News Flash:

Atentie la simptomele CANCERULUI DE INTESTIN GROS! Se trateaza daca e depistat la timp!

1 Aprilie 2016
21675 Vizualizari | 0 Comentarii
colon3
Orice modificare în rutina organismului nostru ar trebui să ne pună pe ganduri.Analizele periodice şi consultarea medicului, mai ales cand au loc mici sangerări rectale, constipaţie, diaree, crampe abdominale, oboseală inexplicabilă, greaţă şi vomă, ne-ar putea salva de o afecţiune îngrozitoare: cancerul intestinului gros, scrie Adevarul.ro.

In Romania, cancerul colorectal a urcat pe locul al doilea în randul celor mai frecvente forme de cancer, atat pentru femei, cat şi pentru bărbaţi, conform datelor oferite de Globocan pe 2012. In fiecare an sunt diagnosticaţi cu această afecţiune 10.256 de romani, iar 5.675 de oameni decedează, anual, ca urmare a cancerului de intestin gros, anunţă tot Globocan. 
„Oamenii evită să meargă la medic pentru că le este jenă sau frică. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate dacă sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din păcate, ruşinea îi impiedică pe cei care prezintă primele simptome să apeleze la medic“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC).
La ce simptome să fim atenţi

Cel mai obişnuit simptom al cancerului de intestin gros sunt sangerările rectale- scaunele întunecate la culoare şi prezenţa sangelui în ele. Un alt simptom des întalnit este orice modificare în rutina zilnică, schimbare care durează mai mult de cateva zile. Adică diaree, constipaţie, modificări în consistenţa scaunelor. Crampele, durerile abdominale, starea generală de slăbiciune, oboseala inexplicabilă, greaţa, voma, pierderea inexplicabilă în greutate – toate acestea pot indica prezenţa cancerului colorectal.

Multe dintre aceste simptome pot fi cauzate de alte tulburări, nu doar de cancer colorectal, însă este de o importanţă vitală să consulţi medicul cat mai repede.

Factori de risc în cazul cancerului de intestin gros

Şi tinerii pot suferi de cancer colorectal, însă, aproximativ 9 din 10 persoane diagnosticate cu această boală au peste 50 de ani.

Oamenii cu istoric medical de polipi sau cei care au în familie cazuri de cancer de intestin gros sau alte tipuri de cancer sunt supuşi unui risc mai mare de a dezvolta această boală. Chiar şi bolile inflamatorii intestinale transmise genetic, cum ar fi colita ulcerativă (ulceraţii la nivelul intestinului gros) sau boala lui Crohn (inflamaţia şi ulceraţia tractului digestiv cu predilecţie pentru partea terminală a intestinului subţire şi pentru intestinul gros) pot creşte riscul de cancer colorectal.

Un factor de risc binecunoscut este şi fumatul, studiile demonstrand că fumătorii înveteraţi sunt înclinaţi spre dezvoltarea cancerului de intestin gros. Dieta este un alt indicator al riscului bolii, un alt studiu sugerand că o dietă bogată în carne roşie şi carne procesată creşte riscul de cancer colorectal.


Cum să reduci riscurile

Exerciţiile fizice, o dietă bogată în fructe, legume şi cereale integrale şi reducerea aportului de alimente procesate pot reduce riscul cancerului colorectal.

Ca la orice altă boală, însă, cel mai bun mod de a reduce riscurile este să te controlezi regulat şi, mai ales atunci cand există modificări în sănătatea ta. „Oricine poate reduce riscul acestei boli şi riscul de deces din această cauză prin analize medicale periodice. Cum se reduce riscul? Păi, în primul rand pentru că cea mai comună descoperire în cazul analizelor specifice este un polip precancerigen. Astfel, dacă se îndepărtează polipul, se previne cancerul“, ne sfătuieşte medicul Richard Wender, directorul de control al cancerului din cadrul Societăţii Americane de Cancer.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1119 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004697 (s)