News Flash:

BOMBA! Gabi Firea, viitorul presedinte al PSD? Cine lanseaza aceasta ipoteza

3 August 2016
1199 Vizualizari | 0 Comentarii
gabi firea
Gabriela Firea va fi noul presedinte al Partidului Social Democrat. Iata un enunt care ii va face pe multi sa se zburleasca. Si care este de natura sa faca valuri in PSD. Si, totusi, o asemenea mutare petabla de sah stangii romanesti nu este nici pe departe atat de neasteptata cum pare la prima vedere. Dimpotriva. Este, probabil, cea mai buna miscare pe care o poate face acest partid la sfarsitul acestui an, imediat dupa alegerile parlamentare. Sau cine stie? Poate chiar inainte. Daca as fi in locul binomului si, evident, daca binomul va mai exista in viitorul apropiat si daca acest binom are intr-adevar atata putere cat se presupune ca are si daca este suficient de motivat, atunci eu as muta, in lunile urmatoare, in directia decapitarii PSD. Asta, pana la alegeri. O decapitare nu s-ar putea face decat fie printr-o accelerare spectaculoasa a celui de-al doilea proces penal deschis impotriva luiLiviu Dragnea sau prin initierea unei a treia anchete penale, in care sa se ceara si sa se obtina din partea Parlamentului arestarea acestuia. Aici, este necesara o precizare. Eu nu il socotesc pe Liviu Dragnea un infractor. Si nici nu doresc prigonirea acestuia. Ma uit, pur si simplu, insa, pe tabla de sah a politicii romanesti, vad cum se misca piesele si incerc sa trag concluzii cat mai rezonabile.

Daca va fi generat scenariul descris mai sus, atunci Liviu Dragnea va fi scos din joc la momentul oportun. Oportun pentru adversarii sai politici. Cel mai oportun moment este si cel mai sensibil din punct de vedere politic. O decapitare la varful PSD chiar inaintea alegerilor parlamentare pune, dintr-o data, partidul intr-o situatie extrem de grea. Indiferent de gradul de coeziune existent, de solidaritatea care exista, organizarea alegerilor devine mult mai dificila. Si, evident, credibilitatea partidului primeste o grea lovitura chiar daca, asa cum s-a vazut la alegerile locale, populatia nu tine intotdeauna cont de argumentele DNA. Pierderea lui Liviu Dragnea inainte de alegeri inseamna pierderea unei experiente si a unei expertize extrem de valoroase pentru succesul cursei electorale. Si nu spun asta cu niciun fel de ironie. Pierderea lui Dragnea ar insemna si pierderea echipei lui Dragnea. Automat, oamenii din proximitatea acestuia vor fi obligati sa faca un pas inapoi. Dar nu si Gabriela Firea.

Gabriela Firea este pe cai mari. A castigat detasat alegerile pentru Primaria Generala a Capitalei. Este omul politic pe care, in acest moment, il crediteaza cei mai multi cetateni ai tarii. Il surclaseaza, sub acest aspect, chiar si pe presedinteleKlaus Iohannis, a carui popularitate scazut dramatic. Niciun om din PSD nu este sustinut de un electorat mai puternic decat cel din spatele Gabrielei Firea. In situatia in care partidul este decapitat prin liberul arbitru al binomului, cea mai fireasca miscare pe tabla de sah este plasarea la varful acestuia, in postura de presedinte, a Gabrielei Firea care, fireste, va impune o echipa a sa. Gabrielei Firea ii va veni foarte greu sa preia, din mers, fraiele celui mai mare partid din Romania si sa conduca, practic, o campanie electorala extrem de dificila. La capatul careia vor exista negocieri si mai dificile. Dar este singura solutie de avarie a PSD. Cu un Dragnea inlaturat si cu o Gabriela Firea proaspat numita la carma partidului si cu alegerile parlamentare care bat la usa, pentru PSD va deveni mult mai dificil sa obtina rezultatul scontat in acest moment. Tocmai de aceea, daca ceea ce se spune despre binom e real, binomul ar trebui sa actioneze undeva la toamna. 

Intr-o alta varianta, in care binomul nu vrea sau nu are, in acest moment, resursele necesare pentru decapitarea PSD, venirea Gabrielei Firea la conducerea partidului ar urma sa aiba loc dupa alegerile parlamentare si, eventual, dupa ce Klaus Iohannis ar reusi sa determine formarea unei majoritati in jurul PNL, care il va plasa in pozitia secunda din perspectiva rezultatelor la alegeri. Neputinta PSD de a-si instala propriul premier, faptul ca se va fi lasat constrans sa accepte o alta solutie, vor vulnerabiliza partidul atat de mult, incat Dragnea va trebui sa demisioneze. Situatie in care, din nou,  favorita va fi Gabriela Firea. Care, in aceasta eventualitate, va fi silita sa scoata, cu mana ei, castanele din foc. O miscare surpriza ne plaseaza intr-un al treilea scenariu. Un scenariu in care PSD castiga alegerile fara sa faca totusi 50%, iar Dragnea se retrage instantaneu, fara a mai astepta vreo mutare a binomului sau vreo reactie a partidului in urma presiunilor prezidentiale. Ii face loc Gabrielei Firea in functia de presedinte si pune in miscare toate resursele organizatorice si relationale  de care dispune, in vederea instalarii unui premier PSD. Ar fi cea mai buna miscare pentru Partidul Social Democrat. Si pentru Dragnea insusi.

gabriela firea presedinte mutare stangii romanesti liviu dragnea
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1228 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005005 (s)