News Flash:

CANICULA in intreaga tara! Recomandarile medicilor

19 Iulie 2015
1058 Vizualizari | 0 Comentarii
canicula
Medicii le recomanda oamenilor ca in perioadele in care temperaturile depasesc 35 de grade sa evite expunerea prelungita la soare, sa bea multe lichide, sa manance fructe si legume, sa nu faca efort fizic si, cand ies din casa, sa poarte haine de culoare deschisa si sa aiba pe cap palarii sau sepci.
Temperaturile ajung chiar si la 37-39 de grade in Banat. 
Valul de caldura se va intensifica duminica si luni si va cuprinde toata tara. In cele doua zile, temperaturile maxime vor depasi frecvent 35-36 de grade si local se vor atinge 37-38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in cea mai mare parte a tarii.
In zilele caniculare, oamenii trebuie sa evitate plimbarile sau expunerea prelungita la soare, intre orele 10.00 si 17.00, iar daca ies din casa, sa poarte haine din bumbac, in sau matase naturala, de culoare deschisa si sa aiba pe cap palarii sau sepci, potrivit recomandarilor medicilor.
Pentru a evita deshidratarea, oamenii ar trebui ca la fiecare 15-20 de minute sa bea un pahar cu apa, pana ajung la cel putin doi litri pe zi, dar si sa consum cat mai multe fructe si legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene rosu, castraveti si rosii, pentru ca acestea contin o mare cantitate de apa.
Consumul de alcool, inclusiv de bere sau vin, favorizeaza deshidratarea si reduce capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, de aceea trebuie evitate in zilele caniculare. De asemenea, medicii recomanda si evitarea consumului de cafea, ceai si sucuri racoritoare carbogazoase, deoarece acestea sunt diuretice.
In spatii inchise, aparatul de aer conditionat trebuie sa fie reglat astfel incat temperatura sa fie doar cu cinci grade mai mica decat temperatura ambientala.
Sugarii si copiii mici trebuie feriti de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer, iar alimentatia acestora sa nu trebuie modificata in zilele caniculare.
Persoanele varstnice ar trebui sa ramana in casa intre orele 10.00 si 17.00, iar cele care sufera de afectiuni cronice, sa continue tratamentul conform indicatiilor primite de la medici.
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezinta un stres asupra organismului. Daca organismul nu reuseste sa-si mentina temperatura in jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apa si saruri nu sunt inlocuite in mod adecvat, pot aparea crampele de caldura, insolatia, epuizarea si chiar socul hipertermic, potrivit specialistilor.
Crampele de caldura apar la nivelul abdomenului, bratelor, membrelor inferioare, mai ales atunci cand transpiratia este abundenta, in timpul unor activitati fizice solicitante. Daca aceste crampe dureaza mai mult de o ora, este necesar consultul medical.
Epuizarea cauzata de canicula apare dupa cateva zile de calduri excesive si se manifesta prin somnolenta, senzatia de slabiciune si oboseala, somn agitat sau insomnie. Aceste stari pot fi combatute prin odihna in locuri racoroase, consumul de lichide, insa daca simptomele continua, trebuie solicitat ajutorul medicului.
Insolatia poate aparea dupa o expunere directa si prelungita a capului la soare si se manifesta prin: dureri de cap violente, somnolenta, greata si eventual pierderea cunostintei, febra si uneori arsuri ale pielii. Riscul de insolatie este mult mai ridicat la copii si la persoanele in varsta.
Socul hipertermic apare ca urmare a incapacitatii organismului de a-si mentine temperatura normala, fiind o urgenta medicala. In cazurile de soc hipertermic, temperatura creste repede si ajunge sau depaseste 40 de grade Celsius. Simptome socului sunt: piele foarte calda, rosie si uscata, dureri de cap violente, dezorienatare si pierderea cunostintei (lesin), iar in unele cazuri si convulsiile.
Pentru persoana aflata in soc hipertermic trebuie solicitat serviciul de ambulanta, iar pana la sosirea echipajului medical, aceasta va fi dusa la umbra si udata cu apa rece. Medicii atrag atentia ca, fara acordarea rapida a ingrijirilor medicale, socul hipertermic poate fi fatal.
Caldura este mai greu de suportat in primele zile de canicula, pentru ca organismul nu este obisnuit cu temperaturile ridicate. Pentru a limita efectele canciulei in locuinte, ferestrele expuse la soare vor fi inchise, iar jaluzelele sau draperii vor fi trase. De asemenea, pentru a reduce temperatura din casa este bine ca lumina artificiala sa fie mentinuta la intensitate scazuta si utilizata pentru perioade mai scurte, iar orice aparat electro-casnic de care nu este nevoie trebuie sa fie inchis.

banat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1292 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006291 (s)