News Flash:

Cand trebuie sa pastram ouale in frigider

16 Aprilie 2018
1014 Vizualizari | 0 Comentarii
oua

Cei mai multi oameni obisnuiesc sa pastreze in combina frigorificamulte dintre alimentele cumparate de pe piata, iar printre primele pe lista depozitarii la rece sunt ouale. Acest obicei este cel mai frecvent intalnit la americani si europeni, in timp ce in unele tari din Europa si Asia ouale sunt pastrate la temperatura camerei. Iata cum sunt motivate aceste optiuni, conform nytimes.com. 

Motivul principal al americanilor pentru depozitarea oualor la rece este legat de faptul ca furnizorii care au mai mult de 3.000 de gaini sunt obligati prin lege sa spele ouale, inainte de punerea acestora in vanzare. Metodele includ utilizarea sapunului, enzimelor sau a solutiilor pe baza de clor. Aceasta obligatie controleaza raspandirea bacteriei Salmonella, o bacterie cu potential letal.

Purtatorii de cuvant ai agentiei americane pentru sanatatea publica - The Center for Disease Control - estimeaza ca Salmonella este responsabila pentru 1.2 milioane de boli pe an, dintre care 450 de decese, desi nu toate cazurile de raspandire ale acestei bacterieii sunt datorate consumului de oua.

Bacterile pot trece prin invelisul poros al cojii de ou, din mediul exterior in continutul acestuia, iar in cazuri mai rare se poate ca ovarele gainilor sa infesteze ouale chiar din interior.
 

Limita de 3.000 de oua aplicata in randul producatorilor se explica prin faptul ca focarele de Salmonella sunt mai raspandite in mediile de productie la scara mare, deoarece gainile sunt tinute aproape una de cealalta, adesea fiind puse in custi suprapuse.
Unii producatori de oua adopta metoda vaccinarii gainilor, insa nu toti producatorii sunt dispusi sa faca acest lucru, motiv pentru care a fost introdusa aceasta reglementare ce obliga curatarea oualor inainte de punerea lor in vanzare.

Dar care este legatura dintre spalatul oualor si refrigerarea lor?
Procesul de curatare a oualor indeparteaza o parte din cuticula subtire ce inveleste coaja acestora, stratul protector natural ce tine bacteriile departe de continutul oualor. Indepartarea acestui strat protector face ca refrigerarea sa fie obligatorie in Statele Unite ale Americii, din momentul spalarii acestora pana in momentul in care sunt preparate si consumate.

In anii 1990 Japonia a standardizat un sistem de curatare a oualor si refrigerare a acestora dupa ce a a avut loc un focar foarte grav de infectie cu Salmonella.

Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi oua

Prin comparatie, atat in Europa, cat si in Marea Britanie, regulamentul interzice spalarea oualor tocmai pentru ca acestea sa isi pastreze pelicula naturala de protectie.

Chiar si in Statele Unite ale Americii existe ferme si piete ale agricultorilor unde ouale sunt vandute fara a fi, in prealabil, spalate, iar unii consumatorii obisnuiesc sa le spele inainte de a le consuma.

Cu toate acestea, este necasar ca ouale ce au fost depozitate la rece inainte de a fi achizitionate de catre consumatori, sa fie refrigerate de catre acestia pana in momentul utilizarii lor. Depozitarea lor la temperatura camerei poate duce la formarea condensului, iar in urma acestuia fie se formeaza mucegai, fie se deterioreaza stratul natural de protectie al oualor.

Oul tinut la rece, indiferent de sursa de provenineta, va fi valabil circa patru-cinci saptamani, in timp ce oul tinut la temperatura camerei trebuie consumat in termen de o saptamana, sunt de parere specialistii.


ouale bacterile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1146 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006212 (s)