News Flash:

Boli femeiesti pe care le fac si barbatii

19 Iunie 2015
1237 Vizualizari | 0 Comentarii
boli femeiesti
Nu doar femeile sunt obsedate de greutatea lor sau dezvolta cancere in cele mai sensibile parti ale corpului. Barbatii pot fi chiar mai vulnerabili in fata anumitorboli despre care se crede ca “lovesc” doar in femei.

Anorexia afecteaza persoanele de ambele sexe, numarul raportul fiind de 9 femei la 1 un barbat, explica Emmett Bishop, director medical la Centrul de Recuperare Alimentara din Denver. Doar motivatia celor bolnavi difera.

“Barbatii slabesc excesiv pentru ca vor sa faca performanta intr-un anumit sport sau pentru ca incep sa devina obsedati a mancatul sanatos si ajung sa elimine grupe alimentare intregi”, mai arata Bishop.

Nici cancerul de san nu-i ocoleste pe reprezentantii sexului masculin, desi numarul bolnavilor este relativ mic, circa 2.000 pe an in SUA. Factorii de risc sunt insa aceiasi ca si in cazul femeilor: varsta, mostenirea genetica,  abuzul de alcool sau obezitatea. Pe de alta parte, anumite afectiuni ii predispun in mod special pe barbati, precum tulburarile testiculare si problemele cu ficatul. Mai mult, pacientii de sex masculin cu cancer la san au o rata mai mica de supravietuire comparativ cu femeile.

In 80% din cazuri, osteoporoza face victime in randul femeilor, dar scaderea densitatii osoase poate aparea si la barbati, iar specialistii estimeaza ca pana in 2020, numarul celor afectati va depasi 14 milioane in intreaga lume. Perioada cea mai critica se instaleaza in jurul varstei de 65 de ani.

Contrar miturilor, barbatii experimenteaza schimbari hormonale similare celor prin care trec femeile aflate la menopauza. Concret, acestora le scade nivelul de testosteron din corp comparativ cu estrogenul, ceea ce duce la aparitia osteoporozei si la marirea sanilor. (sursa: doctorulzilei.ro)

cancere boli femei anorexia
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1191 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004747 (s)