News Flash:

Care sunt cele mai poluate soluri din Timisoara

6 August 2016
1413 Vizualizari | 0 Comentarii
sol poluat
Consiliul Local Timisoara colaboreaza cu Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala – ECOIND Bucuresti si s-a incheiat Acordul de colaborare in cadrul Proiectului „Studiu privind nivelul de poluare al solurilor in principalele orase din Romania” (URBASOL). 
In cursul lunii mai 2016 au fost prelevate un numar de 29 probe de sol de la suprafata invelisului edafic (0-10 cm) din mediul urban, localizate precis prin intermediul GPS – domeniul public al Municipiului Timisoara, care au fost supuse analizelor de laborator. 
S-au utilizat metode de analiza standardizate si echipamente de inalta performanta, pentru un numar de 11 indicatori de calitate a a solurilor: pH (1), Substanta uscata (2), Humus (3), Azot Kjeldahl (4), Sulfati (5), Cloruri (6), Fier (7), Cupru (8), Plumb (9), Zinc (10) si Crom total (11) si, suplimentar pentru un numar de 5 probe de sol, si pentru indicatorul de calitate Total Hidrocarburi Petroliere.
Rezultatele cercetarii, transmise cu titlu gratuit de Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Ecologie Industriala – ECOIND Bucuresti, pot fi regasite in „URBASOL”.
Concluziile studiului incadreaza solurile Municipiului Timisoara in categoria solurilor antropizate in perioade indelungate de timp, cu caracteristici specifice, marcate de un regim al pH-ului neutru – slab alcalin, cu valori reduse a continutului de materie organica (humus).
Prin distributia geografica dispersata a activitatilor industriale pe teritoriul municipiului Timisoara, manifestarea surselor de poluare potentiale in limitele industriale nu au indus solului schimbari calitative notabile. 
Au fost identificate izolat zone poluate, cum ar fi zona degradata situata in cartierul Kuncz, unde au fost depozitate necontrolat deseuri, dar si in zona din proximitatea Uzinei vechi de apa Aquatim unde solul natural este amestecat cu un material de umplutura a carui provenienta nu este cunoscuta.
Directia de Mediu va da curs recomandarilor formulate si va face demersurile pentru continuarea si largirea campului experimental al studiului realizat, in vederea monitorizarii evolutiei calitatii solurilor urbane in Municipiul Timisoara.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1207 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005827 (s)