a urcat de pe locul patru pe prima pozitie in topul agentiilor de turism, cu o cifra de afaceri de 206,4 milioane de lei in 2013. La aceasta crestere a contat si ca Perfect Tour a castigat la inceputul anului trecut cel mai mare contract al unei agentii de turism din Romania, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro pe an, in urma caruia asigura serviciile de turism pentru OMV Petrom, dupa ce compania petroliera a lucrat cu Happy Tour in ultimii ani.
Sorin Vaduvoiu, directorul general al Perfect Tour, spune ca 2013 a fost pentru agentia pe care o conduce cel mai bun an de la infiintare. Agentia si-a extins portofoliul de clienti corporate si, totodata, a crescut cererea pentru vacante la Disneyland Paris si pentru vasele de croaziera.
Perfect Tour a avut anul trecut un profit net de 1,3 milioane de lei, fata de 1 milion de lei in 2012, si si-a crescut numarul de angajati de la 153 la 163.
Christian Tour, cel mai mare turoperator roman (creator de pachete turistice - n. r.), a avut o crestere de peste 25% a afacerilor anul trecut, urcand o pozitie in top, pana pe locul doi. Agentia este una dintre cele mai profitabile din Romania, cu un castig net de 4,3 milioane de lei anul trecut, fata de 3,1 milioane de lei in 2012.
Proprietarul Christian Tour, Cristian Pandel, este, la 38 de ani, romanul care detine cel mai mare grup de agentii de turism din Romania, cu afaceri cumulate de peste 221 de milioane de lei. Pandel a cumparat in 2012 agentia Europa Travel, care a avut anul trecut vanzari de aproape 25,8 milioane de lei. El mai detine si un pachet de actiuni la agentia Bibi Touring, cu afaceri de 9,5 milioane de lei anul trecut.
Christian Tour avea anul trecut 100 de angajati, fata de 96 in 2012.
"Am inceput de la zero in 1997, am muncit foarte mult ca sa ajungem aici, am fost mai intai revanzatori si am facut toti pasii. Vindem si vacante ieftine, si vacante scumpe, pentru ca in ultimii trei ani am introdus in oferta si servicii premium. Am inceput sa facem si turism intern de anul trecut, iar din acest an vom dezvolta si activitatea de incoming", a declarat agentiei MEDIAFAX Marius Pandel, fratele lui Cristian Pandel si directorul general al Christian Tour.
Agentia a dus anul trecut peste 150.000 de romani in vacante, in topul destinatiilor aflandu-se Grecia, Turcia, Spania, Romania, Bulgaria si Italia.
"Nu avem niciun contract in zona publica si nici departament de corporate. Tot ce vindem este doar turism pur, doar vacante pentru persoane fizice", a mai spus Pandel.
Dupa ce a condus detasat mai bine de un deceniu topul agentiilor de turism din Romania, Happy Tour a coborat anul trecut pe locul 3, resimtindu-se dupa ce a pierdut contractul de 10 milioane de euro cu OMV Petrom. Firma, infiintata de Nicolae Demetriade si achizitionata in anul 2007 de fondul spaniol de investitii GED, a incheiat anul 2013 cu afaceri de 161,8 milioane de lei, fata de 181,9 milioane de lei in 2012.
In plus, Happy Tour a inregistrat, pentru al doilea an consecutiv, pierderi, respectiv 2,99 milioane de lei in 2013 si 527.000 de lei cu un an in urma. Happy Tour este, astfel, singura agentie din top 10 care are pierderi. In acelasi timp, scaderea indicatorilor este reflectata si de evolutia numarului de angajati, care a coborat anul trecut la 86, fata de 108, in 2012.
Eximtur, agentia detinuta de Lucia Morariu, si-a crescut anul trecut afacerile cu 3 milioane de lei, insa a coborat doua pozitii in top, pana pe locul 4. Agentia a avut un profit net de 1,4 milioane de lei, fata de 1,7 milioane de lei in 2012, si 130 de angajati (129 in 2012).
"Anul trecut a fost un an foarte greu. Noi am avut un an de consolidare si am fost foarte atenti la selectarea clientilor companii. Nu ne-am dorit niciodata sa crestem fara profitabilitate si sa ne extindem. Intr-un an in care taxele si impozitele pe salarii au reprezentat 1 milion de euro, am crescut numarul de angajati", a afirmat Lucia Morariu.
Paralela 45, agentia detinuta de Alin Burcea si unul dintre cele mai cunoscute branduri din turismul romanesc, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 157 de milioane de lei, plasand-o pe locul 5 in top. In acelasi timp, profitul net a fost de 1,8 milioane de lei. Cifrele pentru 2013 nu au aparut inca pe site-ul Ministerului Finantelor si ele au fost comunicate pentru MEDIAFAX de Alin Burcea.
"Fiecare an dupa 2009 a fost greu. La chartere am vandut bine Grecia, am avut cresteri si pe Antalya si am mai deschis cateva agentii. Am urmarit sa fim eficienti pe fiecare destinatie, nu doar pe total. Am avut crestere, dar o crestere prudenta", a explicat Burcea.
