News Flash:

Cand si cum trebuie folosit spirtul

12 Ianuarie 2018
1408 Vizualizari | 0 Comentarii
spirt

Alcoolul metilic (spirtul medicinal sau alcoolul sanitar) este o solutie pe baza de alcool etilic 70%, care se utilizeaza pentru uz extern, actionand ca antiseptic impotriva bacteriilor. Trebuie sa stii, insa, ca spirtul nu poate fi folosit la intamplare, ci in functie de natura ranii sau necesitate.

Mituri despre spirt: nu aplica spirt pe rana deschisa

Desi spirtul este o solutie dezinfectanta, nu poate fi utilizat pentru tratarea ranilor deschise, deoarece provoaca usturime, stimuleaza sangerarea si poate afecta tesutul pielii. In cabinetele medicale, alcoolul medicinal se foloseste doar pentru a dezinfecta local pielea inaintea unui vaccin.
Totusi, pentru dezinfectarea ranilor exista solutii precum betadina, o substanta de mare ajutor in dezinfectarea plagilor aseptice si in tratamentul infectiilor cutanate bacteriene si fungice, rivanolul – o substanta antibacteriana care actioneaza la suprafata tegumentelor si a plagilor deschise, dar si banala apa oxigenata, care elimina toate bacteriile de pe ranile deschise si opreste sangerarile.

In schimb, este recomandat pentru dezinfectarea mainilor, mai ales in cazul unei epidemii de infectii bacteriene si virale (de exemplu, gripa). De asemenea, se poate folosi si pentru dezinfectarea diverselor suprafete utilizate frecvent (mouse, tastatura etc.).

Mituri despre spirt: contraindicat in arsuri

Folosirea spirtului medicinal este complet interzisa in tratarea arsurilor, intrucat poate arde in adancime suprafata afectata. Desi initial ofera o senzatie de racoare, aplicarea compreselor cu spirt este contraindicata in arsuri.

Mituri despre spirt: trateaza acneea

Spirtul este actioneaza ca un dezinfectant, insa NU vindeca acneea. In plus, usuca si irita pielea care ulterior se descuameaza.

Mituri despre spirt: frectie impotriva racelii

Frectia cu spirt este unul dintre cele mai cunoscute leacuri babesti de tratare a racelii. Majoritatea parintilor apeleaza la frectionarea pieptului si spatelui copiilor cu alcool sanitar. Intr-adevar, acesta ajuta la decongestionarea nazala, insa este un remediu periculos pentru bebelusi, deoarece inhalarea vaporilor emanati de spirt poate provoca arsuri ale ochilor.


alcoolul metilic
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1286 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006072 (s)