News Flash:

Basescu i-a facut IMBECILI pe parlamentarii care vor sa modifice Codul Penal

7 Mai 2015
1121 Vizualizari | 0 Comentarii
basescu amendat
Fostul presedintele Traian Basescu a scris, joi, pe pagina de Facebook, ca un grup de parlamentari a inceput o "batalie nemiloasa cu codul penal" si cu justitia pentru a inlocui sintagma "suspiciuni rezonabile" cu sintagma "indicii temeinice", Basescu declarandu-se adeptul "suspiciunii rezonabile".
"Eu, ca om politic, sustin ca formularea actuala trebuie sa ramina pentru ca da un spectru foarte larg de apreciere judecatorului. Incercarea de a-l incorseta pe judecator in criterii inguste, la aprecierea arestarii preventive, ar fi o greseala si, in mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriti-va! Personal, cred ca problema sistemului judiciar este chiar la parte din judecatori, la mentalitatea lor legata de propria independenta sau de propria lor putere", spune Basescu, intr-o postare intitulata "Opriti-va imbecililor!".
Basescu a sustinut ca "in justitie, intre lege si soarta unui om, pe de o parte, si Dumnezeu, pe de alta parte, este doar judecatorul".
"La fel ca si la comandantul de nava, alaturi de judecator, nu incape secundul, adica nici procurorul, nici ofiterul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creata de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publica, nici fostii ofiteri acoperiti dintre judecatori si procurori, nici politicienii.Mai mult ca oricind justitia are nevoie de judecatorul care este singur pe baricada legii si a constiintei lui, precum comandantul pe puntea de comanda", a mai comentat fostul presedinte.
Senatorii Cristiana Anghel (PC) si Ovidiu Dontu si Ioan Chelaru (PSD) au propus, marti, in Comisia juridica, un amendament la Codul Penal si la cel de Procedura Penala, prin care "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice", inlocuind sintagma "suspiciuni rezonabile".
Amendamentul a fost sustinut in sedinta Comisiei juridice de senatorul PSD Ovidiu Dontu, la proiectul pentru modificarea si competarea legii nr. 286/2009, privind Codul Penal si a legii nr. 135/2010, privind Codul de Procedura penala- L95/2015, si a fost adoptat cu majoritate de voturi.
Astfel, alineatul 1 al Articolului 202 din actuala lege, care prevede ca "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca o persoana a savarsit o infractiune", s-a modificat, prin amendament, cu urmatoarea formulare: "masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe sau indicii temeinice din care rezulta ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala".
Potrivit motivatiei senatorilor care au initiat amendamentul, noua formulare este "mai apropiata de principiul de drept, consacrat, conform caruia cercetarea in stare de libertate este regula, iar dispunerea unor masuri de arest sa fie exceptia". Mediafax.ro

suspiciunii rezonabile opriti-va imbecililor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1283 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005182 (s)