News Flash:

Canotajul timisorean va fi finantat de administratia judeteana

21 Ianuarie 2014
1296 Vizualizari | 0 Comentarii
Asociaţia Judeţeană de Canotaj (AJC) din Timiş va primi în acest an 70.000 de lei de la administraţia judeţeană, anul 2014 fiind unul jubiliar, în care canotajul timişorean împlineşte 100 de ani de la înfiinţare.

'Aleşii judeţeni au fost de acord să discutăm acest subiect la următoarea şedinţă de plen, pentru a clarifica denumirea de 'asociaţie de canotaj' sau 'asociaţie de cluburi sportive'. Oricum, suma pe care o vom acorda canotajului judeţean va fi anul acesta de minimum 70 de mii de lei, nu se pune problema de a nu da aceşti bani, Anul trecut ne-am asociat cu Federaţia Română de Canotaj', a declarat marţi Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş. 

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, declara anul trecut, la Timişoara, că îşi doreşte competiţii internaţionale de canotaj pe Lacul Surduc (Timiş) din anul 2015, pentru început adresate juniorilor, iar ulterior, seniorilor, la care să participe sportivi din peste 20 de ţări. 

Pentru acest lucru, este nevoie de amenajarea bazei necesare, a cărei construcţie va demara în primăvara anului viitor, urmând să fie terminată în vara viitoare.

Istoria canotajului românesc a început la Timişoara, în anul 1864, când un grup de studenţi timişoreni, întorşi de la studii din străinătate, au înfiinţat 'Societatea de luntrişoare' pentru agrement. Lacul Surduc se pretează perfect pentru acest proiect necesar sportului de performanţă (canotaj şi kaiac-canoe). 

Baza există deja, mai este nevoie de o pistă cu 8 culoare, cu balize din 10 în 10 metri pe lungimea de două mii de metri, de un turn de sosire-plecare şi de pontoane.

Costurile estimative s-ar ridica la circa 30-40 de mii de lei.

Dincolo de dezvoltarea acestei ramuri sportive, Timişul va beneficia şi economic prin promovarea turistică a Lacului Surduc.

Lacul Surduc a fost în ultimii 15 ani un punct forte doar pe lista promisiunilor electorale ale candidaţilor, dar proiectul de modernizare a fost abandonat. Pentru lucrările necesare transformării arealului în zonă de agrement atractivă şi competitivă, oficialii locali spun că ar fi nevoie de circa 9 milioane de euro. 

În prezent, aici nu există infrastructură, apă, canalizare, curent electric pe malurile lacului sau căi de acces asfaltate; doar câteva case de vacanţă ridicate fără autorizaţie pe mal, mai ales de pescarii împătimiţi. 

'Lacul Surduc trebuie să fie una dintre piesele noastre de bază pentru a atrage turiştii. A fost dat uitării în ultimii ani. Este singura zonă de care ne putem agăţa din punct de vedere turistic. Un turism care să fie cât se poate de aproape de necesităţile unei lumi moderne', susţine Titu Bojin.

Pentru a-l scoate din anonimat, autorităţile locale au organizat în ultimii doi ani show-uri aviatice şi nautice simultan pe Lacul Surduc, care s-au bucurat de un mare succes. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1157 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006501 (s)