News Flash:

Cand este indicat testul HPV

6 Noiembrie 2014
1377 Vizualizari | 0 Comentarii

Testul HPV detecteaza direct prezenta tulpinilor de virus HPV cu risc crescut. Atunci cand testul HPV este efectuat in combinatie cu testul Papanicolau la femeile peste 30 ani, acest test identifica mult mai precis care dintre femei sunt la risc de a dezvolta cancer de col uterin, comparativ cu efectuarea numai a testului Papanicolau. Iata de ce :


- testul Papanicolau depisteaza femeile cu cancer de col uterin sau leziuni precanceroase. 


- testul HPV - pentru care poate fi folosita aceeasi proba de celule recoltata pentru testul Papanicolau - utilizeaza o tehnologie moleculara in scopul depistarii prezentei tipurilor cu risc crescut ale virusului HPV, adica acele tipuri care produc leziuni ale colului uterin si chiar cancer de col uterin. Mai precis, testul HPV realizeaza o amprenta ADN a virusului HPV.


- la femeile peste 30 ani, care prezinta riscul cel mai crescut de cancer de col uterin, efectuarea ambelor teste este cea mai sigura metoda de a depista o leziune de col uterin inainte ca ea sa devina cancer.


Studiile de specialitate arata ca in medie, efectuarea ambelor teste - testul HPV si testul Papanicolau - identifica 95-100 % din leziunile cervicale avansate (CIN 2, CIN 3 sau cancer). Este important de stiut ca prezenta HPV nu inseamna ca ai cancer de col uterin. Pentru a stabili daca ai sau nu cancer este necesara o investigatie suplimentara. 


- la femeile mai tinere (20-30 ani), infectia HPV este frecventa, dar de regula este trecatoare. De aceea, femeile intre 20-30 ani trebuie sa efectueze un test HPV numai daca testul Papanicolau este neconcludent.


Cu toate ca nici un test nu este perfect, testul genetic HPV este mai precis decat testul Papanicolau. Studiile au demonstrat ca asocierea testului Papanicolau cu testul HPV poate identifica 95-100 % din femeile care vor dezvolta cancer de col uterin.


Histerectomia si testul HPV
Daca ai suferit o histerectomie totala (inclusiv extirparea colului uterin) din alte motive decat cancerul de col, atunci nu mai este nevoie sa efectuezi testul Papanicolau sau testul HPV dupa operatie. Daca insa ai suferit histerectomia ca urmare a unui diagnostic de cancer de col uterin, este recomandat sa continui sa efectuezi testul Papanicolau si testul HPV si dupa operatie. Aceasta deoarece HPV poate infecta de asemeni vaginul si vulva, producand cancer in aceste zone. Se cunoaste faptul ca femeile care au avut cancer de col uterin sunt la risc mai crescut de a dezvolta si alte tipuri de cancere genitale. Dupa o histerectomie, testul Papanicolau nu se mai preleva de pe colul uterin (extirpat cu ocazia operatiei), ci de pe peretii vaginali.

Cat de des trebuie efectuat testul HPV
Daca ai peste 30 ani, repetarea testului HPV depinde de rezultatele testelor anterioare. De exemplu, daca atat testul Papanicolau cat si testul HPV au fost normale, re-testarea HPV este necesara doar o data la 3 ani.sanatate.bzi.ro


testul hpv
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007112 (s)