Locul 6 este ocupat in top de cea mai mare agentie online din Romania, Vola.ro, cu vanzari de 107,4 milioane de lei, cu peste 15% mai mari fata de cele inregistrate in anul precedent. Firma este detinuta de un fond de investitii polonez, inregistrat in Cipru (66,6%), si de Daniel Truica (33,3%).
Profitul net al Vola.ro a depasit 843.000 de lei, de 2,2 ori mai mare decat cel inregistrat in anul 2012.
Nici in cazul Vola nu au aparut pe site-ul Ministerului Finantelor cifra de afaceri si profitul din 2013 si au fost trasnmise de firma catre MEDIAFAX.
"Majorarea din 2013 s-a bazat pe cresterea tuturor departamentelor Vola.ro, in mod special cel de ticketing (bilete de avion) si pachete turistice", a afirmat Daniel Truica, managing partner si fondator Vola.ro.
Agentia Hotel Air si-a pastrat locul 7 din clasamentul de anul trecut, inregistrand afaceri de 81,4 milioane de lei, in crestere cu 10%. Firma, detinuta de omul de afaceri grec Ioannis Ioannidis, a inregistrat anul trecut un profit net de aproximativ 1 milion de lei, fata de 846.000 de lei in anul anterior.
Business Travel Turism, firma detinuta de Paula Elena Dobrescu, a ramas pe locul 8, dupa o crestere cu 5% a afacerilor, pana la 70 de milioane de lei. Agentia este, totodata, printre cele mai profitabile din Romania, cu un castig net de 4,5 milioane de lei in 2013 si de 3,4 milioane de lei in anul 2012.
"2013 a fost un an in care ne-am consolidat afacerea si ne-am concentrat pe scaderea cheltuielilor adminstrative. In acelasi timp ne-am concentrat pe liniile de business care ne-ar putea aduce profit - organizarea de congrese si conferinte. Volumul facturat pentru evenimente in 2013 a fost mai mare cu 40% decat in anul precedent", a afirmat Paula Dobrescu.
Agentia Mareea, detinuta de Marius Usturoiu, este cel mai mare vanzator de vacante interne din Romania si a avut anul trecut afaceri de 67,5 milioane de lei (in crestere cu 5%), care au plasat-o pe locul 9 in top.
"A fost un an dificil, cu modificari ale comportamentului consumatorilor de turism. Romanii sunt mult mai atenti cand isi cumpara vacantele, urmaresc reducerile si campaniile. All inclusive-ul ramane preferatul romanilor, atat penrtu vacante externe, cat si interne, pentru ca nu mai solicita cheltuieli suplimentare", a spus Marius Usturoiu, proprietarul Mareea.
Pe locul 10 s-a mentinut Prompt Service, detinuta de familia Goicea, care a avut anul trecut afaceri de 61,6 milioane de lei, fata de 63,8 milioane de lei cu un an in urma.
Topul ia in calcul doar cifrele de afaceri inregistrate de firme la Ministerul Finantelor. Agentiile pot opta sa inregistreze fie valoarea cifrei de afaceri, fie doar comisionul aferent serviciilor turistice. Firma Aerotravel, de exemplu, a ales a doua varianta si la capitolul cifra de afaceri este inregistrata la Finante cu o cifra de afaceri de 22,1 milioane de lei. Reprezentantii agentiei sustin insa ca volumul vanzarilor a ajuns anul trecut la 150 de milioane de lei.
De asemenea, se tine cont de codurile CAEN "activitati ale agentiilor turistice" si "activitati ale tur-operatorilor". Din acest motiv nu figureaza in top firma New Concept Travel care, chiar daca se ocupa cu turismul de business si are afaceri de 118 milioane de lei, codul sau CAEN este "activitati de consultanta pentru afaceri si management".
Dragos Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, sustine ca una dintre firmele pe care le detine, Touring Europabus, este "liderul pietei de turism" din Romania, cu afaceri de 226 de milioane de lei anul trecut. Pe site-ul Ministerului Finantelor, insa, firma este clasificata la "alte transporturi terestre de calatori" dupa codul CAEN, iar multi jucatori din piata de turism sustin ca o mare parte dintre afacerile acesteia provin din transportul regulat de persoane cu autocarul. De altfel, Touring Europabus este considerat in piata autocarelor ca al doilea mare transportator de persoane, dupa Atlassib.
Potrivit unor declaratii ale lui Dragos Anastasiu de la sfarsitul anului trecut, vanzarile de pachete turistice ale Touring Europabus (retelele TUI Travel Center si Eurolines) au ajuns la aproape 70 de milioane de lei in 2013, iar vanzarile de bilete de avion prin aceeasi companiei au atins 39 de milioane de lei. In total, 109 milioane de lei, valoare care ar plasa Touring Europabus pe locul 6 in clasament, daca topul ar tine cont si de firmele cu cod CAEN "transporturi". Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1316 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006256 (s)