News Flash:

Astazi intra in vigoare noile prevederi prin care soferilor li se suspenda dreptul de a circula

20 Mai 2018
1118 Vizualizari | 0 Comentarii
rutieraa

DRPCIV a anuntat ca, de duminica, 20 mai, soferilor care nu inregistreaza contractul de vanzare-cumparare al autoturismului li se suspenda dreptul de a circula. Aceleasi sanctiuni sunt aplicate si proprietarilor ale caror masini nu corespund din punct de vedere tehnic.
Suspendarea dreptului de a circula pe drumurile publice se aplica soferilor temporar pana in momentul in care cumparatorul reuseste sa isi declare autoturismul.

"Numerosi cetateni ne-au adresat petitii si au pus intrebari referitoare la ce posibilitate au dupa ce vand un autovehicul sa urmareasca starea inmatricularii si sa se asigure ca noul proprietar va transcrie vehiculul pe numele sau astfel incat sa nu mai fie pusi in situatia de a plati amenzi pentru o masina pe care nu o mai au. Incepand cu data de 20 mai, va intra in vigoare o noua institutie, cea a suspendarii inmatricularii vehiculului, aceasta reprezentand o interdictie temporara de circulatie a vehiculului pe drumului public, nu echivaleaza cu o radiere", a declarat comisar sef Florin Catana, directorul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Un sofer risca suspendarea dreptului de a conduce in cazul in care autoturismul are documentul de Inspectie Tehnica Periodica expirat sau anulat ori netranscrierea dreptului de proprietate de catre noul proprietar in termen de maxim 90 de zile de la momentul cumpararii.
"In momentul in care vinzatorul isi va scoate autoturismul din evidenta fiscala, rolul acestuia se termina. Autoritatea fiscala va informa prin sisteme automate autoritatea de inmatriculare care, daca nu va avea o transcriere a proprietarului in 90 de zile va proceda la suspendarea inmatricularii definitive. Suspendarea incepe automat si se termina automat. Cand se va efectua inspectia tehnica, prin acelasi mecanism automat de transmitere a datelor, acestea se vor prelua de catre registrul national de evidenta si se va reactiva inmatricularea. Exact asa se va intampla si la transcrierea de catre noul proprietar, in momentul in care vehiculul va fi transcris pe numele acestuia, se inlatura mentiunea de suspendare a inmatricularii", a declarat directorul DRPCIV.

In cazul in care un sofer este surprins de politisti circuland pe drumurile publice avand ITP expirat sau dreptul de proprietate nu a fost declarat in termenul legal risca sanctiuni.

"Pentru dispunerea masurilor, politistul se va asigura ca este scos de pe partea carosabila. Sanctiunile care vin sa corijeze conduita conducatorului auto sunt 9-20 de puncte amenda, respectiv intre 1.305 si 2.900 de lei, retinerea certificatului de inmatriculare si retinerea placutelor. In ambele cazuri de retinere, dovada este emisa fara drept de a conduce", a declarat comiarul sef Gelu Mares din cadrul Directiei Rutiere.

DRPCIV a lansat pe site-ul oficial al institutiei o aplicatie online prin intermediul careia toti cei interesati isi pot rezerva o programare pentru emiterea permisului de conducere, a certificatului de inmatriculare, dar si a starii de inmatriculare a autovehiculului.

Noua ordonanta de urgenta ii determina pe conducatorii auto sa isi inscrie mai repede autoturismele fata de cu o faceau anterior. "In Bucuresti numarul de transcrieri a ajuns la 500 pe zi fata de 100-150 pe zi in aceeasi perioada a anului trecut", a declarat comisarul sef Florin Catana.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1180 (s) | 43 queries | Mysql time :0.008612 (s)