News Flash:

Banicioiu: Costurile pentru noua terapie a hepatitei C, discutate la nivel european

21 Iulie 2014
1265 Vizualizari | 0 Comentarii
Costurile pentru noua terapie a hepatitei C, de care ar putea beneficia din toamna si bolnavii din Romania, trebuie discutate la nivel european, pentru o abordare unitara, pana acum niciun pacient din UE neavand acces la terapie, a declarat luni ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
"In Romania nu s-a ajuns la terapii noi. Acum vorbim de actualizarea permanenta a listei de compensate. Acum avem un mecanism de evaluare a noilor molecule, ceea ce ne va conduce la introducerea noii terapii. In toamna vom avea o lista de medicamente compensate finalizata. Evident principala problema, ca la orice tratament inovator, este cea legata de costuri. Cautam solutii legate de costuri, dar cred ca este o problema care excede cadrul Romaniei. Este o problema care trebuie tratata la nivel european. Exista tari cu posibilitati de cumparare mai mari, altele mai reduse. Sigur ca abordarea trebuie sa fie una comuna. Mi-as dori sa fie o discutie la nivelul Uniunii Europene si cu precadere pentru tarile care au cea mai mare incidenta si care pot crea probleme in toata UE", a declarat ministrul Sanatatii, prezent la Ambasada Italiei, cu ocazia lansarii de catre Fundatia Renasterea a programului national de prevenire si constientizare a problematicii hepatitei in Romania.
Potrivit ministrului Sanatatii, interesul autoritatilor este acela de a asigura acces la tratament pentru pacientii din Romania.
"Cred ca fiecare patologie trebuie abordata in mod special si cu o strategie aplicata pe fiecare directie. A fost o greseala ca a fost abordat totul la nivel general. Hepatita nu poate fi abordata la un loc cu oncologia. Trebuie sa avem gandire diferentiata si stategie bine gandita pe partea de hepatita. De multe ori, ruralul este cel mai afectat", a adaugat Banicioiu.
Managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals" din Capitala, profesor dr. Adrian Streinu Cercel, a tinut sa precizeze ca pentru prima data Romania va avea "Registrul national pentru hepatopatiile virale".
"Domnul ministru Nicolae Banicioiu a semnat ordinul pentru infiintarea Registrului national pentru hepatopatiile virale". Acesta reprezinta piatra de temelie in constructia noi strategii privind eradicarea in cinci-zece ani a celor doua virusuri, hepatita B si hepatita C", a explicat Adrian Streinu Cercel.
Potrivit medicului, pentru virusul hepatitic B, Romania are un instrument foarte important, respectiv vaccinarea, care trebuie sustinuta pentru imunizarea intregii populatii.
"Vaccinarea impotriva hepatitei B a inceput in 1995 si a dus in 15 ani la scaderea incidentei de la 9-10 la suta, la 3-4 la suta. Virusul hepatitic C nu recunoaste un vaccin in spate. Dar avem in spate o moda a tatuajelor, piercing-ului, sex neprotejat. In momentul de fata, discutam de medicamente direct active, care au un rezultat foarte bun din punct de vedere al vindecarii. Vindecare functionala din punct de vedere al hepatitei B si in termeni reali pentru virusul hepatitei C. Niciun efort pentru a atinge aceste doua deziderate nu este prea greu pentru a nu putea sa-l punem in aplicare. Cred ca trebuie sa ne indreptam si spre autoritatile locale", a mai spus Streinu Cercel.
Conferentiar dr. Liana Gheorghe, sef de clinica la Institutul Clinic Fundeni, a spus ca, la nivel mondial, la fiecare 30 de secunde se pierde o viata din cauza hepatitelor B si C. In Romania sunt 900.000 de persoane care au virusul hepatitic B si 650.000 cu virusul hepatitic C, iar cei mai multi au fost infectati inainte de 1990 sau pana 1995.
Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, dr. Marius Savu, a spus ca in sfarsit se vorbeste despre un tratament care vindeca.
"Este primul tratament din ultimii ani care vindeca. Un tratament care poate eradica o boala grava. Si tot pentru prima data, un grup de lucru la nivel european se va ocupa de acest tratament", a mai spus Marius Savu.
El a precizat ca, pana in toamna, se va finaliza noua lista de medicamente compensate, iar noua terapie pentru vindecarea hepatitei C este in atentia autoritatilor.

nicolae banicioiu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1246 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006499 (s)