News Flash:

Cand demareaza lucrarile la centura sud?

27 Noiembrie 2018
1151 Vizualizari | 0 Comentarii

Daca va asteptati la o demarare rapida a lucrarilor la Centura Sud de ocolire a Timisoarei s-ar putea sa fiti dezamagiti. Treburile nu stau deloc asa, sunt intarzieri extrem de mari ale etapelor premergatoare, asa cum arata si deputatul de Timis, Catalin Drula, intr-o scrisoare deschisa.

Nu vom circula prea curand pe centura intre Calea Lugojului si Calea Sagului. Terminarea procesului contestatiei licitatiei de atribuire a contractului nu reprezinta, de fapt, decat o picatura intr-un ocean. Firma constructoare desemnata castigatoare, italienii de la Tirrena Scavi, nu pot sa se apuce de treaba pentru ca nici macar nu a fost stabilita firma care va realiza operatiunile birocratice si evaluarile pentru terenurile care vor fi expropriate pe traseul centurii. Ca sa va dati seama in ce situatie ne aflam, conform informatiilor lui Drula, ofertele pentru realizarea acestui serviciu au fost depuse la Compania de Drumuri doar pe data de 2 octombrie, iar evaluarea lor nici nu a fost incheiata.

 „Licitatia pentru elaborarea documentatiilor cadastrale este inca in desfasurare – nu are un castigator desemnat, ceea ce reprezinta un mare risc de intarzieri pentru proiect, mai ales daca vor fi contestatii. Trebuie mentionat ca CNAIR a lansat aceasta licitatie abia in 02.08.2018 (la 16 luni dupa licitatia pentru drumul propriu-zis). Este de neinteles intarzierea! Chiar daca se va semna acest contract in cel mai scurt timp, cele 6 luni ramase pana la inceperea executiei de lucrari (cand terenul trebuie predat liber de sarcini constructorului) sunt un termen extrem de scurt pentru toate etapele: intocmire documentatii, avizare la Cadastru, elaborare hotarare de guvern de expropriere, avizare interinstitutionala si aprobare in Guvern, emitere decizie de expropriere”, spune deputatul de Timis in scrisoarea deschisa adresata primului ministru, Viorica Dancila.

Dupa aceasta etapa, oricum intarziata, urmeaza alta, cea de desemnare a unui specialist care sa verifice proiectul tehnic de executie. Aici intarzierea este si mai mare. La fel, pentru derularea proiectului este necesara stabilirea unui Supervizor, desigur, aici este o alta intarziere, mai precis nici macar nu a fost pornita licitatia.

    „Prima etapa a contractului este intocmirea proiectului tehnic. Proiectul Tehnic de Executie trebuie aprobat de un verificator de proiect, serviciu pe care CNAIR il contracteaza extern printr-o procedura de achizitie publica. Abia in 09.11.2018 au fost depuse ofertele pentru acest serviciu, acestea fiind in prezent in evaluare. Este critica contractarea cat mai urgenta pentru a nu intarzia calendarul proiectului. In contractele de tip FIDIC, cum este cel de fata, urmarirea derularii contractului in toate fazele sale se realizeaza de o firma numita Supervizor (alternativ, Consultant sau Inginer FIDIC). In sarcina acestui contractor sunt toate verificarile de calitate si certificarile pentru plata ale lucrarilor desfasurate. CNAIR contracteaza extern aceste servicii pentru fiecare proiect derulat, in parte. Pentru V.O. Timisoara Sud – licitatia pentru contractarea Inginerului FIDIC nu este nici macar lansata inca! Este inexplicabila aceasta intarziere, mai ales ca astfel de licitatii dureaza de regula 8-12 luni pana la finalizare. A devenit o practica folosirea regionalelor CNAIR ca Inginer FIDIC temporar ceea ce duce pe de-o parte la o monitorizare deficitara a contractelor (regionalele nu au resursele necesare) si pe de alta parte la prejudicii ulterioare de plata pentru statul roman din arbitraje in care constructorii argumenteaza, pe buna dreptate, ca Inginerul FIDIC este tot o sucursala a beneficiarului neavand prin urmare independenta necesara”, se mai arata in scrisoarea intocmita de Catalin Drula.


centura sud timisoarei licitatia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1113 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005853 (s)