News Flash:

Boala cu o mie de fete, de care sufera foarte multi romani: evolueaza fara sa stii pana in stadiul final

28 Martie 2016
20659 Vizualizari | 0 Comentarii
rinichji cazut 1
Aproximativ 7,7% din populatia adulta a Romaniei, reprezentand 1.346.810 de persoane, are boala cronica de rinichi, a declarat prof. dr. Cristian Serafinceanu, presedintele Asociatiei pentru Studii Reno-Metabolice si Nutritionale.

Boala cronica de rinichi este mult subdiagnosticata. 7,7% (1.346.810) din populatia Romaniei are boala cronica de rinichi. 15,9% din populatia cu varste intre 60-79 de ani are boala cronica de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia,obezitateahipertensiuneadiabetulhiperglicemia, dar si alte tulburari metabolice. Diabetul si hiperglicemia cauzeaza intre 60-70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populatia adulta are o forma de displipidemie", a spus dr. Serafinceanu., citat de Agerpres.ro.
El a subliniat necesitatea unui program de screening astfel incat boala sa fie depistata intr-un stadiu initial.

„Boala cronica de rinichi poate sa evolueze asimptomatic pana in stadiul final, cand necesita dializa. Poate sa aiba patologii asociate. Este o boala cu o mie de fete. Aceasta boala creste riscul cardiovascular. Dupa varsta de 40 de ani, foarte putine persoane nu au un factor de risc. Boala poate fi depistata si in urma unei glicemii bazale si a creatininei plasmatice”, a aratat medicul.

boala rinichi displipidemia obezitatea hipertensiunea diabetul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005215 (s)