News Flash:

ATENTIE! Informatii IMPORTANTE pentru absolventii clasei a VIII-a! Trebuie sa stiti aceste lucruri pentru a intra la liceu

3 Iulie 2017
1038 Vizualizari | 0 Comentarii
admitere liceu
Absolventii de clasa a VIII-a si parintii acestora, asistati de diriginti, vor completa, de luni pana pe 6 iulie, optiunile in fisele de inscriere, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale.
Repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a va avea loc pe 12 iulie.
Depunerea dosarelor de inscriere la unitatile de invatamant la care candidatii au fost repartizati se va face intre 13 si 17 iulie.
Rata de promovabilitate in tara la Evaluarea Nationala dupa contestatii este de 77%.
Distributia judetelor cu procentaje superioare (85%+) in privinta mediilor peste 5 arata astfel: Braila (92,5%), Cluj (90%), Prahova (87,6%), Municipiul Bucuresti (87,2%) si Galati (85,6%). Rate scazute ale mediilor peste 5 se inregistreaza in judetele Giurgiu (61,1%), Teleorman (63,5%), Harghita (67,9%) si Mehedinti (68,1%).
Rata de participare a fost de 97,1% — 140.712 candidati fiind prezenti dintr-un total de 144.929 inscrisi.
Media generala obtinuta la Evaluarea Nationala constituie unul dintre criteriile pentru admiterea in invatamantul liceal de stat. Media de admitere in liceu este media ponderata intre media generala obtinuta la Evaluarea Nationala (cu o pondere de 80%) si media generala de absolvire a claselor din gimnaziu (cu o pondere de 20%).
Din acest an, sunt noutati pentru candidati, la admiterea la liceu. Se vor organiza doar doua etape de admitere, fata de trei, cum a fost in 2016. De asemenea, creste ponderea mediei de la evaluarea nationala si va scadea cea a notelor de la clasa.
Ponderea mediei de la Evaluarea Nationala creste de la 75% la 80%, iar notele de la clasa vor reprezenta doar 20%, in loc de 25% din media de admitere in clasa a IX-a. Inscrierile incep de luni, 3 iulie, potrivit calendarului admiterii, publicat de Ministerul Educatiei.
Conform Calendarului admiterii in invatamantul liceal de stat pentru anul scolar 2017 – 2018, repartizarea computerizata a absolventilor clasei a VIII-a in invatamantul liceal de stat se face intr-o singura etapa. Candidatii care au participat si au ramas nerepartizati in urma repartizarii computerizate pot fi repartizati de catre comisiile de admitere judetene/a municipiului Bucuresti pe locurile ramase libere, in perioada de rezolvare a situatiilor speciale.
La inscrierea la licee a candidatilor declarati admisi in urma repartizarii computerizate, cartea de identitate (daca este cazul) si certificatul de nastere se depun in copie certificata in conformitate cu originalul de catre angajatul unitatii de invatamant investit cu astfel de competente.
Calculul mediei de admitere:
Media de admitere, pe baza careia se realizeaza inscrierea in clasa a IX-a de liceu a absolventilor invatamantului gimnazial, se calculeaza ca medie ponderata intre media generala la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, si media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% in calculul mediei de admitere.
Calculul mediei de admitere se face astfel: MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN unde:
MA = media de admitere;
ABS = media generala de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
EN = media generala obtinuta la evaluarea nationala sustinuta de absolventii clasei a VIII-a
Algoritmul de repartizare in licee, potrivit metodologiei oficiale de desfasurare a admiterii in licee:
1.Repartizarea se face ordonand candidatii in judetul respectiv descrescator, dupa medii, incercandu-se plasarea fiecarui candidat, incepand de la cel cu media cea mai mare pana la cel cu media cea mai mica, la una din optiunile exprimate.
Ordonarea candidatilor se face descrescator dupa mai multe criterii: media de admitere, media de evaluare nationala, media generala de absolvire a claselor V-VIII, nota obtinuta la proba de limba si litaratura romana din cadrul evaluarii nationale, nota obtinuta la proba de matematica din cadrul evaluarii nationale si nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul evaluarii nationale, respectiv nota de la proba de verificare a cunostintelor de limba materna, sustinuta conform prevederilor Art. 10, in cazul candidatilor care solicita inscrierea la unitati de invatamant cu predare in limba minoritatilor nationale.
Pentru candidatii din seriile precedente anului 2010, evaluarea nationala se inlocuieste cu tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a pentru elevii din seriile 2008 si 2009, respectiv cu testele nationale pentru elevii din seriile 2004-2007.
– media la evaluarea nationala se inlocuieste cu media la tezele cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a (seria 2008 si 2009), respectiv cu media obtinuta la testele nationale (seria 2004-2007)
– nota obtinuta la proba de limba si literatura romana din cadrul evaluarii nationale se inlocuieste cu media notelor la proba de limba si literatura romana din cadrul tezelor cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a (seria 2008 si 2009), respectiv cu nota la proba de limba si literatura romana din cadrul testelor nationale (seria 2004-2007)
– nota obtinuta la proba de matematica din cadrul evaluarii nationale se inlocuieste cu media notelor la proba de matematica din cadrul tezelor cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a (seria 2008 si 2009), respectiv cu nota la proba de matematica din cadrul testelor nationale (seria 2004-2007)
– nota obtinuta la proba de limba materna din cadrul evaluarii nationale se inlocuieste cu media notelor la proba de limba materna din cadrul tezelor cu subiect unic sustinute in clasa a VIII-a (seria 2008 si 2009), respectiv cu nota la proba de limba materna din cadrul testelor nationale (seria 2004-2007)
2.Cand se ajunge la un candidat, se cauta in lista sa de optiuni prima optiune valida la care exista locuri libere. Ordinea optiunilor de pe fisa este prin urmare semnificativa, prima optiune exprimata este luata in considerare inaintea celorlalte optiuni.
