News Flash:

Averile la control! Marii bogatasi din Timis au intrat in vizorul ANAF

7 August 2015
1363 Vizualizari | 0 Comentarii
avere
Persoane fizice cu imagine de oameni bogati, manelisti, oameni din show-biz, afaceristi care au firme fara profit, dar cu statut social ridicat, toti ar putea fi verificati de Finante. O structura speciala constituita la nivel central va avea de verificat cateva mii de contribuabili, considerati „cu risc fiscal ridicat”. Conform criteriilor stabilite de specialistii Finantelor pe lista ar urma sa intre si mai multe persoane din Timis.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a inceput verificarea persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat. Cine s-ar incadra la aceasta categorie? Criteriile stabilesc pentru acest tip de contribuabili persoanele care sunt asociate sau actionare a unor firme, care au imprumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro sau au achizitionat masini mai scumpe de 25.000 de euro.
Astfel, o categorie destul de larga de persoane ar urma sa intre in verificari conform acestor criterii. Cel mai probabil, acestia vor fi „filtrati” de inspectorii fiscali in urma unui proces dificil, care va dura mai multe luni. Metodologia presupune mai multe etape, care vor dura cel mult sase luni sau, daca sunt necesare informatii din strainatate, 12 luni, au anuntat cei de la ANAF.
„Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical. Acum a venit momentul, dupa doi ani de pregatiri laborioase, sa apasam si mai tare pedala luptei impotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice. Fie ele personalitati ale vietii publice, manelisti, camatari etc, cu totii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligatii declarative. Cu totii vor trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa faca dovada fiscalizarii veniturilor cu care si-au construit averile”, a declarat, intr-un comunicat, presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu.
„Programul de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal”, denumirea oficiala a actiunii ANAF, va fi pus in aplicare ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Directia Verificari Fiscale asupra persoanelor fizice, in cadrul programului de asigurare a conformarii fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate si alocarile de fonduri. Se vor analiza cresterile patrimoniale – ale proprietatilor, achizitii, creante, cheltuieli efectuate, in urma carora au fost deja identificate si alte persoane fizice decat cele din acest grup, care prezinta risc fiscal ridicat – risc de nedeclarare a unor venituri semnificative si sustragere de la plata impozitelor aferente.
ANAF a inceput deja programul de verificare a persoanelor cu venituri mari care prezinta risc fiscal ridicat cu 313 dosare, de care se ocupa 60 de inspectori. Din totalul de 14,3 milioane de persoane care obtin venituri impozabile, ANAF a selectat aproape 300.000 pentru esantionul semnificativ supus analizei de risc. Printre acestia se numara asociati sau actionari care au imprumutat firma cu peste 200.000 de lei, persoane care au cumparat bunuri sau case de peste 70.000 de euro, au depozite anuale de peste 150.000 de lei sau au achizitionat masini mai scumpe de 25.000 de euro.
In urma operatiunilor desfasurate de ANAF a identificat peste 130.000 de cazuri in care diferenta intre veniturile estimate si cele declarate este mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 de lei. Dintre acestea, aproape 5.900 de persoane prezinta un grad ridicat de risc fiscal, respectiv au un risc anual de nedeclarare mai mare de un milion de lei anual, au facut achizitii de proprietati imobiliare in intervalul 2011 – 2013 mai mare de 150.000 de euro sau au cumparat in acelasi interval masini de peste 75.000 de euro. Dintre cei 5.900 de contribuabili, 1.160 au fost eliminati intrucat riscul de nedeclarare de peste un milion de lei este acoperit de veniturile sotilor.
In esantionul de risc al persoanelor fizice cu risc fiscal intra proprietarii unor averi afisate semnificative (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creante din creditari acordate companiilor si/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative in conturi bancare din Romania sau din strainatate, cheltuieli personale ridicate), nejustificate de veniturile declarate.
Timisul, posibil furnizor de persoane cu risc fiscal
Cine va intra in atentia inspectorilor de la fisc nu se stie deocamdata. In mod sigur, un asemenea control la avere va fi surpriza pentru multi. Timisul este un judet cu situatie economica buna, unde patura considerata de mijloc este bine reprezentata. In general, lista milionarilor cunoscuti nu este alcatuita din persoane care sa se fi remarcat prin opulenta excesiva, dar sunt si unele persoane, necunoscute publicului, care traiesc bine, dar nu ies in evidenta, scrie Tion.ro.
Conform celui mai recent Top 300 Capital, in Timis sunt zece persoane care se incadrau in criteriile stabilite de revista. Valoarea totala estimata a averilor acestora este de 773 milioane de euro, ceea ce plaseaza Timisul pe locul sase la nivel national in topul milionarilor.
Cei mai bogati timiseni sunt considerati fratii Cristescu, cu o avere estimata la 490 de milioane de euro. Pe lista mai apar Georgica Cornu, Ovidiu Sandor, Teodor Tuducan, Jabri Tabrizi sau Darius Jumanca. De asemenea, nu poate lipsi din top Ovidiu Tender, el fiind ”domiciliat” in top intre bucuresteni. Va reamintim ca cel din urma se afla sa inchisoare, in urma unei condamnari definitive in dosarul RAFO.
Nu se poate spune despre niciunul dintre cei mai de sus ca ar fi dus o viata publica opulenta, prin super masini de curse sau vile extravagante. Interesul inspectorilor se va indrepta, cel mai probabil, spre alta categorie sociala. Iar aici ar putea intra cantaretii de muzica populara sau cei din domeniul muzical al manelelor, ori interlopi care nu pot justifica detinerea de case sau masini de lux.
Probabil ca exista si o categorie a oamenilor de afaceri mai putin cunoscuti care, la fel, nu pot justifica averea detinuta, firmele lor fiind pe profit mic sau chiar cu pierderi, desi ei traiesc bine.

oameni bogati
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1358 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005578 (s)