News Flash:

Bodea: "PNL vrea ca Senatul sa dea hotarare de incuviintare a arestarii lui Sova"

11 Mai 2015
1169 Vizualizari | 0 Comentarii
dan sova1
Senatorul PNL Cristian Bodea a declarat, luni, ca liberalii doresc ca Senatul sa ia o decizie de incuviintare a arestarii preventive in cazul lui Dan Sova, si ca PSD, daca nu este de acord, poate ataca la Curtea Constitutionala aceasta noua hotarare, pentru a vedea daca este conforma cu Constitutia.
”In principiu, noi dorim o hotarare de incuviintare ( a arestarii preventive in cazul lui Dan Sova, nr). PSD, pana acum a incercat doua hotarari, prima a fost o nonhotarare, am contestat si Curtea Constitutionala a decis ca trebuie sa se dea hotarare. Au incercat apoi o hotarare negativa. Nu le-a iesit nici aceea, Curtea a spus ca nu e bune. Ar trebui sa incerce acum si o hotarare pozitiva, de incuviintare a arestarii preventive”, a spus Bodea.
El le-a sugerat social-democratilor sa atace acea hotarare de incuviintare, mai apoi, la Curtea Constitutionala, daca nu sunt de acord cu ea, si sa se pronunte Curtea daca o astfel de hotarare e constitutionala sau nu.
”Sa vedem apoi, sa faca ei contestatie la CC, daca considera ca nu e bine, si sa spuna Curtea daca o hotarare de incuviintare, data pe Constitutie, este buna sau nu”.
Senatorul liberal i-a acuzat pe social-democrati ca vor sa se ascunda prin reluarea votului in cazul Sova.
”Ei fug, vor sa se ascunda prin reluarea votului, pe care il vor controla la sange, pentru a-l putea aparara de data aceasta cum trebuie si definitiv pe Dan Sova”, a mentionat Cristian Bodea.
Senatorul PNL a mai afirmat ca, prin reluarea procedurii in cazul Sova, intr-o saptamana se poate rezolva acest caz, adaugand ca ”PSD se va grabi, ca sa scape de acest schelet pe care il are in dulap”.
Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a apreciat, luni, ca in cazul lui Dan Sova ar trebui reluat votul in plen, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala intreaga procedura din 25 martie, cand in urma votului nu a fost emisa o hotarare de respingere a solicitarii DNA.
Intrebat care este calea de urmat in cazul Dan Sova, dupa decizia Curtii Constitutionale, vicepresedintele social-democrat al Senatului Ioan Chelaru a apreciat ca, dupa ce Senatul va primi, oficial, hotararea CC, se va stabili "calea de urmat" in prima sedinta a Biroului Permanent.
"Cred ca drumul de urmat este dezbatere in Comisia juridica, stabilirea unei hotarari si in saptamana urmatoare, dupa o sedinta in plen a Senatului, probabil un nou vot", a afirmat Chelaru.
Vicepresedintele Senatului a precizat ca aceia care vorbesc de o reintepretare a votului "fie nu cunosc, fie sunt de rea-credinta".
In 25 martie, la votul din plenul Senatului privind cererea DNA de incuviintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova, din cele 151 de voturi exprimate au fost inregistrate 79 de optiuni "pentru", 67 "impotriva", iar cinci voturi au fost anulate.
Senatul a invocat atunci articolul 24, alineatul 4 din Legea 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, potrivit caruia fiecare camera hotaraste in cazul cererii de retinere, arestare sau perchezitie a deputatului ori a senatorului "cu votul secret al majoritasii membrilor sai", desi Constitutia prevede, la articolul 76, ca hotararile celor doua camere ale Parlamentului "se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare camera".
Senatul nici nu a emis atunci o hotarare de respingere a solicitarii DNA, aratand doar ca s-a pronuntat prin vot secret asupra cererii, nefiind intrunit numarul suficient de voturi pentru incuviintarea retinerii si arestarii unui senator.
PNL a sesizat, in 23 aprilie, Curtea Constitutionala, aratand ca "Senatul trebuia sa-si asume decizia prin care incuviinteaza ori nu retinerea si arestarea preventiva a senatorului in cauza".
Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, pe 6 mai, in urma analizarii sesizarii PNL, ca hotararea Senatului in cazul solicitarii DNA de incuvintare a retinerii si arestarii lui Dan Sova este neconstitutionala.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1403 (s) | 43 queries | Mysql time :0.015009 (s)