News Flash:

Bine de stiut. Ce flori si legume plantezi in luna martie, pentru o gradina frumoasa si roditoare

14 Martie 2018
1527 Vizualizari | 0 Comentarii
flori

Luna martie este plina de activitati pentru gospodari si agricultori: incep lucrarile in gradina si la camp, numeroase legume, flori si ierburi aromatice fiind plantate acum, scrie libertatea.ro.

Ce legume plantezi in gradina, la inceput de primavara

La inceputul primaverii, cand vremea se arata capricioasa, se infiinteaza culturile rezistente la frig – varza timpurie, ceapa, usturoiul, telina – dar si morcovii, sfecla, salata verde, spanacul, ridichile, patrunjelul, pastarnacul, tarhonul, mazarea si fasolea pentru boabe. Cu toate ca sunt iubitoare de caldura, vinetele si ardeii se planteaza tot acum, semintele fiind tinute insa, mai intai, in apa, la temperatura camerei, pana cand incep sa incolteasca.

Pentru o recolta bogata, foarte importante sunt semintele pe care le alegi: acestea trebuie sa provina de la furnizori autorizati de seminte legume, care au deja o traditie pe piata si o oferta cat mai variata.

Din a doua jumatate a lunii, poate fi cultivat cartoful, cu precizarea ca momentul prielnic depinde in mare masura de zona geografica: in sudul tarii, unde este mai cald, cartofii pot fi plantati incepand cu 15 martie, in timp ce in nord si in zonele de deal si munte, este mai bine sa asteptam pana la inceputul lunii aprilie. Si capsunile pot fi plantate in luna martie, in anumite regiuni, unde temperaturile sunt mai ridicate.

Ce poti planta in sera, in luna martie

Vinetele pot fi plantate, mai intai, in sera. De asemenea, conopida, ardeiul iute, busuiocul, rozmarinul, cimbrul, salvia, diferite soiuri de salata verde, castravetii si semintele pentru rosii.

Foarte importanta este pastrarea unei temperaturi constante in sera sau solariu, dar trebuie sa stii ca unele plante aromatice pot fi pastrate chiar si in casa, in ghivece tinute aproape de fereastra – este cazul busuiocului sau al rozmarinului.

Ce flori prind radacini in martie

Este momentul sa plantezi, in sera, bulbii de primavara: crinii, daliile, begoniile, calele, gladiolele, bujorii si tuberozele. Tot in sere, pot fi sadite acum petuniile, muscatele, mixandrele sau planta Ageratum (pufuleti).

In gradina, in luna martie, te poti ocupa de plantarea albastrelelor, macilor si a altor flori mai degraba salbatice. Trandafirii se planteaza incepand cu a doua jumatate a lunii martie, pana la finalul lui aprilie. Daca vrei sa plantezi tuia, pentru a inconjura curtea cu gard viu, o poti face tot acum, daca se anunta o luna nu prea rece sau in oricare alta perioada, singura exceptie fiind lunile in care exista risc de inghet. Oricare ar fi perioada aleasa, tuia are nevoie de multa apa, inainte sa te asiguri ca planta a prins radacini. sursa: Poatenustiai.ro


plantezi gradina primavara busuiocul rozmarinul cimbrul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1313 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005575 (s)