News Flash:

Cand va incepe reabilitarea fatadei Operei din Timisoara

29 Septembrie 2016
1149 Vizualizari | 0 Comentarii
opera timis
In 16 februarie 2016, edilul-sef anunta ca in cateva saptamani cladirea Operei va intra in santier. Palatul Culturii ar trebui reabilitat de firma Alex Dia Construct SRL, care a castigat licitatia cu o oferta de 632.000 de lei, fara TVA, adica aproape 170.000 de euro, cu tot cu TVA. Santierul ar fi trebuit sa inceapa in cateva saptamani, dar in centrul Timisoarei nu s-a schimbat nimic. Lucrarile ar fi trebuit sa fie gata deja…
Potrivit reprezentantilor primariei, se asteapta dupa avize de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis.
„Documentatia este predata integral la Directia de Cultura, in vederea avizarii. La mine au fost arhitectii cu proiectul, am discutat, este o abordare foarte serioasa, asa cum trebuie sa fie vizavi de un asemenea obiectiv cum este cladirea Operei. Sunt convins ca se vor obtine avizele. Nu cred ca mai apucam sa lucram anul acesta, poate doar unele mici interventii. S-a mizat pe faptul ca documentatia initiala este acoperitoare, ca are inclusiv aviz. De fapt, exista un aviz, dar nu era un aviz pentru ce vrem noi sa facem acolo. Noi dorim sa fim corecti si nu am inceput nicio lupta pentru a obtine pe scurtatura avizele, ci ne-am conformat, asa cum facem intotdeauna, exigentelor legale si urmam procedura. Proiectul initial era unul vechi, eu l-am luat ca atare, pentru ca nu e specialitatea mea si nu ma amestec in aspectele tehnice, dar s-a constatat, cand era cat pe ce sa ne apucam de treaba, ca de fapt nu sunt toate avizele asa cum sunt cerute de lege”, a explicat, pentru tion.ro, primarul Nicolae Robu, potrivit tion.ro.
De cealalta parte, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Timis, Sorin Predescu, sustine ca… inca se asteapta o completare pentru documentatie. Procedura este insa mai greoaie, pentru ca trebuie sa vina aprobare si de la Comisia nationala de monumente.
„In acest moment asteptam o completare pentru documentatie. Comisia zonala de monumente asteapta o completare de proiect, iar ulterior va exprima un punct de vedere. Documentatia va ajunge apoi la Comisia nationala de monumente, care va aproba sau nu interventia, cladirea Operei fiind un monument de clasa A. Directia Judeteana de Cultura este cea care, in final, da avizul. Este vorba despre o interventie putin intruziva, care presupune schimbarea unor placi de travertin fisurate plus anumite operatiuni de curatenie. Este o reparatie aproape de intretinere. Placile fisurate vor fi inlocuite sau reparate, de la caz la caz. S-a facut o analiza a intregii suprafete a cladirii Operei”, ne-a declarat Sorin Predescu.
Palatul Culturii a fost construit in anii 1872 – 1875 si a fost proiectat de arhitectii Fellner si Helmer. In 1880, cladirea a ars si a fost reconstruita in acelasi stil. In 1920 a ars din nou si, din nou, a fost reconstruita, in perioada 1923 – 1928. Intre anii 1934 si 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat si realizat fatada actuala a Palatului Culturii. In 2003 au fost restaurate fatadele laterale ale cladirii.
In prezent, cladirea adaposteste mai multe institutii: Opera Romana, Teatrul National Timisoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primariei Timisoara si alte spatii comerciale inchiriate de primarie. Renovarile se vor face cu bani din bugetul local.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1120 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006080 (s)