Exemplu: se verifica prima optiune a candidatului curent; in cazul in care optiunea este valida si mai exista locuri la aceasta optiune, este considerat admis la aceasta optiune si se trece la urmatorul candidat; altfel se verifica a doua optiune de pe fisa, etc.
Observatie: O optiune este invalida daca: codul optiunii alese de candidat nu exista sau optiunea aleasa necesita data proba la limba materna sau moderna si candidatul nu a sustinut-o.
3.In cazul in care candidatul nu are loc la nici una din optiunile exprimate pe fisa el ramane nerepartizat in aceasta sesiune de admitere si va trebui sa participe la o sesiune ulterioara organizata numai pe locurile ramase libere in aceasta sesiune.
Situatia poate apare in cazul in care candidatul nu a exprimat suficiente optiuni, optiunile exprimate de el fiind ocupate inaintea lui de alti candidati care au medii mai mari.
Etapa de repartizare computerizata si admitere in invatamantul liceal de stat pentru candidatii din seria curenta, precum si pentru cei din seriile anterioare care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2017-2018
3 – 6 iulie 2017: Completarea optiunilor in fisele de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a si de catre parintii acestora, asistati de dirigintii claselor a VIII-a. Completarea fiselor de inscriere de catre absolventii clasei a VIII-a proveniti din alte judete, la centrul special desemnat din judetul pentru care solicita inscrierea
3 – 6 iulie 2017: Introducerea in baza de date computerizata (in aplicatia informatica centralizata) a datelor din fisele de inscriere
4 – 7 iulie 2017: Verificarea de catre parinti si candidati a fiselor editate de calculator, corectarea greselilor in baza de date computerizata si listarea fiselor corectate din calculator, operatiuni ce se vor realiza utilizand aplicatia informatica centralizata
12 iulie 2017: Repartizarea computerizata in invatamantul liceal de stat a absolventilor clasei a VIII-a care nu implinesc 18 ani pana la data inceperii cursurilor anului scolar 2017 – 2018
13 iulie 2017: Afisarea in unitatile de invatamant gimnazial a listelor cu absolventii repartizati proveniti din scolile respective si a listei cu locurile neocupate in unitatile de invatamantul liceal de stat din judet/ municipiul Bucuresti
13 iulie 2017: Afisarea de catre fiecare unitate din invatamantul liceal a listei candidatilor repartizati in acea unitate
13 – 17 iulie 2017: Depunerea dosarelor de inscriere la scolile la care candidatii au fost repartizati
18 iulie 2017: Transmiterea de catre unitatile de invatamantul liceal de stat a situatiei locurilor ramase libere in urma neinscrierii candidatilor admisi in aceasta etapa de admitere
Prima zi de liceu va fi din 11 septembrie 2017. 
Admiterea la licee vocationale
3 iulie 2017: Validarea de catre comisia de admitere judeteana/a  municipiului Bucuresti a listei candidatilor admisi la liceele/ clasele la care s-au sustinut probe de aptitudini si afisarea listei in unitatea de invatamant liceal respectiva, prin tiparire din aplicatia informatica centralizata
3 iulie 2017: Afisarea in fiecare unitate de invatamant gimnazial a listei candidatilor, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere. Completarea de catre secretariatele scolilor a fiselor de inscriere cu numele/codul unitatii de invatamant gimnazial, cu datele personale ale absolventilor claselor a VIII-a, cu mediile generale de absolvire, cu notele si mediile obtinute la evaluarea nationala din clasa a VIII-a, cu mediile de admitere, prin tiparirea acestora din aplicatia informatica centralizata. Anuntarea ierarhiei la nivel judetean/ al municipiului Bucuresti a absolventilor claselor a VIII-a, prin comunicarea linkului de internet unde se afiseaza aceasta
3 – 5 iulie 2017: Eliberarea fiselor de inscriere pentru candidatii care solicita sa participe la admitere in alt judet
4 iulie 2017: Ridicarea de la liceele vocationale a fiselor de inscriere de catre candidatii care nu au fost admisi la clasele pentru care au sustinut probe de aptitudini. Transmiterea, in format electronic, catre Centrul National de Admitere, a listei candidatilor declarati admisi, in fiecare judet, la clasele la care s-au sustinut probe de aptitudini, prin confirmarea incheierii operatiunilor specifice in aplicatia informatica centralizata
Admiterea candidatilor pe locurile speciale pentru romi si a candidatilor pentru invatamantul special:
6 – 7 iulie 2017: Repartizarea candidatilor pe locurile speciale pentru romi, utilizand aplicatia informatica centralizata
6 – 8 iulie 2017: Inscrierea si repartizarea candidatilor pentru  invatamantul special utilizand aplicatia informatica centralizata
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1202 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005723 (s)