News Flash:

Astazi este Ziua limbii romane

31 August 2016
1081 Vizualizari | 0 Comentarii
ziua limbii
Ziua limbii romane este sarbatorita la 31 august.

Vernisajul expozitiei '31 august Ziua Limbii Romane', organizata la Biblioteca Academiei Romane; 29 august 2014
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, la 19 februarie 2013, cu 312 pentru, doua impotriva si cinci abtineri, un proiect de lege, prin care se instituie ziua de 31 august ca ''Ziua limbii romane''. Legea a fost promulgata de presedintele Traian Basescu la 13 martie 2013 si publicata in Monitorul Oficial la 19 martie 2013.
Propunerea legislativa a fost initiata in 2011, cand 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege in care solicita proclamarea zilei de 31 august drept Ziua limbii romane. Acesta a fost aprobat de Senat in sedinta din 6 decembrie 2011, Camera Deputatilor fiind Camera decizionala. In proiect se arata ca Ziua limbii romane urmeaza sa fie sarbatorita de catre autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate, inclusiv de Institutele Culturale ale Romaniei sau de alte institutii romanesti din strainatate, ''prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific, consacrate istoriei limbii romane''. De asemenea, proiectul de lege prevede ca in ziua de 31 august sa fie arborat Drapelul Romaniei, iar Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune sa reflecte, in cadrul programelor lor, manifestarile dedicate acestei zile.
Ziua limbii romane se sarbatoreste in Republica Moldova incepand cu 31 august 1989, dupa ce, pe fundalul ''perestroikai'' din fosta URSS si in urma Marii Adunari Nationale de la 27 august 1989, fostul Soviet Suprem a decretat limba romana ca limba de stat si trecerea la grafia latina. In timpul perioadei sovietice, populatiei i se impusese sa vorbeasca in ''limba moldoveneasca'' si sa utilizeze grafia chirilica. Rolul limbii romane in calitate de limba de stat a Republicii Moldova a fost consfintit si in Declaratia de independenta adoptata la 27 august 1991. Ulterior, insa, in Constitutia din 1994 s-a statuat drept limba de stat ''limba moldoveneasca''.
In 2011, mai multe asociatii si organizatii romanesti din Serbia, Bulgaria, Ungaria si Ucraina au stabilit ziua de 31 august ca Zi a limbii romane, urmand ca, incepand cu anul 2012, aceasta sa fie sarbatoare nationala. De asemenea, au cerut autoritatilor romane decretarea Zilei limbii romane pentru romanii de pretutindeni.
AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1213 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004731 (s)